Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1912 / Jakten på den bästa skärpan! Objektivtesten på Trosa Stadsbibliotek! Bloggen uppdaterad!

 

 

 

  * Uppdateringen ligger sist i bloggen! 

 

 

 

Efter testen på Trosa stadsbibliotek i går har jag till och från suttit och jämförd olika bildfiler. Vi tog bilder för att se hur oskärpan tecknade sig på olika objektiv och hur skärpan tecknade sig. Objektiven va från 1945 och fram till 2010-talet. Brännvidder från 35 mm till 50 mm. Sju objektiv totalt! Och vad säger man om resultatet då? Ganska bra tycker jag! ;)

Jag menar så här, alla objektiven går utmärkt att fotografera med! :) De e klart, man kan alltid gå in på molekyl-nivå och skärskåda varje objektiv och upptäcka skillnader, men jag känner inget större intresse av det, utan jag vet nu att Canon 1,2/50 mm tecknar litet mjukt på full öppning, spännande! Och att min Biogon 2/35 är mycket skarp, och att min Summicron 2/35, made in Canada, inte är riktigt lika skarp som Biogonen, men att M Leica ASPH 35 mm  är skarpare än Biogonen, att Sonnaren 1,5/5 cm från 1945 går utmärkt att fotografera med år 2013, att Canon 1,5/35 mm är bra om man bländar ned ett eller två steg, men fungerar ändå bra på full öppning osv, osv...

Varför göra en så'n här test då? Därför att det va intressant och spännande och se hur de här olika objektivpersonligheterna tecknade vid "normalfotografering" och se'n va det trevligt att komma till Trosa för en fika!  Teknik och vetenskap är inte svaret på alla frågor!  Objektiven har i alla fall fått en extra och egen personlighet, när man lärt känna dom litet bättre!

Och objektiv, som man lärt känna litet bättre, dom tar mycket, mycket bättre bilder!
Så upplever jag det i alla fall! :)


 

Just nu så är det här lilla objektivet bästa kompisen, Nokton SC 1,4/40 mm!  Även om antireflexbehandlingen kanske är aningen tveksam, så spelar vi bra ihop just nu! ;)

 


 * Uppdateringen. Några synpunkter om gamla objektiv.

Kan man fotografera med ett objektiv från tex 1946? Så det blir skarpa bilder? Frågar man en objektivtillverkare, så blir svaret nog, "Det är tveksamt, det har hänt så mycket vad gäller optik sedan 1946"  Och samma svar får man nog av försäljare, både i butiker och i tidningar ;) för dom lever på försäljning! Även om dom e jättetrevliga och verkar vara våra nära fotokompisar!
Och deras uppgift e också att göra oss amatörer aningen osäkra, för en försäljare vet ofta ganska mycket i sitt ämne, för att efter "informationen" föreslå något "bättre" med hjälp av litet häftiga bilder och en teknisk förklaring!

Men vem skall man då lita på! 
På dig själv!
Kolla själv!
Köp eller låna ett objektiv och prova!
Räcker det här objektivets egenskaper för mitt fotograferande?

Nu säger jag inte att du skall sluta och köpa nya grejer, eller sluta tala med försäljare, men tänk litet själv i alla fall! Fundera! Och se vad du behöver! Se'n kan du köpa nytt eller gammalt eller mitt i mellan!  Men många "gamla" fungerar ganska bra fortfarande!  Å det gäller inte bara objektiv!  ;) :) 

 

Slut för idag!
Ha en fin fredagseftermiddag och kväll!

/Bengan

 

 

Inlagt 2013-01-18 08:41 | Läst 3104 ggr. | Permalink
Har man bara ett objektiv är det bäst ;)

/H
Svar från Benganbus 2013-01-18 09:20
Du har ett mycket bra svar Hans!
/B
pdahlen 2013-01-18 09:35
+1, riktigt bra tänkt :)
Snygga grunkor - men var är bilderna? ;-)
Svar från Benganbus 2013-01-18 09:42
Oexponerade ligger i kameran, exponerade Ligger i kylskåpet unge man!
Dom skall ligga till sig! :)
Och skapa frågor! ;)
/B
Det händer att även jag använder just bokryggar för teständamål, därför att det är skarpa texter i olika färger, gråskalor och strukturer. Det simulerar verkliga motiv mycket bättre än allehanda testkort eller MTF.
Som alltid - verkligheten gäller. Det vi vill veta är hur det ser ut på ett verkligt motiv. Tidningssidor och dylikt är till för att läsas.

Verkar som om ditt Nokton 1,4/40mm är det käraste objektivet just nu? Sedan har det ju också en bättre antireflexbehandling än Single Coating... :-D
Bengan 2013-01-18 12:41
Tron kan försätta berg!
Även när det gäller ett objektiv! ;)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg