Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1569 / Fototävlingar, att tävla med bilder alltså, kan det fungera?

 

 

 

 

 

 

Det finns fototävlingar där man kan sända in bilder för att försöka vinna tävlingar! Och så finns det kurser för hur skapa vinnande bilder. Men jag kan inte låta bli att fundera på det här med vad är en vinnande bild?  Och hur skall man tävla i konst! Om nu fotografi kan anses vara konst?

En vinnande bild, borde ju vara en bild som gillas av många människor? Men det är klart, det finns ju olika klasser/kategorier vad gäller bilder och tävlingar också! Olika ämnesområden, tex sportbilder, landskap, gatufoto osv. Fotoklubbar brukar ha bildtävlingar, och den bild som får mest röster brukar vinna, eller så tar man någon utomstående som domare, då brukar det  inte bli några interna konflikter i klubben!  ;)

I de olympiska spelen fanns det tidigare tävlingar som målning, litteratur osv, jag vet inte hur lätt det va att utse en olympisk medaljör i det? Man det måste ha varit som att utse en vinnare i en fototävling?

Men i alla fall, en populär bild, som gillas av många, borde väl vara en bra bild! Och kunna bli en vinnarbild?  Tänker på några tavlor jag sett under åren, bla en bild på en "Zigenarflicka", så kallas bilden tror jag, och så en bild på ett gråtande barn, eller Bruno Liljefors med sina djur, eller Zorn med sina kullor, vad jag förstår så är det populära bilder? Och såklart bra bilder, eller!?

Den här typen av bilder brukar även härmas av fotografer! Har sett en fotograf här på Fotosidan som härmar Bruno Liljefors rävar!   :)

Man kanske skall gå en kurs i bildanalys, för att få litet ordning på det hela, för att sedan kunna se vad som e bra eller dålig fotografi? Och även kanske lära sig litet om "Gyllene snittet"? Fast jag blir litet undrande när man lär sig "läsa bilder" och skall lära sig att ha vissa former måste vara placerade på rätt ställe i bilden?
Kom att tänka på det här efter att ha läst en artikel i Forskning & Framsteg om hur man i olika kulturer, och i olika språkgrupper tolkar samma bildinnehåll mycket olika....

Tycker det här e svårt! Ibland känns det som att läsa poesi! Vissa poeter fattar jag inte ett dugg av, andra känner jag att dom talar till mig direkt! Kan det vara så även med bilder?

Man kanske gillar olika bilder pga dess "inneboende poesi"! Och varför gillar man viss typ av poesi då? Det väl för att det berör någon inom oss, något vi känner igen! Och då vi alla e ganska olika som människor, i alla fall inombords, och har olika föreställningar om saker och ting i världen, olika åsikter alltså, och har även olika upplevelser i livet med oss, hur skall man kunna enas om vad som är en bra bild? Jag tycker det är svårt!

Eller e det nå'n annan som tycker det här med "bra bilder" e lätt?

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2012-06-12 11:30 | Läst 2809 ggr. | Permalink
Det är svårt med Nobelprisen också. Ibland kan de inte bestämma sig utan delar ut till flera i "samma gren".
Svårigheten med fotografier är väl att publiken inte är utbildad i bildanalys utan bara går på magkänslan. Det gör jag också =) Men det är intressant att prata om bilder... t ex varför fotografen tog den. Det frågar jag mig ofta på både egna och andras bilder. Vinnande bilder är svårt. Man måste träffa rätt på flera plan hos betraktaren. Estetiskt tilltal, innehållets värde och det tekniska utförandet och hur dessa tre samspelar för en vinnande upplevelse.
Jag har aldrig tolkat "en vinnande bild" som en bild som vinner en tävling. En vinnande bild är väl en sådan som vinner en betraktare. Vinner en viss bild ingen betraktare så är den dålig. Hur många betraktare det blir i slutändan spelar ju ingen roll.
Vad betraktaren går efter är upp till den, till både gott och ont. Magkänsla eller annat. Man kan ogilla tanken att vilken publik som helst kan avgöra fototävlingar. Men vi besöker ju också flitigt billigrestauranger som finsmakare rynker på näsan över, och vi skickar den med mest röster till Eurovision Contest.
/Katja
Bengan, du lägger nästan orden i munnen på mig. "Att tävla i bild - Fotografi" - det går faktiskt inte. Många klubbar bland vår kamrater försöker upprätthålla den här synen på fotografi. Man anger ett tema - man kräver krav för att uppfylla temat, hög upplösning mm.
Allt detta är helt oviktigt.
Det enda viktiga är vad bilden förmedlar.

Just nu skulle jag vilja veta vad du och dina många blogg-läsare anser om bilderna av Sally Mann, på Fotografiska. Och då syftar jag på bilderna av de döda kropparna. Hennes bilder av sina barn är väl för länge sen accepterade.

Sen vill jag förstås önska dig Lycka Till när det gäller Gnesta-Planket!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg