Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1800 / En bristvara i dagens samhälle! Och så en objektivtest!

 

 

 

 

 

 

Fast det här med bristvara är bara vad jag tycker, andra kan ha en annan uppfattning, men så är det ju med det mesta vi omger oss med. Men jag undrar ändå om inte den här, som jag kallar bristvara, har ökat de senaste åren? Jag talar nu om tystnaden. Eller att kunna hitta platser som är lugna och tysta vid behov.

Jag gillar i alla fall tystnad vid vissa tillfällen, tex när jag skall sova, eller då jag går i fjällen eller vid vandringar vid havet eller på morgonen när jag sitter och läser morgontidningarna, då skall det vara tyst! ;)  Jag läser morgontidningarna på papper alltså! Så länge det nu varar. Fast jag tror att det kommer att finnas papperstidningar kvar i framtiden också, fast inte så många. Men fototidningar kommer att finnas kvar på papper! För å titta på bilder på internet, vad är det? ;)

Vad gäller morgontidningar i pappersform, så njuter jag i alla fall så länge det går!

Roffe sover fortfarande, de e därför jag kan sitta här å blogga, nu när jag fikat färdigt!  :)

Har testat några Zeiss-objektiv i dagarna, både original och några Jupiter-3.  Det gäller 5 cm i ljusstyrka 1:1,5.  Objektiv som jag använder på min M Leica. Sammanfattningsvis så är de här objektiven mycket bra, trots att de har några år på nacken. Själva konstruktionen ligger runt 1930-talet, se'n har det tillkommit antireflexbehandling, som gör de här bra objektiven mycket bättre, och fullt användbara i dag!

Min lilla test har bara gått ut på att se så skärpan ligger rätt, och litet koll i hörnen samt några "motljusbilder".

 

 

Alla testbilder e tagna på full öppning, 1,5 alltså. (Visar här en motljusbild tagen med Zorki-objektivet från 1949, som innehåller ett CZJ-objektiv)  Nu ligger motljuset, en liten solglimt, inte rakt in i optiken utan aningen litet utanför bildvinkeln. Och så e det litet damm på negativet också för det har legat på matbordet! :)

Och sammanfattningsvis, så tycker jag mig se aningen bättre bildkvalitet på original CZJ-objektiven, jämfört med Jupiter-3. Men jag är inte helt säker, men jag tycker så i alla fall!  ;)
Så att köpa ett Jupiter-3 objektiv till sin Leica, är ändå ett bra köp.

Nu gäller de här bra köpen tyvärr inte riktigt andra Ryska normalobjektiv, tex 1:2/5. De objektiven upplever jag ofta som ojämna. Det verkar som efterkontrollen inte riktigt fungerat!?

Jupiter-3 är mycket bättre och har en mycket jämnare kvalitet! Den ligger, som sagt, mycket nära Zeiss i bildkvalitet, ibland så nära att det lika gärna kunde vara ett Zeiss!

Så vare med det!
Och hörde Roffe gäspa nyss, så nu e det snart dags för en morgonpromenad med paraply!  ;)

/Bengan

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-19 08:51 | Läst 2471 ggr. | Permalink
Tystnad är viktig för själen. Min fru och jag var nyligen på en äktenskapshelg på Sällegården på landsbygden ett par mil från Vetlanda i Småland och där upplevde vi en tystnad som vi tidigare bara har mött i Norrland.

Appropå Jupiter 8 2/50mm så köpte jag nyligen ett sådant objektiv i absolut nyskick. Skicket samt det faktum att säljaren hade flera likadanna objektiv att erbjuda får mig att misstänka att det fortfarande tillverkas och i sådana fall är jag övertygad om att de bara har en måndag i veckan och inte fem som under sovjettiden :)
/Mikael Good
syntax 2012-10-19 13:12
Jupiter 8 tillverkas inte mer, men ibland kommer det ut gamla serier. För sådär 8 år sedan kom det på marknaden nya svarta Jupiter 3 tillverkade av Valdai Optical-Mechanical Factory - både hela objektiv i Leicagänga och objektivkroppar utan fattning. Någon hade gjort en raid på fabrikens restlager.
Jag tillhör också dem som är anhängare av Jupiter-3. Ibland tillför den här gluggen något extra.Gärna på nära avstånd och i lågkontrastjus. Lite av ett hemligt vapen i kameraväskan :)
Kul att du även tar upp gamla linser i all larmande modernitet.

/H
Hej igen Bengt!
Hoppas allt var skönt uppe i fjällen! Det är alltid kul att läsa bloggen.
Sen har vi ju som du vet ett litet jobb att utföra - ännu inte fullgjort! Det där med test av de allra skarpaste gluggarna som man överhuvud taget kan hitta för Leica M.

Och när jag skriver test - då menar jag ett test - inte ett personligt tyckande av hur det blev!

Nyligen har jag avslöjat genom "test" att ett bra objektiv som är 25 år gammalt är skarpare än vad en modern systemkamera kan återge.
http://www.fotosidan.se/blogs/luxpix-fotografi/index.htm

I detta fall gäller det att 23 -typ - Megapixel inte räcker till för att fånga allt det som ett gammalt objektiv kan fånga.

Vad film kan fånga? Det får någon annan svara på! Kodak valde att sätta gränsen vid 6 Megapixel. Troligen helt OK.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg