Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1524 / Det blev intressanta kommentarer i min förra blogg, Visserligen få, men intressanta tycker jag!

 

 

 


Jag hade synpunkter på "distansutbildningar" inom fotografin i min förra blogg.  Nu vill jag förtydliga mig litet, jag tror visst på distanslärande, jag lär mig själv mycket på distans, läser om olika tekniska saker på nätet, men även om fysik, religion, medicin och även poesi bla!   ;)

Men jag tror i alla fall inte att man utvecklar en "bildkunskap" speciellt bra på distans,
eller lär sig förstå bilder, eller tror det går att diskutera bilder speciellt bra på/via internet!

Vissa saker, och det tror jag inte är en generationsfråga, lär man sig bättre i "verkligheten" tex de saker där tex handlag och känslor är inblandade! Och även där mycket, mycket känsliga saker skall diskuteras, tex bildsmak! ;)

Man kanske skulle kunna göra en liten jämförelse med en slags samtalsterapi!?? Samtal om en bild, och hur vi upplever bilden, och varför, och kanske försöka komma överens om hur vi skall fotografera så vi ser liknande saker i bilden. Och vad det är som gör att vi ser liknande saker! 
Inte för att det skulle vara nödvändigt att fota så vi ser saker lika, utan för att komma underfund med vad det är som gör att vi ser liknande saker i en bild!

 

 

 

 

Bildförståelse kanske man skulle kunna kalla det!  Eller i förlängningen hur man kommuniserar med bilder på olika sätt! Och det är en bra kunskap!  ;)

Och det här, det tror jag är svårare att lära ut bra via internet, eller via bildtelefon! Men, visst tror jag på internet, men tror att vissa saker passar sämre där!


/Bengan


Ps. Idag skall jag i alla fall vidareutbilda mig, för jag och några vänner skall till Fotografiska för att titta på André Kertész! Jag har sett Kertész bilder tidigare, både på webben och i böcker, men här får jag sällskap att titta på bilderna i verkligheten och vi kan gå och samtal om vad vi ser, och kanske ser vi då även olika saker i Kertész bilder?

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-05-23 09:30 | Läst 3503 ggr. | Permalink
Man får ganska mycket kunskap på nätet tycker jag men håller med om att om man ska "ta nästa steg" så är en fotoklubb eller åtminstone ett sällskap IRL att föredra.
B Verner 2012-05-23 10:55
Det här handlar om vad man vill själv,
och hur nyfiken på det okända man är! ;)
Hur mycket diskussionerna ger som sådana låter jag vara osagt, men att titta på bilder ger nog allt både medvetna och omedvetna tankar. Det är inte nödvändigtvis så att man aktivt måste diskutera något ingående för att det ska hända något skallen. Lite löst prat fyller också sin funktion och en lustifik kommentar kan också väcka en tanke, även om den i sig inte utgör någon djuplodande kritik.

Att det blir något annat att studera och diskutera fysiska bilder i stor storlek på en utställning säger sig nästan självt. Redan upplevelsen av bilden skiljer sig från en datorskärm på kammaren. Det ena behöver inte utesluta det andra, utan det är nog snarare så att det är två olika sätt som kan komplettera varandra.

Och bildserien var ju lite kul, fast det hade nog varit lättare att se om man kunde se alla bilderna samtidigt. När jag först bläddrade förbi såg jag det inte, för jag tittade bara på en och sedan läste texten. Sedan blev det ett "vänta nu" och jag tittade på dem i rad. Att se saker igen kan också ha sina poänger. ;)
/Bengan 2012-05-23 11:08
Jag e ju litet svag för tanken att alla är mer olika än vad vi själva tror, och då såklart upplever saker olika, även bilder tex. Så att få höra andra människor berätta om sin bild, det tycker jag är intressant!
Även om det inte stämmer med vad jag ser i bilden! ;)

Vad gäller skärmen, så är den bra på många sätt, det har vi ju märkt de senaste åren, men att se en bild på vägg, utformad av fotografen, utan "genvägen" genom olika skärmar och olika färginställningar, tycker jag är spännande!

Vad gäller bilderna i bloggen ;)
Så va det förhoppningen att dom skull avika litet! :)
/B
Lycka till med vidareutbildningen och hälsa dina vänner. Kertész kan man se fler en än flera gånger. Lyckats se den 2 ggr.

/Mats



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg