Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1568 / Kejsarens nya kläder! Eller har vi ett behov? Av att bli lurade att köpa nytt hela tiden? ;)

 

 

Brukar tänka på det här när det gäller alla nya prylar vi köper!  OBS! Jag köper också nya prylar! Och i rubriken kan man tolka det som om vi har ett behov av att bli lurade, nu menar jag inte riktigt så faktiskt! ;)

Och tänker bla på de här fantastiska insticksprogrammen för att göra svartvita bilder av färgbilder! Som man kan köpa till! Och annat spännande, tex att man har tillverkat en M Leicaliknande digitalkamera för att locka analoga M Leicaägare! Och att göra retrostuk på bilar, och att göra Roberts Radio, och att klä sig som en tonåring såg ut på 1960-talet, va fan handlar det här om!?  ;)

Nåja, så här har det väl alltid varit på nå't sätt, med hjälp av smarta marknadsförare, som lätt skapar osäkra konsumenter, så är det här inga problem, man kan styra oss dit dom vill!

"Den här nya kameran gör att du kommer att utvecklas i din fotografi!" 
Obs ordalydelsen, ..utvecklas i din fotografi...   :)

Och vilken bilförare du kan bli med den här nya bilen! Och vilka fina svartvita bilder du kan göra med den här pluggen!
Även om bilderna kanske inte ser ut som dom gjorde förr...!  ;)


Vad gäller de här konverteringsprogrammen för att göra svartvitt av digitala färgbilder,
så fortsätter jag med LS-metoden! Billig och bra! Fast billigt brukar sällan vara bra...

Och vad gäller PS och priset på PS som någon berättade om i en tidigare bloggkommentar, de hade jag ingen aning om! Av lättförklarliga skäl! Men OBS, jag har inte laddat ner nå't program! Något sån't skulle jag aldrig göra! Är bara omgiven av trevliga banditer!

Tycker i alla fall det blir bra bilder via LS-metoden!  :)
Eller har nå'n synpunkter! :)

/Bengan

 

 

Färgbild konverterad till svartvitt enligt ovan nämnda metod!

 

 

Inlagt 2012-06-11 11:41 | Läst 3514 ggr. | Permalink
Nu har väl du inte PS vad jag förstår utan en äldre version av Photoshop Elements?
Det programmet brukar benämnas enbart Elements för att inte förväxla med stora Photoshop som brukar förkortas PS. Elements 10 kostar runt 900:- och det fungerar även under XP.
Silver Efex Pro fungerar alldeles utmärkt i Elements 9 och 10 under Windows XP, så det beror inte på att du har XP som gör att du inte kan använda insticksprogrammet utan för att du har en gammal version av Elements.
Bengan   2012-06-11 14:28
På grejen jag använder så står det i all fall Adobe Photoshop 7.0...!?
Men den e nog nå'ra år va?
SD40T-2   2012-06-11 14:33
Aha, då är den ännu äldre än vad jag hade för mig.
Då har du PS 7 och den är från 2002 har jag för mig.
Svar från Benganbus   2012-06-11 16:01
Min dator med Windows XP e också från 2002, tyckte dom borde passa ihop...!? :)
B)
Öhum... måste faktiskt bara få säga att min X100 HAR fått mig att utvecklas som fotograf! Den har fått mig att testa nya motiv som t ex gatufoto som jag inte känt mig bekväm med när jag bara hade stora systemkameran... :)

/Per
Svar från Benganbus   2012-06-12 19:04
Jag känner också spännande vibbar från min X100! :)
De e en spännande kamera helt klart,
även för ett M Leica-fans! :)
/B
2012-06-11 13:39   Oscar
Vissa är mer lättlurade än andra... Det handlar ju om att kunna "tänka själv" och fatta ett beslut. Något som allt fler svenskar idag är dåliga på. Vi vill att andra skall göra våra val åt oss! Vi matas hela tiden med banal reklam i tidningar och TV. För att inte tala om hur "kvällstidningarnas" löp talar om för oss vad som är viktigt i vår värld, som att "Anna Books mage sprack", eller något om någon av Let's Dance deltagarnas uttalande som presenteras med bokstäver stora som "Fred i Europa" eller något liknande. Väldigt få personer som fotar med en digitalkamera vet överhuvudtaget vad "pixlar" är. Man har dock fått sig itutat att "ju fler desto bättre".... OK, lite gnälligt från min sida. Allt detta kommer dock att sakna betydelse om 5-10 år då 95% av alla vanliga "fotografer" kommer att fota med sin smartphone.
När det gäller kameror så blandar folk ofta ihop vad de behöver med vad de vill ha. Man argumenterar rationellt kring känslomässiga beslut.

Ingen påstår att de verkligen behöver en Porsche 911 Turbo för att komma snabbare till jobbet eller att deras IWC-klocka för 100 lax håller tiden bättre. 90 procent av alla Leica-kunder köper en lyxprodukt. 10 procent köper ett verktyg. Men precis som för Porschen så måste Leican leverera i tester för att vara attraktiv.

Trots allt leder utvecklingen till bättre kameror. Vissa kan utnyttja fördelarna, andra inte.
Mikael Good   2012-06-11 19:11
Alla de Leica-M fotograferna som jag känner använder kameran som ett verktyg, jag känner ingen som har sin Leica-M som ett smycke. Även om Leica-M rent tekniskt sett är ganska föråldrade finns det tyvärr inga andra vettiga alternativ för alla dem som vill se världen genom en äkta mätsökare.
//Mikael Good
froderberg   2012-06-11 20:25
Se svar nedan
Nils Bergqvist   2012-06-11 22:10
Att Leica M skulle vara det enda alternativet för dom som vill se världen genom en äkta mätsökare är väl att ta i?. Jag har sett i sökaren på en Leica M7 och blev inte imponerad. Mina Bessa R2 och R2A är minst lika ljusa och kontrastrika. Men den bästa mätsökaren jag sett sitter i Agfa Ambi-Silette från 1957. Att bara Leica duger är en myt som många gått på. Digitalt finns dock inga alternativ, av naturliga skäl. Det tillverkas inga andra digitala mätsökare än Leica.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Ja, man måste inse vad samhället bygger på, samhället lever på att folk köper och säljer produkter.. Slutar vi med det så kollapsar samhället och det är nog politikers värsta marddröm :-) Visst köper vi många onödiga saker som vi kan egentligen klara oss utan :-) Intressant blogginlägg!
Svar från Benganbus   2012-06-11 19:30
Vad hetter den där romanen, Catch-22 va,
som blev filmen Moment 22! ;)
/B
Är det gjort någon marknadsundersökning av Leicakunderna, eller tar dr Fröderberg siffrorna ur luften? Jag tror av någon anledning på det senare alternativet. Varför?
froderberg   2012-06-11 20:24
Siffrorna på fördelningen har jag fått av en av de högsta cheferna på Leica. Samtal med flera Leica-handlare från olika länder stödjer den bilden.

Ägaren till Photografica i Köpenhamn tyckte att Leica måste komma med fler riktigt dyra objektiv. Många av hans kunder vill främst ha objektiv som känns exklusiva. Leica-affärer öppnar på exklusiva adresser runt om i världens storstäder. Där kan man boka tid för konsultation...

I Sverige är kanske fördelningen inte lika extrem. Det sälj även en del Nikon D4 och Canon Eos-1D X till folk sm främst är ute efter den häftigaste modellen.
Sitter man nöjd finns det väl ingen anledning att skaffa nya grejer. Även om de av omgivningen anses ha passerat bäst-före-datum. Personligen gillar jag den tekniska utvecklingen och skaffar mig det som ryms inom mina ekonomiska ramar och som jag finner vara till gagn för min roliga och mångfacetterande hobby.
En bra, modern dator med bra skärm tycker jag är en grundförutsättning för en fotograf i dag. Här finns absolut ingen anledning att snåla. Detsamma gäller bra och uppdaterade bildbehandlingsprogram. Jag använder Lightroom och Elements och den kombinationen fungerar väldigt bra. Både på Mac och PC. Jag använder också Silver Efex Pro 2 som väl nästan har blivit ett standardprogram för konvertering av digitala bilder till svartvitt. Jag sitter nöjd med den lineupen.

/Torbjörn
Nomen Nescio   2012-06-11 18:21
Jag fattar att vinken liksom :(
att mina 2002:or vad gäller dator och bildprogram e litet överspelade......
Men jag har i alla fall köpt en kamera från 2011! :)

Men du kan väl medge att LS-metoden funkar rätt hyffsat!?
Det är lungt, vi behöver nu bara lyssna på S. Kelby så berättar han hur vi ska kunna ta hem våra bilder med gott samvete och så att vi får riktiga vinnarbilder. En länk finns på första sidan, loopa den bara tills det sitter.
Svar från Benganbus   2012-06-12 19:06
De e tur att sån'a här stöttepelare finns som just S.Kelby!
Hur skulle det annars gå...? :)
/B
Jag håller mig till väl beprövade grejer. Då slipper man känna sig lurad. :-)
Svar från Benganbus   2012-06-12 19:05
Fegis! ;) :)
/B(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg