Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1964 / Kort kvällsrapport från Ellens och Kockgatan 24! Å äntligen en tjej på Ellens!

De blev litet körigt idag, men jag hann i alla fall ta en fika på Ellens innan Kocksgatan 24. Och som sagt, äntligen så mötte en tjej upp på fotofikat! Mycket trevligt!!

 

 

Och så va Redaktören från Fotosidan där, och visade den senaste digitala proffskameran från Canon, så tyckte jag i alla fall Magnus sa....?  Tack för det besöket Magnus.

 

Å så boxningen på Kocksgatan 24...
En av boxarna va litet trött, både på boxningen och träningen, men så kan det bli ibland.

 

 

 

Och så hemåt via Götgatan.


God natt!
/Bengan

 Postat 2013-03-06 22:49 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1963 / Folk ser ut som en barnrumpa i fejan då man fotar med en digitalkamera! ;)

 

Ansiktena e blanka, släta och helt utan korn, visst ser det bra konstigt ut? Eller e det här bara en ovana att se det så här? En ovana hos oss fotografer som fotat med film, och speciellt med småbild och Tri-X? Jag tycker i alla fall att det ser litet onaturligt ut! Fast det kanske e så här det ser ut? Det digitala e det mer naurliga?

I förra bloggen berätta jag om min upptäckt av en funktion i PS som heter Filmkorn! :)  Jag testade såklart att lägga korn på två bilder! :) Och tyckte det blev bra! Nu började den digitala bilden påminna om en riktig bild, en Tri-X bild! :)

Men jag la på korn mycket försiktigt för att det inte skulle bli som jag har sett här på Fotosidan, ni vet att det finns speciella filmhärmningsprogram, och då brukar man även dra på ordentligt, så personen ser ut som en hårdsminkad punkare som inte sovit på en månad! (Ursäkta alla punkare, inget personligt, utan bara ett exempel så läsaren av bloggen förstår min beskrivning utan att jag behöver visa en exempelbild!)

Men det intressanta va nog kommentarerna i min förra blogg, då jag frågade vilken bild som va bäst? Den släta digitala bilden eller den aningen korniga! Det blev tyvärr inget generellt svar, alla svarade i stort sett olika! En sammanfattning e nog då, att bildsmaken e olika, eller att dom har dåligt kalibrerade skärmar på sin iPhone! ;)

Och jag som trodde att jag skulle få litet vägledning....
Så det e väl bara å köra vidare efter min egen smak, eller...?

/Bengan

Ps. Lägger in ett bildexempel till här i bloggen. Den första bilden e den hyffsat "naturliga" digitalbilden. Den andra bilden, där har jag lagt på litet korn. Ni ser det bäst på bakgrunden och om ni tittar noga även i ansiktet. Jag är nog litet svag för att ha aningen "korn" även i en så'n här digitalbild, då jag tycker att bilden/fotot blir litet mer levande då!

 

 

 

Pålagt korn. Å det e nog så här, tills nå'n säger emot, att den här kornstorleken som jag lagt på, lämpar sig bäst för en print.  Korn på webben, då det ofta är mindre bilder som det handlar om, där bör kornet va större för att märkas bra. Så har jag uppfattat det hela.

 Postat 2013-03-06 08:31 | Permalink | Kommentarer (24) | Kommentera

Straight 1962 / Blogg nummer två i dag, ursäkta! ;)

Men de här e viktiga grejer! För jag har hittat några knappar som jag inte känt till tidigare i min Photoshop 7.0! Och va tvungen att testa på några bilder, och vill nu att den bästa av bloggläsarkretsar säger sitt om två av bilderna jag fixat! Säg gärna nå't bra alltså! ;)
Eller Ok, säg va ni tycker...

De e två olika versioner av varje bild! Jag har ju känt bland fotograferande "ungdomar" här på Fotosidan, att det skall vara litet råare svartvita bilder numera än vad jag e van vid! Och att man också lägger in bilden i ett extraprogram för att få det ännu mer råare eller noir eller vad man skall kalla stilen! Så här kommer bilder för påseende och tyckande! Och jag vet att vi alla ser bilder litet olika då vi sitter på olika bildskärmar, men jag gör ett försök ändå!

Första bilden är "original", v 2 är ändrad litet.   Till det bättre, eller...

Och som sagt, ursäkta blogg n:2 i dag!

/Bengan 

 

Bild 1. version 1

 

Bild 1. v2

 

 

Bild 2. version 1

 

 

Bild 2. v2 

  

 

 

 Postat 2013-03-05 16:00 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1961 / Bilder tagna med en Contax från 1936. Och i morgon onsdag så er'e Ellens Fotouniversitet.

Bilderna som jag har som utfyllnad i bloggen i dag är tagna med en Contax II från 1936 med en icke antireflexbehandlad Biogon 2,8/3,5 cm. Optiken är aningen repig, och med en film på 400 ISO, kommer inte ihåg om det va Tri-X eller Ilford. (Utan exponeringsmätare) Och det går aningen långsammare att fota på det här gamla sättet med en gammal kamera, men inte så mycket långsammare faktiskt! Problemet, om det nu är nå't problem, det är att man ligger på en 1/8 dels sekund eller däromkring här nere vid Saltsjöbanan!

 

 

 

 

 


Å så va det Ellens Fotografiska Universitet i morgon onsdag. Medtag böcker, printar, tips för sevärda utställningar, framkallningsrecept för att pressa Tri-X. Och den som vill får gärna ta med sin kamera.  Lektionerna startar c:a 15.00 och pågår fram till c:a 18.00! Jag kommer att närvara en liten stund bara, skall även besöka ögonläkaren i morgon.

Väl mött!

/Bengan 

Ps. Nu kanske vän av ordning undrar varför man kallar en fikaträff för universitet? För mig har de här träffarna inneburit mängder av fotoutbildning! Jag får intressanta tips och råd varje gång! Det visas böcker om fotografer jag inte sett tidigare, de e printar som nå'n berättar om, och hur man framställt printen, hemmagjord eller på labb, mao hela tiden kommer tips och råd som gör att jag i alla fall, känner att det här är en fotoskola!  :) Postat 2013-03-05 08:46 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1950 / Idag blir'e inte ett jota om foto i bloggen, så ni som vill läsa om foto, läs en annan blogg!

 Men nå'n bild blir det i alla fall som utfyllnad, här från Getryggen/Storulvån! Och så kan det här även vara läsning för känsliga personer, så ni som e känsliga och uppröda om nå'n har en annan religion, läs nå't annat! För mat e också en slags religion!

Nåja, nu kör vi!

Jag har under en lägre tid varit misstänksam mot vårt brödätande! Bröd som bakas på frön! Vi är inga fröätare från början, och vi har inte hunnit anpassa oss till frökosten. Det här fröätandet kom med jordbrukets införande för en 10000-12000 år sedan. Och en del i problemet är Gluten! Ni vet det där som gör brödet så lättbakat! Den som försökt baka bröd på havre vet. I alla fall så vet jag det!

Under åren då man läser så samlar man på sig olika byggklossar, som dyker upp vid senare tillfällen, "Vänta nu, läste jag inte om det här tidigare någonstans....?"

 

Här bodde vi på Lofoten! Avloppet gick rakt ut i "sjön!" Alla svenskar som kom hit va upprörda! Släppa ut avloppet i sjön!!  Norrmännen försökte förklara, de e en stor sjö det här, den går ända upp till Nordpolen och över till Grönland/USA och så är det tidvatten här som spolar liksom... Men till slut sa dom bara, "Vi jobbar på avloppsfrågan!" ;)

Ok, ok, skall komma till saken! :)

Några forskare tror sig ha hittat ett samband med glutenätande (Typ vetebrödsätande) och en minskad förmåga för kroppen att motverka inflammationer i blodkärlen. Mao, kroppen har en egen förmåga att minska plackbildning i kärlen, men den förmågan minskas/hindras till viss del av det gluten man äter. Och det här placket, det som ofta täpper till kärlen hos oss i västvärlden, är inget bra att ha!

Visst e det intressant det här, man har tidigare inte riktigt förstått hela vidden av plackbildningen, nu kommer fler byggklossar!

En källa är Forskning&Framsteg maj-juni 2009. "Vaccin mot hjärtinfarkt"

Som sagt, inget om foto, och nu är det slut för idag! :)

/Bengan

 

Ps. Nu kommer kanske brödinstitutet att ha en annan åsikt, och det får dom ha i ett fritt land! ;)

Kajakpaddling kanske vid Stendörren...? 

 Postat 2013-03-04 08:14 | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg