Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1701 / Svar till Joakim K E Johansson om förslag på en bra 50 mm optik till en Leica M6.

 


Joakim lade ut ett bete i sin blogg och frågade: "Vilken kamera skall jag köpa?"  Och får såklart ett antal olika svar som sannolikt gör det hela ännu rörigare, men det blir i alla fall en konversation i bloggen!  ;)

Sedan va det litet snack om optik också! Så här kommer det rätta svaret vad gäller optik! ;)

 

 


Det finns en liten kompakt, kompetent optik, som e ganska billig! Nokton Classic 40 mm 1,4!  Gärna SC! :)  "Which produces beautiful images reminiscent of remarkable fine lenses in the 1950s and 1960s."

Nu undrar såklart vän av ordning, e det inte 50 mm som det skall vara? De e inte alls nödvändigt!  :)

Slut för idag!
Tack för idag!
Och god natt!

/Bengan

 

 

Inlagt 2012-07-19 22:43 | Läst 3675 ggr. | Permalink
En äkta normaloptik för småbild ligger på 43 mm. 40 mm känns perfekt, tycker jag.
Det där ska jag absolut grunna på. Tack för tipset :-)

Här har du en film som tack: http://vimeo.com/42161061

:-)
Kan bara instämma. Nokton Classic 40 mm 1,4 är en grym optik. Fin mekanik och optiska egenskaper. Kör den själv på en Bessa R3A som man dessutom kan få helt ny för en billigare peng än en begagnad M6a ;)
Nils Bergqvist 2012-07-19 23:37
Och R3A har dessutom ram för 40mm. Inte att förakta. Annars är det väl bara Leica CL och Minolta CLE som har 40mm ram bland M-kameror. 1,0 sökare i R3A/M dessutom. Fungerar alltså utmärkt att titta med båda ögonen när man ser i sökaren.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Magnus Göransson 2012-07-20 08:55
Jodå, mycket positivt med voigtländern. Det e väl egentligen bara den något kortare mätbasen som talar emot den om man gämför med M6an.
Nils Bergqvist 2012-07-21 15:23
Den kortare mätbasen spelar normalt mindre roll. Nackdel mest på största bländare med extremt ljusstarka objektiv på korta avstånd. Även med ljusstark teleoptik på stora bländaröppningar kan det vara en nackdel. Fungerar dock utmärkt med 3,5/90mm enligt egen erfarenhet.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Just nu grunnar jag på om det över huvud taget finns nån anledning att fortsätta på film - i småbildsformatet 24x36mm. I det formatet har jag vistats ett par, tre, fyra årtionden. Min preliminära slutsats är att småbild på film kan vara bra för nostalgiker och konstnärer i en klassisk skola. Annars stendött.
På film, i mycket större format som t.ex 4x5 tum är det en annan sak. Där kan filmen ännu en tid fira triumfer.
Men idag är film-bilder i 24x 36 mm ur teknisk synpunkt helt underlägsna de digitala motsvarigheterna.

Det som i slutändan räknas på marknaden är bilder på papper i stora format. Och sådana bilder ser vi aldrig här på Fotosidan. Detta faktum kan vara en orsak till att det blir så mycket snack - utan verkstad - just på Fotosidan.
Hoppas vi får se dom fina bilderna på papper vid Gnesta planket!

/Staffan
Nils Bergqvist 2012-07-20 00:18
Fotografi är väl inte bara teknik utan känsla, verktygen spelar då mindre roll och bildens storlek är heller inte avgörande. Dessutom kan man lyckas utan stora printar. Gerry Johansson är väl en av de mest intressanta fotograferna i Sverige nu. Han kör mest mellanformat och hans papperskopior varierar i stl mellan 10x10cm upp till max 24x30 vad jag förstått. Inte för att jag tror att han tjänar kosing, men han överlever i alla fall. Finns ju dom som kör småbildskompakter för film också, och ändå gör sina printar i stl typ 40x60 och 50x70cm. Ander Petersen tycks kunna leva rätt bra på det och får ställa ut på de förrnämsta gallerier världen över, trots att han bara kör med Tri-X och inte Technical Pan. Mina bilder på Gnesta-planket är "bara" ca 18x18cm och fotade med billiga kinesiska skitkameror. Hoppas de ska tilltala publiken ändå...

http://gelatin-silver.blogspot.com
Faidros 2012-07-20 11:38
Du e en tekniker Staffan! ;)
Vi otekniska kan fortsätta med film! :)
Joakim K E Johansson 2012-07-20 13:54
Jag fotar med negativ småbild på grund av dess egenskaper – inte på grund av kvalitén. Jag gillar helt enkelt hur gråskalorna tecknas, dynamiken, den organiska kornstrukturen och själva känslan som man får fram.

Dessutom kan tyvärr extremt få digitalkameror mäta sig handhavandemässigt med en analog kamera av mätsökartyp. I alla fall inte när det kommer till klassiskt gatufoto. Och det gör att jag i alla fall i nuläget föredrar att köra analog småbild.

Men det är klart, hade jag haft råd hade jag förmodligen köpt en Leica M9.
Som sagt var: " Min preliminära slutsats är att småbild på film kan vara bra för nostalgiker och konstnärer i en klassisk skola".
Inget fel med det, jag respekterar i högsta grad konstnärer som Gunnar Smoliansky, vars små kontaktkopior i vykortsstorlek är riktiga konstverk. Men det blir ju inte automatiskt konstverk bara för att fotografen använder klassisk, kemisk teknik. Lika litet som det automatiskt blir bra fotografi bara för att fotografen använder den senaste digitala tekniken med superskarpa, asfäriska gluggar. "Verkshöjden" ligger så att säga på ett annat plan :-)
Jag skulle nog rekommendera en Summicron 50mm till M6. Vill man ha Leica så finns det goda skäl att redan från början undersöka orginaloptiken. Missnöjd lär ingen bli.
Viktigast är ändå det inre ögat...
/H
Svar från Benganbus 2012-07-20 15:35
Jaha, vad är det för fel på Jupiter-3 nu då? ;) :)
/B
Instantclassic 2012-07-20 17:08
Jupiter-3 är ändå mitt val om jag måste välja. Fungerar bra och känns lite som en skön protest mot alla de exklusiva och nanoteknologiska specialslipningarna med sin billiga känsla och ostegade bländarring. Sovjetisk och ockupationsmakt-kopierad High-End står sig bra i det Staffan kallar nostalgi och konstnärlighet. Jupiter är objektivvärldens Zeus. En gudomligt inspirerad optik ;)
/H
Anders F. Eriksson 2012-07-20 20:17
Den nya Summicron 50mm lär ju vara något i hästväg, och kostar väl ungefär som en häst av god kvalitet också (alltså inget hamburgerkött eller limkokmaterial) :)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg