Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2058 / I morse slängde jag 40 solnedgångar! Bra va!

 

 

I samband med visningen av några gamla diabilder infinner sig andra funderingar! Varför fotograferar jag! Litet känsligt liksom! Varför tar jag alla dessa bilder? Och vad skall jag ha dom till? Räcker inte själva upplevelsen? Utan måste vi hela tiden dokumentera livet! "Se här, här e jag utanför kyrkan i Barcelona!" Eller "Här äter vi sill och potatis på landet!"  Er'e nå'n livsrättegång där vi måste presentera bevis för att vi har levat? "Titta vad jag gör hela dagen!" Eller vad jag har gjort!
Jag fotograferar, se mig! ;)

 

Ok, de va det om det!

 

Alltså, jag tittade i ännu en diaförvaringslåda, och då jag är en man av oordning så följer de här förvaringsaskarna ingen standard, utan alla har sin egen stil. I går va det en GB Gräddglass, klassisk vanilj, idag en frysförpackningslåda och där hittade jag också en massa solnedgångar! Minnesbilder säger mig att det va en se'n kväll utefter Eksta-kusten på Gotland. Vi hade cyklat längs med kusten "in i solnedgången" ;) och solen gick ned över en av Karlsöarna och jag tyckte det va en fin solnedgång...
Å tog såklart många bilder! Och att se'n spara de här solnedgångarna, för vem? Bra fråga va? :)

 

De e väl så man kan se resten av bildsamlandet också, för vem samlar man på bilder egentligen?
Nu fanns det även bilder på människor i den här dialådan, då tycker jag det blir litet intressantare, så några bilder spar jag!

Här e en bild på människor från dialådan. Jag vet vilka de är men är osäker på var dom exakt är.  Det e i Grekland, för en av våra vänner e grek och har tagit med oss till det litet mer okända Grekland. (Men en så'n här bild e bara intressant för de inblandade)

 

Samma här, jag vet var det är, men sannolikt rena grekiskan för nå'n annan.

 

Så mitt nästa projekt blir diabilder! Att slänga minst 98% av bilderna och spara några få!
Men det e ett löpande projekt som inte tar tid från vardagsfotograferingen! :)

Och i dag e det sista Ellens för vårterminen!

/Bengan

 Postat 2013-06-05 07:20 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2057 / Att dra med sig andra i fördärvet med glada tillrop! Och så Ellens i morgon!

 

 

Jag visade några äldre dia i förra bloggen och fick så klart en del glada tillrop, "vi vill se mera"! Vadå se mera? Det här e dia, och jag har massor, och det kommer att ta tid från annat! Och vissa äldre dia tillslöt man noga vid monteringen! För här skulle inget damm komma in! Eller diat komma ut!

 

Den här Agfa-ramen har diat klistrat i alla fyra kanterna i den ena ramen, och vänner, klistret även det va bättre förr! ;)  Så att få loss diat tog ett antal minuter med sax och skalpell!

 

 

Nu sitter diat i en glaslös Hama DSR-ram. Ni ser delar av klisterremsan på diakanten. Hamas ramar e bra, diat ligger fritt, men då måste man såklart förvara diat dammfritt.

 

Skannat och litet PS på bilden. Nu ligger skärpan litet bakom knappen i tröjan på vännen Jan-Erik Nordström, men det e inte så mycket att göra nå't åt! Bilden e fotad med en svart Leica M3, 35 mm Summicron och Kodachrome.

Och vad gäller att börja sätta sig att skanna äldra dia, så e mitt förslag, tänk er för! Jag skulle nog skanna bara de bilder som är nå't att ha! För här har man chansen att gallra!


Och så va det Ellens i morgon! Sista Ellens fotofika på Tårtan för vårterminen.
Väl mött!

/Bengan

 Postat 2013-06-04 21:22 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2067 / När man börjar tala om förfluten tid, tex en bild från 1960-talet, e det då man börjar bli gammal?

 

 

Kom att tänka på det här när jag tog några diabilder ur en glasslåda för att se vad det va på bilderna. och det va en del äldre bilder, som även får mig att minnas, och berätta om det i en blogg, om det är väl det som gamla ofta gör, berättar om det som varit! Å andra sidan så hör jag det här dagligdags, unga människor berätta om hur det va förr! F-a va det va jobbigt de va på jobbet i dag! Eller, förra veckan så va det fint väder, även där förfluten tid alltså, så det e nog ganska vanligt att man talar om det som varit! Och jag vet inte var man skall dra gänsen för hur det va förr, en minut eller ett år eller tio år eller hundra år?

Å så spå om framtiden framtiden! "I dag åker vi på semester, och det skall bli skönt!" Hur vet man att det kommer att bli skönt på semestern innan man haft den? ;)

Men det är svårt att tala om det som kommer. Minnet e ofta bättre bakåt än framåt! Om framtiden kan man nog bara spekulera, jag känner i alla fall inte till nå't annat sätt, även om kvantmekaniken har en del underligheter för sig, men det e på atomnivå, verkar det som hittills i alla fall...?

Ok, ok, nu blir det diabilder från en svunnen tid!

 

Jag va i Kaprun i Österike några gånger på 1970-talet och åkte sommarskidåkning. Här fotar jag från kabinbanan. Senare byggde dom en tunnel med en bergbana. Vid några tillfällen så fjällvandrade vi. Det e litet speciellt att vandra här, man bör inte gå ut på grässluttningen om det finns en sådan, för sluttningarna lutar ganska bra och skulle man halka, så kan man glida nå'n kilometer innan det tar stopp. Och vi plockade även Edelweiss. Det fick man inte, men killen som va med, han va från orten, han sa att en edelweiss kan man plocka, det imponerar sedan nere i baren i byn. För övrigt under vandringen så gick vi mellan små hus som ofta hade en liten men naggande god servering! Och då den här killen som jag gick med kände i stort sett alla de här innehavarna av den här små serveringarna, så blev vi bjudna på en liten grappa, tror det va en grappa, i varje nytt hus vi kom till....
Hur som helst, vi åkte kabinbana ned, det fanns flera kabinbanor vad jag minns.

 


Och på 1960-talet så höll jag på med Fri-idrott, och va på ett träningsläger i Ljungbyhed. Lovande sprinters bla och en del från landslaget och så jag. Tror det här är Hans Krumlinde?  P.O. Trollsås står till vänster i bakgrunden. Stickan Petterson va bla. med och tränade höjdhopparna.

 


Och här en bild tagen nära Galleri Korn på Hornsgatan. Kan vara taget 1962. Spårvägen friidrott på väg. Gode vännen Jan-Erik Nordström står närmast till vänster .

Nu har jag bara satt in de här diabilderna med ramar direkt i skannern, därför en hel del damm osv.
Men det verkar vara modernt i viss modern fotografi att bilder skall se gamla ut!  Här e det äkta gamla bilder som e äkta skräpiga. Men allt det här hade såklart gått att fixa i PS för den som vill!
Jag hade även kunnat ta ur filmen ur glasramen. Tar det en annan gång! :)

Inte mycker mer att orda om idag, men faran ligger på lur på golvet bredvid mig, tre fulla kartonger med dia-bilder! Men jag har inte tid med sån't, planeringen med Gnesta-Planker e i full gång! Nu e nu!

Så notera lördagen den 27:e Juli i agendan! Då blir det massor av bilder, många fotografer, många bildintresserade och även i år en kameraloppis i Gnesta! Det vågar jag nog se i framtiden i alla fall! Å vad gäller förfluten tid, så va det över 1000 besökare förra året på Gnesta-Planket!

Å så Carpe liksom!  Här och nu! Det underlättar! :)

/Bengan

 Postat 2013-06-04 08:53 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2056 / Jag tycker Contax G2 funkar bra! Trots att den inte e helt perfekt! :)

 

 

Men det här e ju som allt annat man får tag på, eller nya grejer som kommer, "tänk om dom ändå hade gjort så och så!" Ibland undrar jag om inte kameratillverkarna, ursäkta, missat en del fantastiska kamerakonstruktörer som finns runt om i stugorna? ;)

Nåja, man får väl stå ut med en ofullkomlig kamera, för själv e jag ju inte helt perfekt heller, men det verkar funka hyffsat ändå! Annars går ju bara tiden genom att man bara sitter och inte e nöjd! Funderar på alla fel man har, och hinner inte ta några bilder!
Så jag e nöjd med min Contax G2! Och jag e ganska nöjd med mig själv också! Fast jag e inte nöjd med mina bilderna ännu! Men det kanske man aldrig blir?

 

Men vintrarna e jobbiga! Tycker vintrarna blir segare och segare ju äldre jag blir, det känns som en blykeps numera, men jag har i alla fall ett par "nya" Telemarksskidor, som jag hittat på återvinningen, så allt e inte helt svart inför nästa vinter! 

 


Nu kanske de också e en ny dator PG!  Min dator e från 2002 med windows XP. Nå'n råkade se min dator, och då dom byter datorer då och då på hans jobb, så får vi se! Men Tri-X funkar bra fortfarande, inga byten där inte! Men min Xtol e snart slut, jag slänger inte framkallaren så ofta, utan ökar bara framkallningstiden, men till slut så e den slut!

Och nå'n gång så skall jag gå igenom mina diabilder! (Det står tre Chiquita banankartonger bredvid mig, smockfulla med diabilder! De e pengar det, som jag lagt ned på diafilm! Jag skulle ha sparat dom pengarna och köpt nya kameror i stället! För snart har dom väl gjort en riktigt bra kamera utan fel! En kamera som jag godkänner till 100%! Då kan man börja fota på riktigt och slippa alla funderingar på själva kameran!

 

Bilden e tagen med en riktigt gammal Contax, från 1938, med optik från 1936! Men det e inte Tri-X!

 

Och nu e det svalare i Gnesta, och Roffe lever upp. Han gillar inte värme över 25 grader! Nyss ville han få igång mig på lek  22.00! Men då sa jag, "Unge man, det är läggdags för dig, vi får ta det där i morgon!"

Som sagt, i morgon!
Sov gott!
/Bengan

 

 

 

 

 

 

 Postat 2013-06-03 22:44 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2055 / Galleri Korn i går och sista Ellens för terminen nu på onsdag!

 

 

Det va intressant och trevligt på galleri Korn i går! Intressanta bilder tagna av spännande fotografer! Och mycket folk! Och då det är mycket fotografiskt folk, så blir det tid för fotografiska samtal och man får ofta nya fotografiska kontakter! Så ett galleribesök av den här typen, är mycket mer än att bara titta på bilder!

 

 

 

 

Och nu på onsdag så är det sista Ellens för vårterminen! Missa inte avslutningen alltså!

/Bengan

 

 

 Postat 2013-06-03 08:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg