Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1701 / Svar till Joakim K E Johansson om förslag på en bra 50 mm optik till en Leica M6.

 


Joakim lade ut ett bete i sin blogg och frågade: "Vilken kamera skall jag köpa?"  Och får såklart ett antal olika svar som sannolikt gör det hela ännu rörigare, men det blir i alla fall en konversation i bloggen!  ;)

Sedan va det litet snack om optik också! Så här kommer det rätta svaret vad gäller optik! ;)

 

 


Det finns en liten kompakt, kompetent optik, som e ganska billig! Nokton Classic 40 mm 1,4!  Gärna SC! :)  "Which produces beautiful images reminiscent of remarkable fine lenses in the 1950s and 1960s."

Nu undrar såklart vän av ordning, e det inte 50 mm som det skall vara? De e inte alls nödvändigt!  :)

Slut för idag!
Tack för idag!
Och god natt!

/Bengan

 

 Postat 2012-07-19 22:43 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 1700 / Det här med 10.000 timmar...

 

 

 

 

 

 

 

Jag har skrivit om det här förut, om 10.000 timmar alltså! Vare sig man vill bli en bra musiker, snickare, fotograf eller golfare, så måste du träna! Många timmar! Det finns inga genvägar! Se'n bör man ha fallenhet för det man gör!  (Vad nu fallenhet är?)

En del kanske kan kallade det att vara nördig, att bara hålla på med nästan samma sak hela tiden! Ok då!

I alla fall måste man ett stort intresse för det man håller på med, vara hängiven och träna! Konstigare än så här är det nog inte för att bli bra i någonting!  :)

Varför inser så få det här då?

Man kanske inte vill bli så mycket bättre! Tycker det braiga räcker! Tycker det är kul ändå!  Är nöjd med som det är! Man tycker det just nu e ganska lagom liksom! De e ju bara en hobby!

Ja, varför inte! Det är väl inget fel i det? En skön avkoppling! En trevlig hobby alltså!

 

 

 

 

Men så finns det dom som aldrig e riktigt nöjda, som söker nå't annat, inte kan stanna upp, vill söka nya utmaningar, eller hur man skall formulera sig, tja då finns det tyvärr inte så många alternativ! Träning! Minst 10.000 timmar alltså! :)

 

 

 

 

 

 

Och jag tror att "träning" ofta är bra i sällskap! Mao, jag själv tror inte på att lära sig bli snickare på distans liksom, eller lära sig spela golf på distans, osv, osv,  utan man måste ut på "banan"! 
Även i ur och skur! Och med andra människor! Och man måste utsätta sig litet också! För tillsammans med andra människor, vare sig det är snickeri, golf eller foto, det är där det ofta händer nå't som kan leda någonstans!

Men OBS, är de här människorna för likasinnande, tycker likadant och har kommit lika långt, då kanske det inte händer så mycket spännande, utan då skall du nog försöka byta golfpolare!   ;)

Och vad vill jag säga med det här då? Tja, tolkningen är upp till var och en!  Varsågod!  :)

Ha en fin dag!
Önskar Bengan

 

Ps. Bilderna här i bloggen har inget med de här 10.000 timmarna att göra, utan är bara en utfyllnad, för bloggen ligger ju på en fotosida, och då borde det väl vara några bilder i bloggen!  :)

 

 

 

 Postat 2012-07-19 08:56 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1699 / Gnesta-Planket 2012, inbjudna deltagare.

 

 

 


Här kommer en lista på inbjudna till Gnesta-Planket 2012. Förutom de inbjudna så hoppas vi att det kommer ett antal fotografer och hänger sina bilder på det "Fria Planket", och sedan bör det finnas mycket intressant fotografi att titta på i Gnesta lördagen den 28:e juli!

Vad gäller det "Fria Planket" så är det svårt att planera hur många som kommer och vill visa sina bilder, så där gäller först till kvarn!  Utrymmet på fria att hänga på för var och en blir c:a 80 cm brett och c:a 2 meter högt.

I år kommer det även att finnas en kameraloppis bredvid Gnesta-Planket. Den kameraloppisen sköts via Magnus Fröderberg på Fotosidan.  magnus@fotosidan.se
Och då det är Fotosidan som inbjuder till loppisen, så tror vi såklart på en kvalitets-loppis!
Och ni som inte kan komma och sälja, lämna med prylar till någon kompis som skall till Gnesta!


Men som sagt, här är de inbjudna fotograferna till Gnesta-Planket 2012.

Per-Erik Åström
Jimmy Dovholt
Hans Jonsson
Bernt Carlzon
Tina Messing
K.G. Z Fougstedt
Joakim K.E. Johansson
Mattia Marchi
Lars Epstein
Nils-Erik Larsson
Per Kristiansen
Per Englund
John Arhur Ekebert
Micke Berg
Malin Jochumsen
Cathrine Winberg
Nils Bergqvist
Magnus Fröderberg
Mats Adsten
Krister Kleréus
Affe Johansson
Frans Erasmie


Och semestertider i Gnesta, det betyder att det är mycket folk i rörelse på Västra Storgatan under den här lördagen när vi hänger bilder, för det här är mitt i "Gnesta-smeten!"  ;)  
Förra årets Gnesta-Plank hade mellan 5-600 besökare! Och i år tror vi på fler!


Mer info kommer i en senare blogg vad gäller tex det praktiska och det nödvändiga, tex öppna matställen, toaletter osv.

Hur som helst, väl mött vid Gnesta-Planket lördagen den 28:e juli, mellan kl. 11 och 16!

Och med tanke på den svenska sommaren, så hänger de inbjudna fotografernas bilder under tak!


/Bengan

 

 

 Bernt Carlzon, från Vasasta'n i Stockholm, hänger upp sina bilder.

 

 

 Postat 2012-07-18 09:04 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1698 / Sonnar 1,5:an och dess systrar är ingen allroundoptik, utan en spännande specialoptik!

 

 

 

 

 

Ni som funderar på en Sonnar 1,5:a eller Jupiter-3 till M Leica och liknande, tänk på att det här är en specialoptik, mao inget för tegelväggar!  ;)

Optiken räknades ut under en tid då det varken fanns datorer för beräkningar eller antireflex-behandling eller de glassorter vi har idag, så det är utifrån detta man får bedöma konstruktionen. Men visst finns det skärpa i optiken, även på full öppning, så det är inget problem!

 

 

 

Men nackdelar då? Hög distorsion och stor bildfältskökning är det man får räkna med.

Men med antireflexbehandlingen, som kom på 1940-talet litet mer allmänt,  så kommer optiken upp i en mycket bra klass vad gäller motljusegenskaper, kontrast och skärpa!

 

 

 

 

Så se det som en spännande reportageoptik, med mycket mytos, där det intressanta finns i bildens mitt, inte i periferin! ;)


/Bengan


Ps. Det här "nackdelarna" gäller nog även den nyutvecklade  C Sonnar T* 1,5/50 ZM som Zeiss gjort till sin Zeiss Ikon-kamera.

 

 

 Postat 2012-07-17 10:16 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1697 / Nu kommer jag att skriva om känsliga saker, så ta det lugnt ni som kanske blir berörda!

 

 

 

 


Många gångar i livet så tycker man att man kan sakerna då man sysslat med dom i många år.
Och det låter ju ganska logiskt, tex jag har kört bil i många år så jag kan köra bil! Jag har minsann fotat sedan 1959!  ;)

Nu handlar det här inte om att köra bil, eller fota, utan hur hälsa på hundar, och det här är min teori!  :)

Jag har, som jag förstått, men utan att fatta det riktigt, hälsat artigt på hundar under åren! Naturbegåvning eller?  Nåja, nu är det nog tillfälligheter eller att jag kanske är aningen tillbakadragen, i alla fall i början.

En intressant händelse för några år sedan de va när vi besökte en kennel för att titta på valpar. Min fru som är mycket trevlig och social och tycker alltid att jag är litet seg med att klappa hundar. Så jag kliade nå'n på bringan på uppmaning av min fru.

Efter nå'n timme så satte vi oss och fikade med kennelägarna, och efter en stund så kom en dräktig tik och satte sig vid mina fötter. Vi blev litet undrande, men se'n sa en av kennelägarna, "Vad konstigt och ovanligt men jag tror att hon vill upp i ditt knä....!?"  Den lilla högdräktiga tiken fick såklart komma upp i "främlingens" knä när vi fikade! (Men hon satt bara där, och jag rörde handen litet försiktig på hennes bringa...)  Det blev en enhandsfika för mig alltså, men det gick utmärkt! :)
Vad är tanken med det här om man är en dräktig tik?

 

 

 

 

En fortsättning på de här funderingarna kom när vi tittade på han från Tv, "Caesar som talar med hundar" ni vet.  (Vi har fått låna en DVD.)  Han hade bjudit in några hundägare till sin hundgård med 30 eller 40 hundar, och det han sa va ungefär så här till de här människorna innan dom gick in bland Pitbullar, Mastiffer och Schäfrar, "Titta ingen hund i ögon, le inte (visa inga tänder alltså) och gå nu in med resning och självsäkerhet och böj er inte ned och klappa nå'n hund", och så gick dom in i hundflocken och gick runt där och pratade som människor gör till människor utan att bry sig om hundarna!

Vad vill jag säga med det här då, jo jag tror man skall skilja på hur människor hälsar på varandra och hur hundar hälsar på varandra! Då tror jag det funkar bra med hundmöten!

För efter ett tag, då hunden själv fått kolla leget, ofta utan att vi märker det, och då den känner sig trygg så brukar hunden själv komma fram för att "hälsa", eller kalla det bli bekräftad av den här "stora, trygga, lugna och trevliga "varelsen" som den nyss mött,  då kan man om man vill "bekräfta" hunden med att klia eller klappa den på bringan litet lätt.
Men att som okänd börja med att klappa en hund på huvudet, nja... huvudet är ett känsligt och intimt ställe även för hundar, det får nog komma när man känner varandra litet mera!     ;)

Se'n så ger det ena ofta det andra, och man får sannolikt en god hundvän om man närmar sig en hund på ett artigt sätt!  Artigt sätt för hunden alltså! :)

/Bengan

 

 

 

The Call of the Wild

"Old longings nomadic leap, chafing at customs chain,
again from its brumal sleep, wakens the ferine strain"

 Postat 2012-07-16 10:11 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg