Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2038 / "Att komma ur komfortzonen!"

 

 Boule

Fotosidan e ju en community, där man träffas på olika sätt, allt är beroende på vad man vill göra med sin fotografi! Man kan vara åskådare, deltaga i olika aktiviteter, och kan även utvecklas som fotograf, även om kanske några inte tror det!

Men här som i alla andra utvecklingsplatser, eller lärosäten, eller i livet i stort, så måste man själv vara aktiv! Och då kan det bli spännande!

Hittade några rader som Redaktören på Fotosidan skrev i en blogg,  och jag har plockat några valda delar av det! Ursäkta Magnus!  Men det här är mycket intressant det du skriver!

"Att komma ur konfortzonen!
Att kämpa mot sin bekvämlighet.
Att prova på sådant som kan kännas lite obekvämt till en början.

För att vara konkret.
En gatufotograf kanske smygfotar eller plåtar med tele,
för att undvika att bli upptäckt och även för att undvika eventuella konflikter.
Att trotsa sin bekvämlighet kan ge bättre bilder.

Eller så fotograferar man i bekanta miljöer istället för att söka upp nya.
Eller så fotoflanerar man med vänner,
istället för att gå själv i många timmar och vara helt koncentrerad, och kanske litet obekväm...

Och hur ofta jobbar du med ditt fotoprojekt?
Nog kan du plåta mer och jobba hårdare med att få fram fler bra bilder och så vidare.

Det som särskiljer många av toppidrottsmännen eller många andra som toppresterar är att de har en hängivenhet som gör att de inte hindras av sin bekvämlighet. Elitidrottare tränar tills de spyr. En hobbyfotograf kan naturligtvis utvecklas enormt med hjälp av hängivenhet."


Men som sagt, man har olika mål med sitt fotograferande,
och man väljer själv vilket mål man vill uppnå!

/Bengan

 Postat 2013-05-21 11:03 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2037 / Kocksgatan 24


 

Kocksgatan 24

 

Och fotograferingen på Kocksgatan 24 fortsätter.

/Bengan

 Postat 2013-05-21 09:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2036 / Som amatör är du en fri fotograf! Så ta chansen!

 

Kocksgatan 24


Många fotoamatörer drömmer nog om att få jobba som fotograf! Att jämt få fota! Mot betalning! Och resa jorden runt och få plåta en massa spännande saker! Få gratis kamera och utrustning! Få de senaste kameramodellerna! Och kanske också fota kändisar! La Dolche Vita!

Men det här e ett jobb! Du måste leverera "bra" bilder i en ständig ökande konkurens! Och vad är bra bilder? Vem plockar ut de här bra bilderna så dom passar in i försäljningen? Och tar du inte tillräckligt "bra" bilder, så får du söka ett annat jobb! Inget konstigt med det här! Så fungerar en fri och konkurensutsatt marknad! Lycka till!


Men vill du vara en fri och skapande konstnär måste du nog vara amatör i dagens samhälle! (Men ändå ha en liten sidoinkomst som finansierar utrustning och material)

Och jag tror också det är viktigt med fria konstnärer i ett samhälle som blir mer och mer åsiktsströmlinjeformat! Hur skall man annars få se det som ligger på sidan om mittfåran?

Amatören är inte styrd av det kommersiella, har inget krav på effektivitet eller lönsamhet, utan kan i stort gå egna vägar! Här kanske man kan tala om ett samhällsansvar, mot det kommersiella och det likriktade! Att ta egna "uppdrag", eller undersöka egna kaninhål, bara för sin egen nyfikenhets skull!
Och sedan visa för andra vad för spännande saker man hittat!
Man kanske tom hittar saker som samhället inte riktigt vill visa...?

Men amatörerna får såklart sällan visa sina bilder på de största salongerna! För de största salongerna vågar inte satsa på nå't okänt, även om man kanske skulle tycka att det e bra fotografi!

För man måste sälja inträdesbiljetter, böcker, kurser i det stora Fotografiska huset, få avkastning på insatt kapital, och det gör man bara med berömd fotografi, fotografi som alla redan känner till, för då blir köerna långa in i huset! :)

Så tappa inte sugen fotoamatörer! Vi kan undersöka det okända när vi har lust!
Vi är fria! Så ta chansen!

/Bengan

 Postat 2013-05-20 14:22 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2035 / Blir man en bättre fotograf med en ny kamera? I vissa fall, ja!

 

Det här är väl ett ständigt påstående nu när det kommer nya kameror hela tiden, men de e inte det jag menar, utan på ett annat sätt. I vissa lägen när man fotograferar sätter kameran/optiken gränserna!
Tex att fota sport med en hålkamera! Men Ok, vissa sporter går nog bra, schack tex, där kanske en hålkamera kan funka, men jag tänker på litet mer rörligare sporter.

Jag fotar ju boxningsträning just nu och det funkar mycket bra med min Fuji X100! Jag kan ställa upp ISO till 4000 och göra 50 x 70 kopior!
Jaha, å va e då problemet?
De e när jag fotar analogt! :)

Jag har försökt fota med M Leica, men där hinner jag inte riktigt med då skärpan skall ställas manuellt! Hade tankar på att använda tex en Nikon F4, men den kändes litet stor och slamrig, och den hittade inte skärpan alla gånger. (Och nu vet de som brukar läsa min blogg vad som kommer!)
Jag fick låna en Contax G2! Och den funkade!
Och nu har jag en egen G2!

Så jag tycker jag blev en bättre fotograf på Kocksgatan 24 genom att skaffa en "ny" kamera!
De va bara de jag ville säga! :)

/Bengan


Ps. Å så e det Ellens på onsdag!

 Postat 2013-05-20 11:04 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2045 / Lars Lerin, Carl Johan De Geer och Contax G2 i Karlstad!

 

 

Vi va i Karlstad i helgen hos goda vänner och passade på att se Lars Lerins bilder på Sandgrund, och ni som ännu inte sett något av Lars Lerin, gör det! Det är en upplevelse!

I huset bredvid hade Carl Johan De Geer en bildutställning, och då Carl Johan själv va där, så passade jag på att prata litet med honom.

Och Contax G2 då, funkar den att fota med? ;) 
Kan väl "kopiera" det Ken Rockwell skriver om kameran, "Contax G2 är en fröjd att använda. Grönt betyder kör, så sätt AF på SAF och så slutartidsratten på AUTO, och se'n är det bara att köra"
"Och jämför man Leica M systemet med Contax G2,  så är Contax G-systemet bättre för snabb, rolig fotografering. Det är skitkul. Det hela kostar också en tiondel så mycket som ett Leica M-system och Contax G2 har en mycket exaktare och modern sökare än Leica"
"Allt du behöver göra, det är att fota med Contax, medans du tillbringar mycket tid med mixtra med en Leica. Och en analog M Leica måste tas isär i två eller tre stycken bara för att ladda film!?" ;)
Ungefär enligt Ken Rockwell.

Skall framkalla två rullar film i morgon tagna med G2:an!

/Bengan


Ps. Men M Leican e mycket trevlig ändå, inte tu tal om annat! Men det e två skilda analoga RF-systen det här, ett äldre, ett modernare, men kul och mycket trevliga på var sitt sätt!

 

 Postat 2013-05-19 20:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 9 Nästa 

Tidigare blogginlägg