Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1859 / En del "gatufotokameror" har nog skapats av icke gatufotografer! Ursäkta! ;)

 

Hello Fuji, can you hear me? A conversion kit of this lens! With an outer distance mark connected to the camera distance setting and also mark for hyperfokal! Then the Fuji X100 become a real street photo camera!


Alltså, jag menar att några av de digitala kameror som marknadsförs som bla lämpliga gatufotokameror, nog visar att den som skapat kameran inte själv fotat så väldigt mycket gatufoto!? Ursäkta mig Fuji ;)

Det här är mina funderingar, och Fuji X100 är mycket intressant för gatufoto, men litet krångligt i vissa fall! Onödigt krångligt tycker i alla fall jag! 

 

 


Så här såg objektiven ut förr!  :)  Å ni som fotat gatufoto med tex en 35:a vidvinkel i fullformat känner igen det, man sätter avståndet på tex 5 meter, och med bändare 8 så får man en skarp bild mellan c:a 2,5 meter till oändligt. Då behöver man inte sätta kameran till ögat hela tiden för att ställa avståndet, utan trycker bara av om motivet är inom 2,5 och oändligt, vare sig det är höftskott, eller att man håller kameran högt över huvudet eller då man har kameran vid ögat! Det går snabbt att fota då!

Nu vad gäller Fuji X100, så visst går det att fota hyperfokal, men du måste antingen titta genom sökaren och skruva på avståndsringen eller tända upp displayen för att ställa in rätt hyperfokalavstånd, och om du sedan ändrar igen, och även vill kolla hur långt skärpan räcker på en ny bländare, så är det sökaren eller diplayen som gäller igen.

 

 

Så varför inte ha det så här?  Som vanligt alltså? Eller som det va förr! ;)  Visar ett exempel här alltså! Här sitter avståndet markerat på avståndsinställningen.  Och skärpedjupskalan går att sätta på plats framför! Där jag har satt två blyertsmärken!

Men Obs, optiken skulle inte ha någon snäckgång eller bli någon nykonstruktion, utan det enda som skulle tillföras är elektroniska meter-klick-lägen på inställningsringen. Så man känner ett litet snäpp vid de metermarkeringar som finns på optiken när kameran är inställd på "manuell"!

Sedan är det mycket enkelt att även ha en skärpedjupsskala framför de här meterlägena!
Där jag satt blyertsmärken!


Då ser man det hela ovanifrån/utifrån, och kan ändra avståndet diskret och snabbt och även se skärpedjupet utan att behöva ta upp kameran till ögat eller lysa upp ansiktet med displayen! ;)

Det här tycker jag skulle vara mycket praktiskt om det fanns på X100!
Och det borde väl kunna finnas på X-Pro1 också, vad gäller de fasta objektiven!

One more time! 
Fuji, can you hear me? A conversion kit of this lens! With an outer distance mark connected to the camera distance setting and also mark for hyperfokal!
Then the Fuji X100 become a real street photo camera! :)

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 Postat 2012-12-08 09:43 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Straight 1878 / I eftermiddag blir det litet fest tack vare snöovädret! Min fru kommer hem! :)

 

 

 

"Er'e inte eftermiddag snart?"

 

I eftermiddag planerar jag för en liten festmåltid. Min fru kommer hem efter två dagars bortavaro. Det är det här snöovädret som ställt till det litet så hon har "valt" att inte åka hem sedan i onsdags.

"Valet" va nog inte så svårt faktiskt, dels va det för osäkert om eller hur hon skulle ha kommit hem på rimlig tid på onsdagen, så hon övernattade en natt hos en släkting, och en natt till då hos sin mamma, som båda bor ganska nära Sth City. Tunnelbana funkade någorlunda.

Hon ville även vara säker, så gått det går, att kunna komma tillbaka till jobbet i tid dan efter.
Vissa jobb kräver att man e på plats liksom,  min fru arbetar inom sjukvården.

Men nu måste min fru hem för att bla hämta kontaktlinser och ta litet egen medicin, som hon varit utan nå'ra dagar.

Så nu laddar Roffe och jag inför eftermiddagsfesten! :)

/Bengan

Ps. Vi har en plan framöver också! Min fru skall alltid ha en liten, liten necessär med i ryggan, med extra kontaktlinser och sin medicin för några dagar! För man vet aldrig vad som händer i en storstad på vintern!  ;)

 

 Postat 2012-12-07 08:31 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1857 / Snöminnesbilder!

 

 

 

 

Bilden har inget med det här senaste snöovädret att göra!  


Nu har i alla fall snövädret lämnat Gnestatrakten, nu återstår bara "uppröjning!" Snöskottning på och runt tomten alltså. Vi har även ansvar för en trottoar på nedsidan av huset, men det har vi lejt ut för nå'n tusenlapp per år till en firma, det blir bättre då, och så är dom uppe tidigt på morgonen. Men som sagt, det återstår en del på tomten och på infarten.

För två år sedan, eller va det tre år sedan, så va det också mycket snö, då hade vi en halvmeter på taket. Å då fick jag skotta taket, för en halvmeter snö, som håller på att bli fuktig, väger en del. Men så här efteråt, med litet koll på takkonstruktionen, det här är ett hus byggt 1940, man byggde annorlunda då, så hade jag nog inte behövt skotta förrän det blivit en meter blötsnö! :)

Men Roffe gillar snön! Och Roffe störs inte nämvärt av kyla heller, konstigt nog, trots att han härstammar från Danskar och Skåningar! ;) Men Roffe e aningen långhårig för att vara en D/S, och så har han litet extra hår mellan tassarna, utan att det fastnar nå'n snö eller is där. Värme däremot, när det blir över 25 grader, då gillar han skuggan! Fast annan värme gillar han, som nu, att ligga med ryggen mot ett element!

Kommer ihåg en annan gång med mycket snö faktisk. Kommer ihåg flera gånger med mycket snö, men tar bara en av gångerna just nu! ;)
Vi har under en trettio års tid åkt vårskidåkning runt Storulvån i Jämtland, och snö och snödjup har varierat. Kommer ihåg en gång då bommen va pålagd = stängd, där vägen börjar ovanför Handöl. Vi hade läst i tidningen att ett antal turister suttit insnöade i Storulvåns fjällstation några dygn, men åkte i alla fall upp och kollade leget då det blev fint väder.

Som sagt, bommen va nere och det stod en militärbandvagn med några militärer där, och vägen var "plogad" bakom bommen, det såg vi, man hade kört med den där en jättestora snöslungan som är monterad på ett lastbilschassi, så det va en "lång gång" mellan branta höga snösidor.  Och vi fick höra att det gick inte att ta sig fram till stationen med bil, det va för farligt. Trots att det va så vackert väder och sannolikt mycket fin skidåkning framme på Getryggen! :)

Ok sa vi till de här unga och trevliga militärerna. Efter ett tag så startade dom bandvagnen och åkte i väg. Jag vet inte om vi pillade upp låset på bommen, eller om vi kunde köra bredvid bomstolpen, men körde in gjorde vi i alla fall. Vägen va fast och frusen, men det var 2 till 3 meter höga vallar på båda sidorna av vägen, vi åkte som i en tunnel utan tak, och fotade genom takluckan på bilen! :)


Men snödjupet varierade, på vissa ställen närmare Storulvån, där det hade blåst annorlunda, där va det nästan ingen snö alls vid vägen. En av oss som har släkt i Åre ringde och kollade med den som normalt låser och stänger bommen, de e bra med kontakter, så att det fanns upplåsningsmöjligheter vad gällde bommen om det skulle hända något. Och vid den här tiden, April/Maj så är det ljust nästan hela dygnet, så vi tänkte va här länge! Vi hade laddat med thermos, mackor, grillkorv, sittunderlag för att ta en långer rast på eftermiddagen i nå't fint läge!  :)

Det här är bästa skidåkningstiden runt Storulvån när sörlänningarna skrapar båtarna! ;)

 

 

Det blev mycket bra skidåkning! Inga Stockholmsjuniorer ;) hade varit där och ritat sina ojämna och hackiga spår i den orörda snön ;) utan vi fick lägga våra vackra och runda spår i otroligt vackra svängar!
Så det va ganska bra att backen varit avstängd!

Nå't år tidigare, eller senare, vid samma tid, då va det bara några snöfält på lägre nivå, då blev det att gå med skidorna i händerna mellan snöytorna. Mao snötäcket varierar mycket vid den här årstiden mellan olika år!

Angående snö och minnesbilder alltså! :)

/Bengan

 


 Postat 2012-12-06 08:59 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 1856 / Att sia om framtiden, e nog inte så svårt! Man använder sin efarenhet liksom! :)

 

 

 

 


Två uppdateringar gjorda!

De flesta av oss har väl försökt sig på det här någon gång, att fösöka gissa vad som kommer att hända i en nära framtid.  Och ibland är det inte speciellt svårt faktiskt!  ;) För just nu blåser det friskt och snöar, och med en tidigare erfarenhet, så vet jag att trafiksituationen, i alla fall i Östra Svealand, kommar att vara besvärlig i dag. Nu är jag ganska priviligierad ändå, jag behöver inte ta mig till jobbet! Min fru däremot, utrustade sig med fjällklädsel i dag, med tanke på vad som sannolikt händer med SJ under dagen!  ;)

* Bloggen uppdaterad 07.33.
Min fru ringde nyss från SJ-tåget!  :) Tåget står vid Malmsjö i närheten av Tumba! Först va det ställverksfel, nu är det något annat. En arbetskamrat till henne hade hört av sig och berättar att det är stora problem även med Pendeltågen.....
Va va det jag sa om att spå om framtiden!?  ;)  :)

* Ny uppdatering! 09.24
Och det är inte bättre för SMHI på www.
Tillfälligt avbrott i vädertjänsterna
Vi har förnärvarande driftstörningar på vissa av våra tjänster, inklusive väderapparna för iPhone/Android

 Nu skall jag inte hålla på med att tjata om hur det va förr, men det va en viss skillnad va det i alla fall, jag tror de flesta samhällsfunktioner i dag utgår ifrån ett annat tänkesätt i alla fall, man räknar på att det bara e snö några dagar per år, de problem som kan uppstå då, det får man ta när dom kommer! Man kan väl inte köpa in tåg för vintertrafik heller!  :) 

 

 

 

Så jag är mycket tveksam till att åka in till Ellens Bageri i dag, tyvärr måste jag säga, för de här träffarna är mycket trevliga, trots all oreda och oordning i bageriet de här timmarna, då alla skall prata i mun på varandra, prata om allt annat än riktig analog fotografi, utan skall visa en massa egengjorda fotoböcker, och nytagna bilder, och berätta om alla utställningar som man vatt på se'n senast....suck!  ;)

Men vill tipsa er närboende, som ändå tar er till Ellens fotografiska, att det i dag är vernissage på Galleri Kontrast! Galleri Kontrast ligger ju ganska nära Ellens, 150 meter c:a! En massa fotografer e på Galleri Kontrast, och då såklart även några Gnesta-Plank fotografer! Micke Berg och John Arthur Ekebert! http://www.gallerikontrast.se/

 

 

Han fotografen Berg, han åker visst litet skidor också, men sannolikt inte riktiga skidor! Riktig skidåkning i Åre det är när man går upp på skidorna till Skuttoppen, åker se'n ned i lösnön genom björkskogen och avslutar det hela med en stoppsladd på torget! Kallas även Telemark! Sån't ser man inte bland skidåkande ungdomar nuförtiden! :)

Hur som helst, som det ser ut just nu i centralorten Gnesta, ni får klara er utan någon ordningsman på Tårtan i dag! Skärpning alltså!

Men jag va i sta'n i går kväll faktiskt, såg och hörde Carmina Burana på Folkoperan! Spännande, vackert och intressant!  http://folkoperan.se/?gclid=CNLQ3JbRgrQCFUh2cAodswUAAA

/Bengan

 

Ps. Här e i alla fall en som gillar vintern! Å så påstår han att han hör saker under snön också!?!

 

 

 

 

 Postat 2012-12-05 07:28 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Straight 1855 / Körigt liksom! Som fotograf alltså!

 

 

 

 

Restaurang Gnesta Strand


 

Har fotat en del på beställning under året, och i går kväll så kom ett meddelande från en av kunderna, "Vi behöver dina bilder för ett föredrag i morgon!"  Så det va bara att sätta igång! :)

Nu skall jag ta min morgonfika i alla fall! :)

/Bengan


Ps. På onsdag e det Ellens bageri igen! Glöm inte det!

 

 

Bild 3. Ljuset faller......

 

 Postat 2012-12-04 08:35 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg