Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1524 / Det blev intressanta kommentarer i min förra blogg, Visserligen få, men intressanta tycker jag!

 

 

 


Jag hade synpunkter på "distansutbildningar" inom fotografin i min förra blogg.  Nu vill jag förtydliga mig litet, jag tror visst på distanslärande, jag lär mig själv mycket på distans, läser om olika tekniska saker på nätet, men även om fysik, religion, medicin och även poesi bla!   ;)

Men jag tror i alla fall inte att man utvecklar en "bildkunskap" speciellt bra på distans,
eller lär sig förstå bilder, eller tror det går att diskutera bilder speciellt bra på/via internet!

Vissa saker, och det tror jag inte är en generationsfråga, lär man sig bättre i "verkligheten" tex de saker där tex handlag och känslor är inblandade! Och även där mycket, mycket känsliga saker skall diskuteras, tex bildsmak! ;)

Man kanske skulle kunna göra en liten jämförelse med en slags samtalsterapi!?? Samtal om en bild, och hur vi upplever bilden, och varför, och kanske försöka komma överens om hur vi skall fotografera så vi ser liknande saker i bilden. Och vad det är som gör att vi ser liknande saker! 
Inte för att det skulle vara nödvändigt att fota så vi ser saker lika, utan för att komma underfund med vad det är som gör att vi ser liknande saker i en bild!

 

 

 

 

Bildförståelse kanske man skulle kunna kalla det!  Eller i förlängningen hur man kommuniserar med bilder på olika sätt! Och det är en bra kunskap!  ;)

Och det här, det tror jag är svårare att lära ut bra via internet, eller via bildtelefon! Men, visst tror jag på internet, men tror att vissa saker passar sämre där!


/Bengan


Ps. Idag skall jag i alla fall vidareutbilda mig, för jag och några vänner skall till Fotografiska för att titta på André Kertész! Jag har sett Kertész bilder tidigare, både på webben och i böcker, men här får jag sällskap att titta på bilderna i verkligheten och vi kan gå och samtal om vad vi ser, och kanske ser vi då även olika saker i Kertész bilder?

 

 

 

 

 Postat 2012-05-23 09:30 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1523 / Fotoklubbarnas framtid och "distansutbildningar" vad gäller foto!

 

 

 

Det har varit funderingar i några bloggar om fotoklubbar, och om fotoklubbarna kanske är överspelade? Jag tror inte att fotoklubbarna är överspelade, utan problemen, om man nu anser sig ha problem, det kanske är själva inriktingen i klubben!?

För jag tror, att vill man utvecklas inom fotografi, eller konst, eller i ett hantverk, så måste man kunna prata med och ha ögonkontakt med läraren, och även med de andra eleverna, för att kunna diskutera, och även få ett förtroende så man tål kritik, ungefär som i en vanlig skola! 

Men "distansutbildningar" för foto då, typ Fotosidan och liknande, med Bildkritik, specialpooler där man blir antagen om man har en "bra bild".  Jag själv är tveksam till distansutbildningar om man inte bor väldigt avlägset!  ;)  Och kan även ha synpunkter på de här frivilliga "bildlärarna" på en så'n här "distansskola"!  Ursäkta mej!  ;) 
"Utan någon som helst legitimation", skulle nog skolminister Björklund ha sagt! ;)

Men blanda inte ihop det här med att det är ofta är väldigt trevligt här på Fotosidan, och att det finns mycket bra bilder att titta på, och att man får många vänner här som peppar en i ens fotografering (eller bloggande) det är inte det jag talar om! Att få glada tillrop liksom, även på distans, det är viktigt här i livet!

Men åter till Fotoklubbarna, och med den mänskliga närkontakt som där ofta finns, som borde kunna ge en hel del bra saker, och då kanske man måste tänka om litet om nu eleverna sviker!?

Kanske ha fler inbjudna "speciallärare", och att man kör mer saker i kortare projekt!
Typ gatufoto! Naturfoto! Porträtt i svartvitt!
Se'n kanske man har en liten ständig gatufotogrupp i klubben, eller en svartvitgrupp...?
För nu har ju tex projektredovisningar blivit mycket lättare att göra via det digitala!

Som en sammanfattning, jag tror på Fotoklubbar, men jag tror även på Fotosidan! ;)
Och var sak har nog sin plats, så tror i alla fall jag!

Och jag tror inte det är nattsvart på nå't sätt för fotoklubbarna,
men man kanske måste tänka om litet bara! :)

/Bengan

 

 

 Postat 2012-05-22 21:44 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 1522 / Fuji X100 kanske e en gubbkamera... ;)

 

 


Jag har ju gått över till X100, en annan äldre M Leica-fotograf här på Fotosidan har också gått över till X100, och på det här födelsedagspartyt som jag va på i lördags så träffade jag ytterligare en äldre Leicafotograf som också gått över till X100, är det bara tillfälligheter, jag undrar det? ;)

Nu kanske några juniorer här på Fotosidan protesterar när jag kallar X100 för en gubbkamera? Gör det då!  Protestera alltså! :)

Men vi pratade om det här på festen, om vårt nya kameraval alltså! Och varför vi gjort det här kameravalet, och kom överens om att mycket hänger ihop hur man fotade tidigare!  "Jag gick ju hela tiden omkring med en M Leica och ett 35 mm objektiv, och nu blir det på nå't liknande och välkänt sätt även med X100!"

Jag känner igen det där, för jag fotar på samma sätt med X100 som jag gör med M Leican, man har en kamera med ett objektiv, å man går bara runt och fotar med den här behändiga kombinationen! Så det känns mycket bra med Fuji X100 och inte så speciellt nytt för mig vad vad gäller själva handhavande!

 

 

 

Tänkte jag skulle visa en bild på den här tidigare M Leicaägaren, han som numera också plåtar med X100, men det va svårt...

 

 

 

För han stod sällan stilla liksom..

 

 

 

 

 Men kan i alla fall berätta att det va en liten hund med på festen, Vilda! Hon e cool! De va stundtals tjo och tjim och hög diskomusik, men Vilda tassade omkring, eller så låg hon och kollade leget, och tyckte nog det hela ändå va rätt Ok!

 

 

 

 

Som sagt, gubbkameran Fuji X100 funkar bra för mig! Så se upp!  :)

/Bengan

 

 

 Postat 2012-05-21 20:03 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1521 / Hans Wahlgren, FS debattör ;) och Twangmedlem ställer ut i Stockholm! Och så en partybild via X100!

 

 

 


Ni som har DN har nog redan läst Lars Epsteins blogg i dag, "Stockholm ur tre olika perspektiv", men ni som inte gjort det, så handlar det om tre fotografer, Birgitta Bratthall, Olle Robin och Hans Wahlgren, som ställer ut på Galleriet TU på Fridhemsgatan 12, mellan 17-27 maj.
Birgitta Bratthall visar porträtt på ungdomar runt plattan, Olle Robin visar ett minireportage från ett bageri och Hans Wahlgrens bilder är klassiska Street Photography! Passa på att besöka TU!

/Bengan

 

Å så partybilden!

 

Vidvinkeln på Fuji X100 funkar utmärkt på ett födelsedagsparty!

 

 Postat 2012-05-21 09:52 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1520 / Som fotograf, måste man nog avika från mängden, om man skall märkas, tror och tycker jag i alla fall!

 

 

 

Har skrivit om det här tidigare, "Att drunkna i internet", och efter att ha tittat på internet en bra tag i dag, så ser jag bara havet!    Och hur skall man upptäcka något spännande när man bara ser ett enda stort hav!? ;)

OBS! Nu är det här skrivet med glimten i ögat, men tänk efter själva! :)

Och kan även inte låta bli att tänka på alla som fotar tex karnevaler, Stockholm maraton, idrott eller som nu studentavslutningarna,  varför vänder så få kameran åt det det andra hållet? Bakåt! Och fotar något som aviker, tex publiken och publikens reaktioner eller spännande händelser i publikhavet?  :)

Bara en fråga alltså! Och en undran, och ett tyckande, med glimten i ögat liksom! ;)

För som sagt, för att märkas i konsten, även i fotokonsten, så måste man nog agera litet mer udda, men man behöver inte hoppa från Västerbron, det är inte riktigt så som jag menar! ;) 


/Bengan

 

 

Bild från födelsedagspartyt tagen med X100!  Å börja inte tjata om vitbalansen nu, eller va det nu heter, eller påstå att det va nå't fel på maten, de va en färgad strålkastare som belyste mannen i ansiktet!  :)

 Postat 2012-05-20 20:38 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa 

Tidigare blogginlägg