Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1107 / Elliot Erwitt pratar om fotografi, bla om digitalfotografi, och om sin egen fotografi!

 

 

 

 

 

Elliot Erwitt är en "tung" fotograf, så tycker nog de flesta som vet vem Erwitt är och har sett hans bilder. Här är en intervju där Elliot Erwitt svarar på några frågor om fotografi. Mycket intressanta synpunkter. Tycker jag i alla fall!

http://www.youtube.com/watch?v=9FxjMRaF17o&feature=player_embedded

 

Tack Hans Jonsson för länken till intervjun av Erwitt!


/Bengan

 

 

 Postat 2011-04-17 20:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1106 / Telemark, är ett Fylke i Norge. Och så Telemarksskidåkning :)

 

 

 

 

 

 

Jag har åkt skidor några år, och då mest utför. Startade skidåkningen i Åre c:a 1952 på en skolresa.  Har även jobbat inom branschen under ett antal år, och hade som mest minst tre par skidtyper att släpa på, Slalom, Storslalom och ett par störtloppskidor. Tänk så man höll på!  ;)

Åren gick, och jag blev ganska ståsäker på skidorna. Men efter ett tag så kändes det litet instängt att bara åka i pisten, så någon gång 1982 eller 83 så prövade jag på Telemarksskidåkning, de va kul, och jag fick börja att ramla igen! ;)
Men man kan bli ganska ståsäker i de här grejerna också, för de e som vanligt, de e bara å träna!
Å så kunde man "gå iväg" en bit från pisten, gå från liftar och musik. Gå runt hörnet liksom, in i tystnaden! :)

Utrustningen i början va läderpjäxor, moderna fjällskidor och en Nordic Normbindning. Sedan kom det speciella skidor, speciella skor, men det va forfarande läderskor och en stabil Nordic Norm-bindning, och åkningen utvecklades.

Det var förresten i USA som man hade återupptäckt den här typen av skidåkning.

Se'n fortsatte "utvecklingen", som säkert alla känner igen även från fotograferingen!  ;)  Det kom carvingskidor, plastskor osv, osv, osv, osv!  :)
Och det blev fler telemarksskidåkare... i pisten i alla fall!  ;)

 

 


 
Men jag åker fortfarande på mina Åsnes A-skidor, Asolo läderpjäxor och en kabelbindning. Men bindningen sitter i en utlösningsfunktion. Jag brukar säga, bryter du benet i backen vid skidanläggningen, så är hjälpen nära.
Men att få ett benbrott ute på fjället, då tar det längre tid innan ambulansen kommer, så på fjället skall man försöka undvika benbrott! ;)

 

 

 

Så jag har kollat bindningarna i dag!

 

 

 


Och borstat skorna! Läderskor tar in fukt efter några timmar om det är fuktigt i snön. Men är dom välborstade, så tar det längre tid för fukten att komma in.
Se'n skall skidorna glidvallas, och stighudarna rengöras och klistras om.
Så det har jag gjort idag! :)

Å den här utrustningen som jag åker på, den finns bara att köpa som begagnad, ungefär som en analog M Leica!  ;) :)
Men det går utmärkt att åka på den här utrustningen! Lika utmärkt som det går att fota med en analog M Leica!


"telemark old days"
http://www.youtube.com/watch?v=VzaDsxLpako&feature=related

 

/Bengan

 

 Postat 2011-04-16 21:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 1105 / Att vara fånge i tekniken! Eller att inte se skogen för alla träden! Eller att våga välja!

 

 

 

 


Obs! Ni som bara tänker ha er fotografering som en trevlig och intressant hobby, ni kan sluta läsa här! ;)

 

Ok, för er andra!  ;)
Som vanligt på morgonen så läser jag några tidninger, i DN Kultur hittar jag en artikel om Tom Tykwer, en tysk regissör som talar bla om teknikstress, och hur marknanden påverkar oss med sitt lockande med nya och bättre saker hela tiden.  (Som påminner om det jag skrev om i min förra blogg)

Tom Tykwer har funderingar på varför relationer är så sköra idag, och varför så många äktenskap spricker.
"Vi lever i en tid när idén om framsteg och framgångar kopplas till tekniskt utveckling, är en så stark kraft. Hela marknaden skriker att man ständigt skall byta upp sig till något nyare och bättre. Det finns en sådan positiv laddning i att hela tiden ha det senste. Det finns alltid en bättre mobiltelefon eller bättre dator runt hörnet.
Jag jämför inte människor med maskiner men någonstans tror jag att vi påverkas av det tänkandet."

 

 

 

Man byter kanske kamera när det kommer nå't nytt, och byter också relation när det kommer nå't nytt!? Man ger sig ofta inte tid att undersöka hur "djupt kaninhålet är", för det kommer nya lockande saker hela tiden!?

Men som jag sagt tidigare, alla blir saliga på sin fason, inget är rätt eller fel, man gör sitt eget val liksom!

Men jag tror att marknaden och tidsandan påverkar oss mer än vad vi tror,
och att man måste vara medveten om det här för att kunna välja.
Det kanske inte är så många fotografer som stannar kvar en längre tid i sin "fotografiska relation", därför blir det bara många fotografer numera!  ;)

Så vad gäller fotografi, så tror jag att om man vill fördjupa sig,
så är det viktigt att våga vara kvar i "relationen" under en längre tid,
men även under den tiden våga undersöka "hur djupt kaninhålet är".

/Bengan

 

Ps. För er som undrar vad jag menar med " hur djupt kaninhålet är"
så kommer här en förklaring.

http://www.youtube.com/watch?v=kZewtKJbpMk&NR=1

 

 

 

Bilderna är tagna 1964 med M Leica, 35 mm och Tri-X.

 

 Postat 2011-04-15 11:14 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Straight 1104 / Bättre fotografer eller bara fler? ;)

 

 

 

"Den verkligt stora förändringen under de senaste decennierna är nog att så oerhört många människor fotograferar, och att så oerhört många bilder sprids över Nätet. Den digitala kameratekniken är en av de förutsättningar som möjliggjort fotografi som massrörelse. Men bildinnehållet har kanske inte förändrats så mycket."

Så skrev Ernst Göran Westlund i en kommentar i en av mina tidigare bloggar.

Det är nog så det är, fler fotograferar, men bildinnehållet har nog inte förändrats speciellt mycket.
 
Men visst har den fotografiska tekniken gått framåt, vem som helst kan nu på ett enkelt sätt fotografera. Många kan fotografera som yrkesfotografer gjorde förr med hjälp av den digitala tekniken och de hjälpmedel som finns inbyggda i tekniken.

Påminner om bilkörning på nå't sätt. "Förr i världen" så var det aningen svårare att köra bil, så tycker jag i alla fall! ;)
I vissa lägen måste man tom dubbeltrampa, och ibland pump-bromsa och ibland måste man kunna parera en retursladd!  :)
Nu har vi ett antal hjälpmedel i bilarna, som antisladd, antispinn, automatväxellådor, backvarnare, handbromsvarnare, navigationshjälpmedel, krockkuddar och en hel mängd andra saker som gör att många fler kan köra bil på olika underlag.
Se'n om det har blivit bättre bilförare av det här, det kan man alltid diskutera,
men fler bilförare har det i alla fall blivit!  ;)

Och att köra bil på ett bra sätt kanske också har med andra saker att göra, som tex erfarenhet, fantasi, förmågan att kunna förutse kommande trafiksituationer och se'n att vissa människor har vad vi kallar för fallenhet för vissa saker, kanske även att köra bil, det kan nog också spela in.

Men som sagt vad gäller fotografi, så är nog den stora förändringen under de senaste tiden varit att så många människor nu kan fotografera i alla lägen, och att så oerhört många bilder sprids på olika sätt, mest via internet.

En liten nackdel med det här kan tyvärr också vara att det inte är så lätt att hitta nå'n ny eller spännande fotograf i den här stora mängden av bilder.... ;)

Men de fotografer som har insett det här, har också förstått att man måste synas på ett litet annorlunda sätt än vad man gjorde förr, och då kanske det sättet inte är så "konstnärligt" alla gånger, men sättet kanske räcker för stundens uppmärksamhet!?  ;)

Men som jag antytt i några bloggar, jag är inte helt säker på att det blivit så många fler och bättre fotografier tagna med den nya tekniken?

Ny teknik kanske inte är hela lösningen för att bli en bättre bilförare, eller en bättre fotograf eller en bättre älskare! ;)


/Bengan

 

 

 

 Postat 2011-04-14 23:07 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1103 / Fick ju hjälp av framkallningmannen tidigare, nu "framkallar" jag alldeles själv!

 

Som jag har visat i en tidigare blogg så finns det service för allt numera! För ett tag sedan kom en framkallningsman hem till mig och hjälpte mig att framkalla de rullar jag haft liggande i kylskåpet en tid, den äldsta oframkallade rullen va från 2006!  :)

Nu gäller det här en annan framkallning, eller rättare sagt, jag hittar bilder! Men det blir ju också att "framkalla" bilder på nå't sätt, eller hur?

Det va en CD-skiva som jag hittade bland de kvitton jag behöver för deklarationen. Konstigt att CD-skivan hamnat bland mina kvitton?
Inga underfundiga kommentarer nu tack! ;)

Vad jag förstår så är det här visningsbilder som jag använt för några år sedan. Jag lämnade nog över CD-skivan så någon kunde kolla om det fanns nå't intressant att köpa.

Visar här några obeskurna och oköpta bilder från CD-skivan. Och hör och häpna,  bilderna är tagna med en Nikon F4E och negativ färgfilm!!  :) 

 

 

Cirkus-skola

 

 

Arbete i glashytta

 

 

Vängsö International Airport  ;)

 

 

 

Tändning av kolmilan vid Skottvång

 

 

 

Men kolla här! Här är faktiskt en beskuren och en tidigare visad bild som va med på CD-skivan. Och fotad med M Leica!  Och den här bilden blev refuserad på ONEXPOSURE!  :)

Det här med att bli refuserad i sådana här sammanhang, de e ofta inte nå't att bry sig om. För det är ju bara medlemmarna på en fotowebbsida som röstar.
Och bildsmaken ni vet, den e ju ofta olika!   ;)
Men hur som helst, jag har i alla fall sålt ett antal av den här bilden!  :)


Som sagt, de va några bilder som jag kallat fram ur gömmorna!  Eller "framkallat" kan man väl också säga!  ;)

/Bengan

 Postat 2011-04-14 08:25 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg