Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1571 / Läsa retorik för att skriva en blogg? Och mera om LS-metoden för svartvita bilder!

 

 

 

 


Eller vi säger så här, vill man berätta en sak,  så finns det olika sätt!  Här kan retoriken var ett av verktygen för att kunna göra en berättelse intressantare!
De e min fru som köpt boken, men jag får låna den!  :)

Och "Boken vänder sig i första hand till studenter på grundnivå i retorik, medie-och kommunikationsvetenskap samt litteraturvetenskap och språk, men den är också intressant för den som studerar eller arbetar med marknadsföring och reklam".
Låter intressant va!?

För en blogg e ju på nå't sätt även reklam eller kalla det även en CV, både för mig själv och mina bilder! 

 

 

Och så va det "The color of photography", Black and White!

Jag va nere på Kocksgatan 24 i går och fotade på träningen, och här är en svartvit bild som är konverterad från en digital färgbild via LS-metoden!

 

 

 

Nu måste jag ut och klippa gräsmattan innan regnet kommer, så slut för idag alltså!
Roffe hälsar!

/Bengan

 

 

 

 "Trevligt och vaken kille den där Rei, han tycker som jag, de e för litet bilder på mej!"

 

 

 Postat 2012-06-14 11:38 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1570 / Det där med att göra svartvita bilder via tex Silver Efex Pro, vad e det man vill efterlikna?

 

 

 1963..Tetra...

 

Men visst e svartvitt e fint, jag gillar svartvitt, men ibland så undrar jag! Mycket i dagens teknik och prylar går ut på att vara retro! Man kanske längtar till en annan tid? Filmer, bilar, kläder, rollspel och mycket annat. Men ibland känner jag att det man härmar, e inte riktigt så som det såg ut förr!  Bla så tänker jag på filmer, tex, "Tinker, Tailor, Soldier, Spy".  Filmen som fått så mycket lovord bla för sin tidstypiska miljö i filmen av recensenter, recensenter som kanske knappt va födda då det här utspelar sig!  ;)  Jag tycker filmen är bra, de e inte det som det handlar om, även om filmen e lite av Det Bästa-stuket om man jämför med BBC-serien i samma ämne, men den nygjorda e klart sevärd. 
Men det blir ibalnd litet för mycket tidstypiskt, allt nästan  i brunt, tungt mörkt och mycket rökigt, de känns ibland som man inte hade upptäckt färgen i kläder än! 
Allt för att visa nutidens åskådare hur det va förr! ;)

De e väl så här jag känner ibland när jag ser några av de digitala bilder som är konverterade via nå't program till svartvitt! De blir en aning för mycket HD-liknade bilder med människorna som blir aningen blanka i fejan, å litet extra rå skärpa, bilden blir överdrivet "tidstypisk", så kanske man kan säga!   Visst kan det bli visuellt snyggt i dagens läge då det gäller att utmärka sig hårt även i svartvita bilder, men jag tycker ändå bilden ser litet konstig ut.... ;)

Och man kan även fixa nutida tagen inskannad Tri-X  så den ser typisk gammaltidstypisk ut! Göra bilden litet murrig, och grov, rå liksom, som man tror det såg ut när man fotade med Tri-X förr!  :)

Ok, de va de om det, å idag e det sista Twang för terminen!
Väl mött juniorer! ;)

/Bengan

 

Som det beskrivs, "The World's Leading Black and White Software Discover the beauty of black and white photography with Silver Efex Pro 2, the world's leading solution for creating stunning images."   :)

 

 

Saturday night...

 Postat 2012-06-13 07:00 | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Straight 1569 / Fototävlingar, att tävla med bilder alltså, kan det fungera?

 

 

 

 

 

 

Det finns fototävlingar där man kan sända in bilder för att försöka vinna tävlingar! Och så finns det kurser för hur skapa vinnande bilder. Men jag kan inte låta bli att fundera på det här med vad är en vinnande bild?  Och hur skall man tävla i konst! Om nu fotografi kan anses vara konst?

En vinnande bild, borde ju vara en bild som gillas av många människor? Men det är klart, det finns ju olika klasser/kategorier vad gäller bilder och tävlingar också! Olika ämnesområden, tex sportbilder, landskap, gatufoto osv. Fotoklubbar brukar ha bildtävlingar, och den bild som får mest röster brukar vinna, eller så tar man någon utomstående som domare, då brukar det  inte bli några interna konflikter i klubben!  ;)

I de olympiska spelen fanns det tidigare tävlingar som målning, litteratur osv, jag vet inte hur lätt det va att utse en olympisk medaljör i det? Man det måste ha varit som att utse en vinnare i en fototävling?

Men i alla fall, en populär bild, som gillas av många, borde väl vara en bra bild! Och kunna bli en vinnarbild?  Tänker på några tavlor jag sett under åren, bla en bild på en "Zigenarflicka", så kallas bilden tror jag, och så en bild på ett gråtande barn, eller Bruno Liljefors med sina djur, eller Zorn med sina kullor, vad jag förstår så är det populära bilder? Och såklart bra bilder, eller!?

Den här typen av bilder brukar även härmas av fotografer! Har sett en fotograf här på Fotosidan som härmar Bruno Liljefors rävar!   :)

Man kanske skall gå en kurs i bildanalys, för att få litet ordning på det hela, för att sedan kunna se vad som e bra eller dålig fotografi? Och även kanske lära sig litet om "Gyllene snittet"? Fast jag blir litet undrande när man lär sig "läsa bilder" och skall lära sig att ha vissa former måste vara placerade på rätt ställe i bilden?
Kom att tänka på det här efter att ha läst en artikel i Forskning & Framsteg om hur man i olika kulturer, och i olika språkgrupper tolkar samma bildinnehåll mycket olika....

Tycker det här e svårt! Ibland känns det som att läsa poesi! Vissa poeter fattar jag inte ett dugg av, andra känner jag att dom talar till mig direkt! Kan det vara så även med bilder?

Man kanske gillar olika bilder pga dess "inneboende poesi"! Och varför gillar man viss typ av poesi då? Det väl för att det berör någon inom oss, något vi känner igen! Och då vi alla e ganska olika som människor, i alla fall inombords, och har olika föreställningar om saker och ting i världen, olika åsikter alltså, och har även olika upplevelser i livet med oss, hur skall man kunna enas om vad som är en bra bild? Jag tycker det är svårt!

Eller e det nå'n annan som tycker det här med "bra bilder" e lätt?

/Bengan

 

 

 

 Postat 2012-06-12 11:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1568 / Kejsarens nya kläder! Eller har vi ett behov? Av att bli lurade att köpa nytt hela tiden? ;)

 

 

Brukar tänka på det här när det gäller alla nya prylar vi köper!  OBS! Jag köper också nya prylar! Och i rubriken kan man tolka det som om vi har ett behov av att bli lurade, nu menar jag inte riktigt så faktiskt! ;)

Och tänker bla på de här fantastiska insticksprogrammen för att göra svartvita bilder av färgbilder! Som man kan köpa till! Och annat spännande, tex att man har tillverkat en M Leicaliknande digitalkamera för att locka analoga M Leicaägare! Och att göra retrostuk på bilar, och att göra Roberts Radio, och att klä sig som en tonåring såg ut på 1960-talet, va fan handlar det här om!?  ;)

Nåja, så här har det väl alltid varit på nå't sätt, med hjälp av smarta marknadsförare, som lätt skapar osäkra konsumenter, så är det här inga problem, man kan styra oss dit dom vill!

"Den här nya kameran gör att du kommer att utvecklas i din fotografi!" 
Obs ordalydelsen, ..utvecklas i din fotografi...   :)

Och vilken bilförare du kan bli med den här nya bilen! Och vilka fina svartvita bilder du kan göra med den här pluggen!
Även om bilderna kanske inte ser ut som dom gjorde förr...!  ;)


Vad gäller de här konverteringsprogrammen för att göra svartvitt av digitala färgbilder,
så fortsätter jag med LS-metoden! Billig och bra! Fast billigt brukar sällan vara bra...

Och vad gäller PS och priset på PS som någon berättade om i en tidigare bloggkommentar, de hade jag ingen aning om! Av lättförklarliga skäl! Men OBS, jag har inte laddat ner nå't program! Något sån't skulle jag aldrig göra! Är bara omgiven av trevliga banditer!

Tycker i alla fall det blir bra bilder via LS-metoden!  :)
Eller har nå'n synpunkter! :)

/Bengan

 

 

Färgbild konverterad till svartvitt enligt ovan nämnda metod!

 

 Postat 2012-06-11 11:41 | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Straight 1567 / Nu på onsdag så är det vårterminsavslutning på Twang!

 

 

 

 

 

 

Som sagt, sista Twang för vårterminen! Å passa på nu, för sedan så får ni vila er från träffarna på Twang och ha ett långt och pressande sommarlov i den påtvingade valfriheten där ni får sitta hela dagarna och försöka välja ut vad ni skall hitta på! :)

Alltså, nu på onsdag från 15.00 (det går även bra att komma tidigare) så se's vi på Twang några timmar innan ni e tvungna att springa ut i det okända!  ;)

/Bengan

 

Ps. Bilden ovan är fotad med Fuji X100 i färg, och sedan konverterad till svartvitt i PS med LS-metoden! 

 

 Postat 2012-06-11 06:57 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg