Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1804 / Många fina fynd på den LP-fotoauktionen!

 

 

 

 

Här är det Roland på LP-foto som pekar med hela handen!

Vet inte hur många av er som varit på LP-Fotoauktion, men jag har varit där ett antal gånger, och det är ofta mycket intressant. Och det finns inte bara gamla grejer på auktionen, så akta er! 
Tror första gången jag va där de va för en dryga femton år sedan. Och nu när jag sitter och sortererar några negativ/positiv, så hittar jag några bilder från en intressant LP-auktion 2002.

 

 

 

Den här auktionen va litet speciell, då det i stort sett va objekt från en enda samlare som fyllde hela auktionen. Dryga 550 objekt kan det nog ha varit.

http://auktion.lpfoto.se/auk/w.ObjectList?inSiteLang=SWEDISH&inC=LP&inA=02-09-08

 

 

 

Och kamerasamlaren heter Joakim Milder.  Joakim ingick då även i den eminenta lilla klubben CKC. Contax Kiev Club!  :)  Vi va fyra stycken medlemmar i klubben,  Joakim Milder, Peter Hennig, Lasse Wigren och jag som då och då brukade samlas för att utbyta erfarenheter och visa upp våra prylar för varandra! :)

Å Joakim samlar inte bara kameror! http://sv.wikipedia.org/wiki/Joakim_Milder

 

 Här syns en del av Lasse Wigren, och så Peter Hennig och Joakim när vi tar en halvtidsfika under auktionen 2002. Man tar en paus då man kört igenom ungefär halva utropen, då hinner man ta en språngfika på ett näraliggande fik!

 

Och nu året 2002 skulle Jocke göra sig av med alla sina prylar! Så sa han då i alla fall!  Å det va en hel del unika och spännande grejer! Så LP dukade upp Jockes prylar på en enda auktion. Nu har Jocke ett litet försprång vad gäller att samla på sig prylar då han reser mycket i "tjänsten".  Reser man över en ganska stor del av världen, och då är det alltid lättare att hitta udda prylar.

 

 Och ett antal uppköpare från utlandet kom också till den här auktionen 2002 såklart. Och om jag inte missminner mig så är det Peter Coeln, som bla håller i WestLicht Photographica Auction, som här gratulerar Joakim för den fina auktionen. 

Så vare med det!

/Bengan

 


Ps. Jovisst ja, jag tror jag köpte nå'n liten grej också, om jag inte minns fel...  :)

 

 

 Postat 2012-10-22 08:31 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1803 / Dokumentärfotografen Jean Hermansson har ju tyvärr gått ur tiden för ett tag sedan.

 

 

Men ni som inte vet vem fotografen och filmaren Jean Hermansson är, och vad han har fotograferat, så kommer här en krönika  (från DN i dag) om hans fotografiska gärning som är väl värd att läsa. 

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 Postat 2012-10-21 16:08 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 1802 / Många bilder blir det! Varför? För det går såklart! :)

 

 

En gång i världen, för länge sedan, så va det svårare att ta många bilder på en gång! Man kan väl kalla det för glasplåtstiden! :)  Sedan kom Kodak med sitt, "Tryck på knappen så gör vi resten" och då gickt det litet fortare.  Och så gick det några år, men amatörkamerorna va ändå aningen begränsade bla genom filmrullen på c:a 36 exponeringar!

Så för den stora fotograferande allmänheten förr, så gällde ofta 36 bilder på varje rulle. Och va man inte betald yrkesman med fri film, så va nog filmen en begränsande faktor då varje ruta kostade några kronor. Och det kostade också ju att göra kopior sedan. Och man fotade så här ett antal år! Och visst blev det ibland många bilder, det tyckte man nog även då! Men allt beror på vad man jämför med! ;)


Nu kan man nog påstå att det tas många, många fler bilder, kanske inte utskrivna på papper, men många fler bilder finns det i alla fall att titta på! Och nu kan många fler fotografera! Och så går det att ta massor med bilder! Och det kostar inte så mycket heller, nå't minneskort bara...

Fotograferandet numera är även ett sätt att visa upp sig, och även visa vad man gör! Eller om man köpt nå't nytt! Eller har nå'n gammal kamera! ;)  Eller i realtid berätta från sin semesterresa! Och i kombination med tex Facebook, bloggar osv, så visar man att man finns hela tiden! Varje dag! :)
För visar man inte bilder på några dagar, så kanske man snart inte finns!  ;)  
Så tänk på det!

/Bengan

 


Ps. Idag har jag inte tagit en enda "riktig" bild heller!  Jag skiljer faktiskt litet på mina bilder. De eftertänksamma bilderna kallar jag för riktiga, och då det inte blivit några riktiga bilder på ett tag, så har jag nog börjat "blekna bort" litet, å kanske börjar att försvinna...? ;)

 


Men M Leican är beredd!
Så en "riktig" bild kommer säkert om nå'n dag framöver! Fast med reservation såklart, ibland blir min exponerade rullar liggande i kylskåpet några dagar, eller veckor, eller kanske ännu längre. Litet omodernt kanske, men intressant, för ibland blir framkallningen en överraskning!  :)

 

 

 

 

 

 Postat 2012-10-20 18:53 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1801 / "Det bildverk över en stad i förvandling som Lennart af Petersens....."

 

 

 

"Det bildverk över en stad  i förvandling som Lennart af Petersens här presenterar är något unikt. Det gamla Klaras undergång har varit en förstsidesnyhet och ett debattämne under åratal, och inför våra ögon har Stockholms största skådespel på sekler utspelats"
Och nu är det som det är i Klara...

Köpte den här boken om Klara på Gotland i ett antikvariat för 120:-

Kom också att tänka på Klara när jag va i Berlin, där fanns det många gamla "Klara-hus" kvar av någon anledning, men nu är dom fint upprustade.

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 

Med klassiska bilder av Lennart af Petersens

 

 

 

 

Det gick att ta "nattbilder" även förr! 

 

 

 

 

 

 

 Postat 2012-10-20 12:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1800 / En bristvara i dagens samhälle! Och så en objektivtest!

 

 

 

 

 

 

Fast det här med bristvara är bara vad jag tycker, andra kan ha en annan uppfattning, men så är det ju med det mesta vi omger oss med. Men jag undrar ändå om inte den här, som jag kallar bristvara, har ökat de senaste åren? Jag talar nu om tystnaden. Eller att kunna hitta platser som är lugna och tysta vid behov.

Jag gillar i alla fall tystnad vid vissa tillfällen, tex när jag skall sova, eller då jag går i fjällen eller vid vandringar vid havet eller på morgonen när jag sitter och läser morgontidningarna, då skall det vara tyst! ;)  Jag läser morgontidningarna på papper alltså! Så länge det nu varar. Fast jag tror att det kommer att finnas papperstidningar kvar i framtiden också, fast inte så många. Men fototidningar kommer att finnas kvar på papper! För å titta på bilder på internet, vad är det? ;)

Vad gäller morgontidningar i pappersform, så njuter jag i alla fall så länge det går!

Roffe sover fortfarande, de e därför jag kan sitta här å blogga, nu när jag fikat färdigt!  :)

Har testat några Zeiss-objektiv i dagarna, både original och några Jupiter-3.  Det gäller 5 cm i ljusstyrka 1:1,5.  Objektiv som jag använder på min M Leica. Sammanfattningsvis så är de här objektiven mycket bra, trots att de har några år på nacken. Själva konstruktionen ligger runt 1930-talet, se'n har det tillkommit antireflexbehandling, som gör de här bra objektiven mycket bättre, och fullt användbara i dag!

Min lilla test har bara gått ut på att se så skärpan ligger rätt, och litet koll i hörnen samt några "motljusbilder".

 

 

Alla testbilder e tagna på full öppning, 1,5 alltså. (Visar här en motljusbild tagen med Zorki-objektivet från 1949, som innehåller ett CZJ-objektiv)  Nu ligger motljuset, en liten solglimt, inte rakt in i optiken utan aningen litet utanför bildvinkeln. Och så e det litet damm på negativet också för det har legat på matbordet! :)

Och sammanfattningsvis, så tycker jag mig se aningen bättre bildkvalitet på original CZJ-objektiven, jämfört med Jupiter-3. Men jag är inte helt säker, men jag tycker så i alla fall!  ;)
Så att köpa ett Jupiter-3 objektiv till sin Leica, är ändå ett bra köp.

Nu gäller de här bra köpen tyvärr inte riktigt andra Ryska normalobjektiv, tex 1:2/5. De objektiven upplever jag ofta som ojämna. Det verkar som efterkontrollen inte riktigt fungerat!?

Jupiter-3 är mycket bättre och har en mycket jämnare kvalitet! Den ligger, som sagt, mycket nära Zeiss i bildkvalitet, ibland så nära att det lika gärna kunde vara ett Zeiss!

Så vare med det!
Och hörde Roffe gäspa nyss, så nu e det snart dags för en morgonpromenad med paraply!  ;)

/Bengan

 

 

 

 

 Postat 2012-10-19 08:51 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg