Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1913 / I dag e det litet friskt i Östra Svealand! Å då e det bra med en vedspis, en riktig vedspis! ;)

 

 

 

 


Så Roffe och jag tänker vänta en halvtimme innan vi tar första pinkarundan. Då undrar nog vän av ordning vad menas med friskt?  Jo det e - 16 grader hos oss och vi fick information om att det va  - 21 nere i byn. Nu kanske nå'n tycker, det här e väl inget, - 16! Men jag tänker på vår hund Roffe såklart!

 

 

Fast det underliga är att den här litet för långhåriga, Dansk/Svenska gårdshunden inte störs nämvärt av kyla, utan de e vi som måste sätta gränser, som alla föräldrar måste göra! 
Så vi väntar vid vedspisen ett tag till innan vi går ut!

 

 

 

Och som sagt, under tiden vi väntar, så eldar vi i vedspisen! Jag kom ihåg när jag jobbade och satt i möte med ett antal personer i företagets ledning, och vi talade om husen vi bodde i, å jag hade väl inte så mycket att komma med, med jag sa vid ett tillfälle att det e skönt på morgonen att sitta och ta morgonkaffet vid en vedspis som värmer och knäpper! Då blev det en liten avaktande tystnad, tills en en av dom sa, "de där låter som livskvalitet!"  Misstänkte att ingen av dom hade en riktig vedspis i sitt kök även om dom bodde i rätt hyffsade kåkar, bla. på Lidingö, Djursholm osv!

 

 


Å vi har en riktig vedspis också, för huset e byggt 1940, så det e inget modernt eller trendigt nyinsatt vedspisliknande!

Hur som helst, vi väntar i all fall ett litet tag till innan vi går ut!
Och lyssnar litet på vedspisen under tiden!

Ha en fin helg!

/Bengan

 

Ps. Åter efter förstarundan med Roffe, 10.15.  Roffe tittade på mig flera gånger under rundan då vi inte gick den vanliga svängen, utan tog en kortare, så Roffe frågade,  "Vad är problemet Husse?"
"Jag måste hem och kolla så det inte slocknar i vedspisen", förklarade jag!

 

 

Å de här e tyvärr ett av normallägena för Roffe vintertid, och han fattar inte att fartvinden har större kyleffekt när man flyger, så det gäller att hålla honom lågt vintertid!

 

 

 Postat 2013-01-19 09:20 | Permalink | Kommentarer (22) | Kommentera

Straight 1912 / Jakten på den bästa skärpan! Objektivtesten på Trosa Stadsbibliotek! Bloggen uppdaterad!

 

 

 

  * Uppdateringen ligger sist i bloggen! 

 

 

 

Efter testen på Trosa stadsbibliotek i går har jag till och från suttit och jämförd olika bildfiler. Vi tog bilder för att se hur oskärpan tecknade sig på olika objektiv och hur skärpan tecknade sig. Objektiven va från 1945 och fram till 2010-talet. Brännvidder från 35 mm till 50 mm. Sju objektiv totalt! Och vad säger man om resultatet då? Ganska bra tycker jag! ;)

Jag menar så här, alla objektiven går utmärkt att fotografera med! :) De e klart, man kan alltid gå in på molekyl-nivå och skärskåda varje objektiv och upptäcka skillnader, men jag känner inget större intresse av det, utan jag vet nu att Canon 1,2/50 mm tecknar litet mjukt på full öppning, spännande! Och att min Biogon 2/35 är mycket skarp, och att min Summicron 2/35, made in Canada, inte är riktigt lika skarp som Biogonen, men att M Leica ASPH 35 mm  är skarpare än Biogonen, att Sonnaren 1,5/5 cm från 1945 går utmärkt att fotografera med år 2013, att Canon 1,5/35 mm är bra om man bländar ned ett eller två steg, men fungerar ändå bra på full öppning osv, osv...

Varför göra en så'n här test då? Därför att det va intressant och spännande och se hur de här olika objektivpersonligheterna tecknade vid "normalfotografering" och se'n va det trevligt att komma till Trosa för en fika!  Teknik och vetenskap är inte svaret på alla frågor!  Objektiven har i alla fall fått en extra och egen personlighet, när man lärt känna dom litet bättre!

Och objektiv, som man lärt känna litet bättre, dom tar mycket, mycket bättre bilder!
Så upplever jag det i alla fall! :)


 

Just nu så är det här lilla objektivet bästa kompisen, Nokton SC 1,4/40 mm!  Även om antireflexbehandlingen kanske är aningen tveksam, så spelar vi bra ihop just nu! ;)

 


 * Uppdateringen. Några synpunkter om gamla objektiv.

Kan man fotografera med ett objektiv från tex 1946? Så det blir skarpa bilder? Frågar man en objektivtillverkare, så blir svaret nog, "Det är tveksamt, det har hänt så mycket vad gäller optik sedan 1946"  Och samma svar får man nog av försäljare, både i butiker och i tidningar ;) för dom lever på försäljning! Även om dom e jättetrevliga och verkar vara våra nära fotokompisar!
Och deras uppgift e också att göra oss amatörer aningen osäkra, för en försäljare vet ofta ganska mycket i sitt ämne, för att efter "informationen" föreslå något "bättre" med hjälp av litet häftiga bilder och en teknisk förklaring!

Men vem skall man då lita på! 
På dig själv!
Kolla själv!
Köp eller låna ett objektiv och prova!
Räcker det här objektivets egenskaper för mitt fotograferande?

Nu säger jag inte att du skall sluta och köpa nya grejer, eller sluta tala med försäljare, men tänk litet själv i alla fall! Fundera! Och se vad du behöver! Se'n kan du köpa nytt eller gammalt eller mitt i mellan!  Men många "gamla" fungerar ganska bra fortfarande!  Å det gäller inte bara objektiv!  ;) :) 

 

Slut för idag!
Ha en fin fredagseftermiddag och kväll!

/Bengan

 

 Postat 2013-01-18 08:41 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1911 / Idag har jag varit i Trosa bibliotek på en objektivtest! Bla Leicas ASPH-objektiv testades.

 

 

 

 

 

 

Testavdelningen,  Peter Tillberg och jag,  vi höll till inne i Trosa bibliotek som sagt. Peter, som va testledare, presenterade vårt ärende för en förvånad bibliotekarie, som efter en stund gav sitt godkännande till att rigga upp en testställning i ett hörn av biblioteket, samt lägga upp ett antal objektiv på hyllorna nära poesiböckerna!  Vi testade sju olika objektiv, från de senaste M Leica ASPH-objektiven till en Sonnar 1,5/5 cm från 1946! Vi testade bla bokeh på objektiven, samt skärpan på full öppning och på bländare 5,6.

Bokeh.  Från japanske boke, som betyder "suddig".

Nu har jag inte analyserat materialet klart än, men en liten sammanfattning kan jag nog göra. Leicas ASPH-objektiv, 1:2/35 och 1:1,4/35 är bra! Mycket bra! Men Zeiss Biogon 1:2/35 mm ligger inte långt efter! Biogonen ligger i alla fall aningen före Leicas tidigare Summicron 1:2/35:a, pre-asph alltså! Så uppfattar jag det vid en första okulärbesiktning av bildmaterialet!

Efter att vi testat klart, så tog vi en fika på Hannah's kafé.
Skall ni fika i Trosa, så är det Hannah's som gäller!


/Bengan

 

 

 

 Postat 2013-01-17 19:21 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1910 / Kortblogg, eller vad man skall kalla den? Jo det blir nog kortblogg!

 

 


Morgontidningarna kom som vanligt, å det e bra, men jag tycker nutiden inte e som vanligt. Eller som jag kom ihåg den tidigare, men nu är det som det är, och det e väl bara å gilla leget! Och vissa morgnar, så läser jag inte alla nyheter, eller jag skumläser bara tidningen, för jag vill inte börja dagen med för hög puls, det är inte bra för hjärtat säger man! :)

 

 

 

 

Å varför skulle jag få för hög puls då, jo jag tycker det va synd att jag inte hann hoppa på det här inköpståget, eller vad man skall kalla det, och kunnat köpa nå'n billig vårdskola och sedan sålt det dyrt, för då hade jag haft en mycket bättre pension...
Men nu er'e som det är, inte så mycket att göra nå't åt tyvärr....

Så det blir att bara bläddra litet i tidningarna och försöka hitta något mer världsfrånvarande ämne på sidan om, en snygg kamera tex! :)

 

 

 

 

 

Här är en riktig snygging! Här sitter en Canon-optik med ljusstyrka 1,2 på en Leica M4! Å inga nyheter här inte! Och det ger en positiv och lugnande inåtupplevelse så här på morgonen! ;)


/Bengan


Ps. Skall testa några objektiv på en Leica i dag, det skall bli spännande! Och lugnande!

 

 Postat 2013-01-17 08:59 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1909 / Hur skall man lyckas som fotograf i utlandet?

 

 


Brukar tänka på det här när jag ser fotografer åka iväg för att fota där idolerna har fotograferat, tex Paris, New York osv. Men tror ändå att konstnären Ernst Billgren sitter inne med en del av svaret på frågan: "Hur lyckas man i utlandet?" Billgren svarar: "Man bor där!"

Sedan finns det såklart alltid undantag, och visst e det inspirerande att fota utomlands!

 

Och i dag blir det bara några svartvita (och analogt fotograferade) bilder i bloggen. Det analoga fotograferandet, det är det där fotograferandet som tar litet längre tid ni vet!  Och så blir det ofta inte så många bilder heller, mao det är helt klart ett mycket omodernt sätt att fotografera på! ;)

 

 

 

Fotar faktiskt en del hemmavid, där jag bor alltså, här en bild från Kaffebaren i Gnesta Stationshus.

 

 
Och så va jag i sta'n, i Stockholm, i söndags, och tittade bla in på Kulturhuset och utställningen "A day in the World". 

 

Jag tycker det är svårt att få någon slags överblick eller grepp på en så'n här massa bilder! Men det här speglar nog vår samtid, mängder av bilder! Den här bilden från "Kulturhusgaraget" visar bara en ytterst liten del av utställningen.

 

 

 

 

 

 

Hittade i alla fall en bild som jag tyckte va spännande och som aviker från mängden! Hoppet står till ungdomen!

 

 

 

 

Och tycker att Lennart af Petersens bilder på utställningen "Ett urbant öga" gav mig mer faktiskt. Den utställningen var också på Kulturhuset, på bottenvåningen. Det är bilder från omvandlingen av Klara mellan 1950 till 1970. Det här blev mer gripbart. Lennart af Petersens var anställd som fotograf vid Stockholms Stadsmuseum under många år!

 

Nog för idag!
Slut för idag!

/Bengan

 

Ps. Jag lägger till några uppgifter för den tekniskt intresserade. Bilderna är tagna med Leica M6 med ett Nokton SC 1,4/40 mm objektiv. Film är Tri-X, exponerad efter 400 ISO och framkallad i Kodak XTOL


 Postat 2013-01-16 08:51 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg