Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2004 / Gamla bilder kan också bli intressanta! Bilder som andra kan känna igen!

 

Nalen

Nalen 1964


Satt och pratade med en god vän igår, och om en del bilder jag tog i området där vi va just i går. Bilder jag tog för en tjugo år sedan, och numera då man byggt om en del i det här området,  moderniserat alltså ;) och då kändes flera av de här bilder jag tog då intressanta nu. Bilder från en svunnen tid alltså. Så vi skall nog göra något av de här "gamla" bilderna!

Men det e klart, gamla familjebilder, kanske e för personligt lokala liksom, men saker som andra kan känna igen sig på, tex platser, händelser kan nog gå att visa efter några år.

Så det behöver inte alltid vara konstnärliga bilder som man fotar, dokumentation kan också fungera! I alla fall efter ett tag! :)

Å de här äldre bilderna jag visar här, har inget att göra med de bilder jag talar om! :)

/Bengan

 

Vänthallen i Gnesta stationshus innan pressbyrån kom hit.

Bild 1. Den 3 juni 2003..Postat 2013-04-08 07:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2003 / Tät klädsel anbefalles! Och en M Leica...tror jag! :)


 

 

Fjällturer så här på vårvintern kan vara underbara! Blå himmel, strålande sol och så skare med ett litet kallsnötäcke på några centimeter ovanpå som grädde på moset! Vad kan man mer begära? Den stora faran e då ändå solen, den tar blixtsnabbt! Så även om man skulle kunna åka kortärmat så gör man det inte.

Men, nu kommer det, en snöby kan komma fort! Men en snöby e väl inget!? På kalfjället finns inget vidskydd, typ kafé eller liknande dit man kan gå för att ta en påtår och vänta ut den här lilla snöbyn! Och har man motvind, och även om det bara e en liten snöby, så funkar det annorlunda på kalfjället än i hemmaterrängen, typ Stockholm, man ser inte ett skit, och det blåser ofta hårt, och allt blir vitt, och att titta i motvinden mot de här snöflingorna, det går inte!

 Då gäller tät klädsel! Å bara ha ett par trendiga solglasögon, å en snusnäsduk runt huvudet, det blir bara pinsamt! ;) 

Mao, jag håller på att packa inför fjellturen! :)

 

Då jag inte har så trendiga fjällkläder eller trendig skidutrustning, de mesta kläderna e inköpta på Intersport å liknande, å har några år på nacken, skibyxorna e minst tjugo år i alla fall, så då kanske den här litet äldre kameran med ett riktigt läderfodral passar bättre på fjällturen? :)

Och Roffe får stanna hemma och vakta huset, för han har inga telisskidor! Men han får hundsällskap, så han blir nog nöjd ändå! ;)

 

/Bengan


Ps. Här inne har jag suttit några gånger och väntat på tåget i Åre! Nu e det ett café! Banhof Café....?  Kommer ihåg ett café i S:t Anton som låg vid stationen i Anton som hade bra och billig mat för fattiga skidåkare! Men de va för en 40 år sedan...  :)
Har nog bilder från Anton också i nå'n kartong..

 

 Postat 2013-04-07 09:38 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2002 / De va mycket att läsa om Instagram i dag i DN. Och så om Vikabröd!

 


 "Instagram är en gratis mobilapplikation för fotodelning och ett socialt nätverk som lanserades i oktober 2010. Programmet tillåter användaren att ta bilder, lägga på ett filter och därefter dela med sig av bilden till olika sociala medier, som Facebook, Twitter, Foursquare, Tumblr, Flickr och Posterous. Applikationen fanns från början bara till operativsystemet IOS i produkterna Iphone, Ipad och Ipod Touch, men en version för Android släpptes den 3 april 2012. Redan den första veckan efter lanseringen laddades Androidversionen ned över en miljon gånger". (Enligt Wikipedia)

Å det här med gratis! Hur länge då?  ;)

Det verkar gå fort i alla fall och lätt att berätta vad man gör och ser via Instagram! Fort och enkelt e tidens lösen! Fortare och enklare än att blogga också! I en blogg måste ju försöka skriva en liten klurig text, försöka i varje fall, för att locka fasta "prenumeranter"!  Och det tar i alla fall nå'n timme med text och bilder! Men det här bloggandet, de e kanske snart överspelat? Tidningarna kanske kör Instagram snart också!  "Tjillevipp, här e DN i Burma å det e inte krig just nu!"

Å se'n kommer nya Superinstagram, där man fotar och talar in ett meddelande samtidigt som man trycker ut bilden på 2000 olika sociala media på en gång! Va häftigt va!! :)

 

Utomhustoalett med utsikt över Åresjön för en tjugo år sedan.

Ok, de va det om det, jag gillar i alla fall litet mindre "folksamlingar", de e därför jag åker till fjällen i nästa vecka, och även fotar analogt! Man måste ju försöka avvika på nå't sätt om man skall försöka bli berömd fotokonstnär! ;) Å inte bara göra som alla andra!  ;)

 

Och så samlar jag på prylar också! Goda prylar! De e också att avVika! ;)  Och det här Vikabrödet e i stor fara! Billighetsköparna knäckte även den här goda och klassiska hårdbrövaran! Men man vet inte, kvalitet och smak kanske kan överleva ett tag till..

Och va ute på gärdet med Roffe i morse, inte en människa i sikte! Inte på Konsum heller för den delen! Tycker det e skönt med litet folk ibland, ombyte förnöjer liksom!

Provgick också mina nyborstade vandringskor i morse, dom funkade bra!

 

Sannolik fjällkamera!

/Bengan

 

 Postat 2013-04-06 10:50 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2001 / Jag har inget emot moderniteter, men klassiker funkar också bra! Och känns ofta bra!

 Vägen mot Storulvån i maj 2012.  
Men visst har det kommit moderna grejer de senaste åren, som tex digitalkameror, goretex-material i kläder och skor, lättare prylar som gör fjälltillvaron enklare. Men jag kan tycka att vissa äldre saker ger en speciell känsla, en ganska trevlig känsla. Å en bra känsla e viktig i fjällen tycker jag! :)

*
Men jag har en del moderna grejer faktiskt, gore-tex grejer tex, å digitalkamera, å flies-jacka,  å jag har även en dator! :)

 Äldre saker kan tvinga en till förberedelser, en förberedelse som kan vara en trevlig göraupplevelse, tex att borsta skor! :) Jag har nyss borstat två par riktiga läderskor, ett par för skidåkning och ett par för vandring! De här skorna för vandring hade jag glömt bort att jag hade. Hittade dom för nå't halvår sedan och hade dom under en sen höstvandring i Grövelsjön förra året. Förberedelserna nu va, minkolja på vissa delar, riktig vax-skokräm på andra delar av skorna. Å det kan vara skidåkning runt Storulvån ena dagen och vandring vid Vålådalen en annan dag så här års.

 

 

 Och har även börjat kolla skidorna (Åsnes A-Ski med Hot Chili-bindning) De e en kabelbindning, kanske inte det bästa om man skall sätta på sig en tappad skida skidan i lössnö, men bindningen e ball! :) Så jag har kollat bindningar, kollat stighudarna (måste kanske lägga på nytt klister på hudarna) väljer stavar och har plockat fram skidryggsäcken. Innejobbet blir se'n att plocka fram kläder, kartor, thermos, osv, och så plocka fram den ena fjällkameran, en M Leica, och ta fram film ur frysen! :)

Även vägen mot målet kan vara en trevlig och intressant upplevelse, å inte bara själva målet!

/Bengan


Ps. Och som jag sa i förra bloggen, det e inte mycket folk i Åre så här års, å ännu mindre e det på fjället!  Varför vet jag inte! ;)
Å så e det ljust mellan 06.00 och 20.00 c:a, så det kan bli långa skiddagar!

 Postat 2013-04-05 17:44 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2000 / Att fota personligt eller utslätat! * UPPDATERAD Blogg!

 


Vi träffar olika människor under hela livet, vissa är trevliga andra inte, andra e spännade och personliga, andra e ganska vanliga, men ändå trevliga, det finns säker en mängd andra kombinationer.

Å vad har det här med foto att göra? En hel del tror jag, om man vill bli intressant som fotograf alltså!

När vi läser om berömda fotografer så finns det alltid något som kännetecknar de här fotograferna, i alla fall de berömda, dom fotar litet ovanligt. Och det är väl det som är intressant, det litet ovanliga. Mao, en ovanlig och även en personlig beskrivning av något!

Så jag tror att de inte e så dumt att vara personlig i sitt fotograferande och märk väl även i sitt utställande! Man skiljer ut sig litet! Man blir en avikare! Och då intressant! ;)

Men Obs, det finns risker i det här om man inte e observant, det bör vara en "äkta vara", annars blir man förr eller senare genomskådad! Å det e inte så kul!

/Bengan

 

Ps. Tre skidvarv på gärdet i strålande sol, å var e alla människor!

Har åkt skidor på ett gärde under några dagar, och varit ensam på en fantastisk skidyta! Å det blir samma sak i Åre om en vecka, vi kommer att vara nästan ensamma på fjället under den bästa skidtiden! Nå'n som har en vidare fundering på trängsel eller oträngsel på olika platser och tider? ;)

Det här kanske påminner om trängseln vid olika bildmotiv? Jag menar, om man tittar sig omkring litet, kanske litet på sidan om "huvudgatan", så kan man upptäcka spännande saker, nästan folktomma platser! ;)
Även om solnedgångar e väldigt vackra! ;)

/Bengan igen!

 

 Postat 2013-04-05 10:34 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg