Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1859 / En del "gatufotokameror" har nog skapats av icke gatufotografer! Ursäkta! ;)

 

Hello Fuji, can you hear me? A conversion kit of this lens! With an outer distance mark connected to the camera distance setting and also mark for hyperfokal! Then the Fuji X100 become a real street photo camera!


Alltså, jag menar att några av de digitala kameror som marknadsförs som bla lämpliga gatufotokameror, nog visar att den som skapat kameran inte själv fotat så väldigt mycket gatufoto!? Ursäkta mig Fuji ;)

Det här är mina funderingar, och Fuji X100 är mycket intressant för gatufoto, men litet krångligt i vissa fall! Onödigt krångligt tycker i alla fall jag! 

 

 


Så här såg objektiven ut förr!  :)  Å ni som fotat gatufoto med tex en 35:a vidvinkel i fullformat känner igen det, man sätter avståndet på tex 5 meter, och med bändare 8 så får man en skarp bild mellan c:a 2,5 meter till oändligt. Då behöver man inte sätta kameran till ögat hela tiden för att ställa avståndet, utan trycker bara av om motivet är inom 2,5 och oändligt, vare sig det är höftskott, eller att man håller kameran högt över huvudet eller då man har kameran vid ögat! Det går snabbt att fota då!

Nu vad gäller Fuji X100, så visst går det att fota hyperfokal, men du måste antingen titta genom sökaren och skruva på avståndsringen eller tända upp displayen för att ställa in rätt hyperfokalavstånd, och om du sedan ändrar igen, och även vill kolla hur långt skärpan räcker på en ny bländare, så är det sökaren eller diplayen som gäller igen.

 

 

Så varför inte ha det så här?  Som vanligt alltså? Eller som det va förr! ;)  Visar ett exempel här alltså! Här sitter avståndet markerat på avståndsinställningen.  Och skärpedjupskalan går att sätta på plats framför! Där jag har satt två blyertsmärken!

Men Obs, optiken skulle inte ha någon snäckgång eller bli någon nykonstruktion, utan det enda som skulle tillföras är elektroniska meter-klick-lägen på inställningsringen. Så man känner ett litet snäpp vid de metermarkeringar som finns på optiken när kameran är inställd på "manuell"!

Sedan är det mycket enkelt att även ha en skärpedjupsskala framför de här meterlägena!
Där jag satt blyertsmärken!


Då ser man det hela ovanifrån/utifrån, och kan ändra avståndet diskret och snabbt och även se skärpedjupet utan att behöva ta upp kameran till ögat eller lysa upp ansiktet med displayen! ;)

Det här tycker jag skulle vara mycket praktiskt om det fanns på X100!
Och det borde väl kunna finnas på X-Pro1 också, vad gäller de fasta objektiven!

One more time! 
Fuji, can you hear me? A conversion kit of this lens! With an outer distance mark connected to the camera distance setting and also mark for hyperfokal!
Then the Fuji X100 become a real street photo camera! :)

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-12-08 09:43 | Läst 3291 ggr. | Permalink
Lysande, Bengan! Du har nog rätt i att det inte var någon gatufotograf som konstruerade den där kameran. Det var antagligen en som gillar autofokus. Och den är inte världens bästa på X100. Men den går att leva med.
Idag blir det en analog julmarknad. Det svåra är att välja kamera, OM-2N eller ZM eller...
Smart Bengt i all sin enkelhet. Har själv en Fuji EX-1 med en Voigtländer Skopar 21mm för gatu och flanörfotografi. Hur lätt som helst att hyperfokalfokusera med den kombon plus att det blir en väldigt nätt kamera som går att stoppa i en jack/rock ficka. Åsså är det ju så snyggt!! Ha det gött!
Svar från Benganbus 2012-12-08 12:34
Tack Janne!
/B
- Haha! Klockren blogg. Oj, ja jag har liknande tankar om en del annat i moderna kameror och foto också.
Kameror och foto idag är en så stor marknad att det till stora delar är mode som styr. Det är inte längre ett verktyg som säljs, utan en accessoar.
Min gamla A1'a är en miljon (retorisk överdrift) ggr ergonomiskare (för vad man vill&måste manövrera på kameran) än min nya EOS 650D.

Det trevliga med dessa retro-mode-kameror från Fuji är ju ändå att de gett oss tillbaka lite rattar och skalor. Hoppas andra följer efter.
Svar från Benganbus 2012-12-08 12:44
Tack Percy!
Och man kan ju även behålla en del praktiska och bra saker även om man går in i det digitala!
/Bengan
Jag håller med till 100 %, vart tog skalan vägen, och varför försvann den. Alla mina objektiv till Nikon har skalan och om jag skall fotografera inkognito så tar jag oftast den stora kameran med ett fast och manuellt objektiv, då vet jag vad jag håller på med.
Bländarvalet skall man göra på objektivet inte i krångliga menyer.
Svar från Benganbus 2012-12-08 12:33
Härligt att höra att det finns fler fritänkare! :)
/Bengan
Jodå - det är en lösning på ETT problem. Kul och bra! Sedan kommer resten:
Så länge de digitala "gatufotokamerorna" har en så väl tilltagen uppstartningstid och en så besvärande avtrycksfördröjning, så är man inte mycket hjälpt av att ställa en skärpedjupsgaffel. De digitala kamerorna är helt enkelt, än så länge, olämpliga för en rörlig gatufotografi. Inte skuggan av en chans mot exempelvis en mekanisk M-Leica - och du Bengan som har kört mycket med Leica-M, måste ju lida rätt duktigt av detta när du nu försöker hantera det digitala i gatufoto.
Svar från Benganbus 2012-12-08 12:14
Om jag stänger av autofokusen, och kör manuellt, hyperfokal, och sätter tiden/bländaren manuellt på X100, så är den snabb!
Då kan jag frysa Roffe i luften över ett hinder!
Men med autofokusen på, och och autoexponering, så blir det en fördröjning...
/B
syntax 2012-12-08 14:19
Men då har du kopplat på kameran i förväg?
Sedan är det väl så att du har tränat in dig just på Roffe, och vet hur mycket i förväg du skall trycka av. Vi kommer inte ifrån fakta. Din Fuji X 100 har väl en avtrycksfördröjning mellan 50 0ch 80 millisekunder. Det är oerhört mycket jämfört med den mekaniska Leica M.
Jag tycker tvärtom att det är enklare. Varför ska ska du hålla på och fixa med displayen för att ställa in
hyperfokal? Kör du i manuellt läge med X 100 så har du ju en avståndsskala i nederkanten av sökaren, både den
optiska och den elektroniska. Så utan att ta kameran från ögat kan du se vilket hyperfokalavstånd du får när du ändrar bländare eller avstånd.
Enklare och snabbare än att lyfta ned kameran från ögat och stå och vrida på bländarringen.
Svar från Benganbus 2012-12-08 12:10
Om jag gick med kameran mot ögat hela tiden, då är "din" lösning mycket bra! ;) :)
Men nu hänger kameran ofta på bröstet, eller så har jag den i handen,
och då tycker jag det vore bra att kunna ställa in saker "litet i smyg" innan jag fotar! :)
Som jag gjorde förr!
För så fort jag sätter kameran till ögat så vill jag bara trycka av!

Sedan att inställningsfunktionen finns kvar i sökaren e nog också bra!
Så vare jag tänkte!
/Bengan
Krille-K 2012-12-08 13:08
Vitsen med hyperfokal är väl att ställa in kameran i förväg så att det bara är att lyfta kameran och trycka av när man ser ett motiv och det funkar ju med x 100.
Och informationen finns kvar i sökaren även om du stänger av kameran och sedan sätter på den igen.
Om man nu inte är beroende av autofokus är det ju bara att gänga på en adapter på sin X-pro1 och köra med valfri glugg. Tex den du visar på bilden. :)
Svar från Benganbus 2012-12-08 12:16
Men då ställer "halvformatscensorn" till det på ett fullformatsobjektiv, tyvärr!
Det blir annan bildvinkel mm.
/B
jido 2012-12-08 12:31
Jorå, men det går väl att leva med? Jag stör mig också på att det inte går att ställa in avståndet genom att titta på objektivet, men min plan är som sagt att skaffa adapter och köra mina pentaxgluggar.

Dock tror jag Fuji tänkt till en smula, för jag har för mig jag lästatt den nya 23mm kommer att ha avståndsmarkeringar.
Det har jag också alltid undrat. Varför är det aldrig en fokusskala på digitalkamerors objektiv, hur svårt är det att att sätta ut några siffror egentligen? Det var likadant när jag provade Leica X1, men med den gjorde det inte så mycket eftersom den saknade sökare, och man ändå var tvungen att titta på skärmen när man fotade. Och den hade en ganska bra skärpeskala på skärmen. Men visst, skaffar man då den externa sökaren, så har man skärmen avstängd, och då vore en fokusmarkering värdefull att ha på objektivet.
Svar från Benganbus 2012-12-08 12:32
Tycker du har en mycket kunnig och proffesionell gatufotoinställning Johan! :)
Tack för stödet!
/B
Jag gissar att logiken är följande:
1. Det är billigare att konstruera objektiv utan snäckgång och därför valde Fujifilm den lösning.
2. Eftersom det saknas snäckgång kan fokusringen stå i vilken position som helst när kameran startar utan att de påverkar fokusinställningen. Då blir det missvisande med markeringar på fokusringen.

Fujifilms lösning har även sina fördelar. Jag tycker det är bra att man kan skifta över till autofokus och när man är tillbaka på manuellt ställer sig objektivet på samma avstånd igen, exempelvis 3 meter. Det tyder på att de faktiskt har lite koll på hur man gatufotograferar.
Bengan 2012-12-09 09:38
Jag hade inte tänkt det här som snäckgång i objektivet, utan som det e nu, en elektronisk inställning.
Men med vissa "fasta" lägen på inställningsringen. Nästan som klicklägen där siffrorna står.
Och själva vitsen vore att direkt kunna se ovanifrån på kameran vilken inställning som gäller,
och/eller kunna vrida till annat meterantal utan att behöva titta in i sökaren eller titta på displayen.
Som jag gör på min analoga M Leica.
froderberg 2012-12-09 15:53
jag förstår hur du tänker, men det kräver att avståndsringen inte kan snurras fritt. Det blir skulle också bli en begränsning om man vill ha olika utväxling på den manuella fokuseringen som Canon har.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg