Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1104 / Bättre fotografer eller bara fler? ;)

 

 

 

"Den verkligt stora förändringen under de senaste decennierna är nog att så oerhört många människor fotograferar, och att så oerhört många bilder sprids över Nätet. Den digitala kameratekniken är en av de förutsättningar som möjliggjort fotografi som massrörelse. Men bildinnehållet har kanske inte förändrats så mycket."

Så skrev Ernst Göran Westlund i en kommentar i en av mina tidigare bloggar.

Det är nog så det är, fler fotograferar, men bildinnehållet har nog inte förändrats speciellt mycket.
 
Men visst har den fotografiska tekniken gått framåt, vem som helst kan nu på ett enkelt sätt fotografera. Många kan fotografera som yrkesfotografer gjorde förr med hjälp av den digitala tekniken och de hjälpmedel som finns inbyggda i tekniken.

Påminner om bilkörning på nå't sätt. "Förr i världen" så var det aningen svårare att köra bil, så tycker jag i alla fall! ;)
I vissa lägen måste man tom dubbeltrampa, och ibland pump-bromsa och ibland måste man kunna parera en retursladd!  :)
Nu har vi ett antal hjälpmedel i bilarna, som antisladd, antispinn, automatväxellådor, backvarnare, handbromsvarnare, navigationshjälpmedel, krockkuddar och en hel mängd andra saker som gör att många fler kan köra bil på olika underlag.
Se'n om det har blivit bättre bilförare av det här, det kan man alltid diskutera,
men fler bilförare har det i alla fall blivit!  ;)

Och att köra bil på ett bra sätt kanske också har med andra saker att göra, som tex erfarenhet, fantasi, förmågan att kunna förutse kommande trafiksituationer och se'n att vissa människor har vad vi kallar för fallenhet för vissa saker, kanske även att köra bil, det kan nog också spela in.

Men som sagt vad gäller fotografi, så är nog den stora förändringen under de senaste tiden varit att så många människor nu kan fotografera i alla lägen, och att så oerhört många bilder sprids på olika sätt, mest via internet.

En liten nackdel med det här kan tyvärr också vara att det inte är så lätt att hitta nå'n ny eller spännande fotograf i den här stora mängden av bilder.... ;)

Men de fotografer som har insett det här, har också förstått att man måste synas på ett litet annorlunda sätt än vad man gjorde förr, och då kanske det sättet inte är så "konstnärligt" alla gånger, men sättet kanske räcker för stundens uppmärksamhet!?  ;)

Men som jag antytt i några bloggar, jag är inte helt säker på att det blivit så många fler och bättre fotografier tagna med den nya tekniken?

Ny teknik kanske inte är hela lösningen för att bli en bättre bilförare, eller en bättre fotograf eller en bättre älskare! ;)


/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2011-04-14 23:07 | Läst 3916 ggr. | Permalink
Rent matematiskt tror jag faktiskt att det finns fler bra fotografer nu jämfört med t.ex. femtio år sedan. Vi är ju fler på klotet och som du skriver är det en större andel av oss som har kamera.
Men samtidigt har mängden bilder ökat så det är svårt att se att det blivit så, de bra fotograferna och bilderna drunknar i den grå massan. Samtidigt tycker jag att mängden även gör mig trött, jag orkar inte ta till mig allting för att leta fram det jag gillar. Å andra sidan kan jag bli trött på att se upprepningar av de gamla klassikerna också, kan ingen leta fram något nytt och fräscht åt mig?

Nu ska jag somna med en roman, ha det gott! /Thomas
Jag höll på att skriva en uppsats på kulturvetarlinjen som jag går på SU för ett och ett halvt år sen om just detta fenomen... Det var förövrigt just då när jag gjorde en av mina intervjuer för arbetet hos Gert på Svenska Kort som jag blev inventerad till Ellens-träffarna för första gången. Tack för det! Det har bara gjort mig gott! :)

Men för att återknyta till ämnet... En av mina slutsatser var att i mångt och mycket går hela samhället i ett annat tempo idag än det gjorde på 50-talet. Digitaliseringen har gjort att det blivit mer lättillgängligt, billigare att fotografera och att bildresultatet har blivit tekniskt bättre. Men det estetiska komponerandet har fallit i skugga av både teknik och tillgänglighet(som exempel fotografering med mobiltelefoner) pga nivellering och uppblandning. Det blir svårt att greppa omfattningen när man dagligen blir nerduschad av bilder inte bara på nätet utan också i reklam och marknadsföring. Sen är det klart att man kan beskylla mitt urval när jag gjort intervjuer... Det är de som varit med några år i fotobranchen som fått svara på mina frågor ;)

Jag vill avlsuta mitt inlägg med ett citat jag gillar som är från en fotohandlare som vi kan här benämna som handlare G;
”Det tar ungefär en kvart att lära sig grunderna i att fotografera. Kan man lära sig fem - sex ackord så man kan spela ungefär tiotusen låtar. På samma sätt kan man lära sig fem - sex olika finesser som används till tiotusen olika bilder. Så enkelt är det. Men eftersom som vi lever i ett sådant här MTV-tempo med tre minuters intervall, så är de femton minuterna för lång tid. Man måste få ner så vansinnigt mycket datahjälp i apparaterna så att man kan lära sig dem på tre minuter.”

Ha det bra!

/Fredrik
På ett sätt är det kanske inte lika roligt att vara fotograf nu som i äldre tider. När så många fotograferar kunde man tänka sig att den verkliga yrkeskunskapen uppskattades av fler, men det har nog blivit tvärt om. "Kan själv!"

Jättefin bild på journalisten från SR!
Tomasz 2011-04-15 10:48
På ett annat sätt är det kanske roligare. Om man inte behöver ha den tekniska expertkunskapen för att skapa en bild så kanske fler av de bilder man bär inom sig kan realiseras. Men för många är nog tekniken en viktig del av fotograferandet och då blir det ju ett annat perspektiv på det hela.
Jag får göra som i bibeln - dra en jämförelse:
För sådär en sjuttio-hundra år sedan, seglade ett litet antal mycket välbeställda personer i Stockholms skärgård. Nu bara dräller det, varje liten vik är upptagen. Tror ni att det är frågan om bättre seglare? Är det roligare för den som kan det här med segling? Knappast! Det är problemet.
Förbättrad teknik, funktioner och hjälpmedel kan göra att man förlitar sig på det istället för sunt förnuft och erfarenhet. Det här kan man se bland fotografer och bilförare.
Jag tror någonstans att detta trots allt har lett till fler duktiga fotografer. Unga människor med ambitioner kan billigt och enkelt lära sig fotografera och utveckla sina färdigheter. Fotografin har demokratiserats på ett sätt.

Sedan har jag förvisso själv reagerat över att mycket av det som man ser i diverse gallerier på nätet enbart är upprepningar. Alltså samma slags motiv som återkommer hela tiden och som alltid får uppmärksamhet. Jag brukar betrakta det ungefär som musiken i reklamradiokanalerna. Där är det samma typ av hitlåtar som rullar år ut och år in.

Och om man vill höra annan musik får man helt enkelt leta någon annan stans. Jag tror det är sammas sak med foto. Det är kanske inte på de stora fotosajterna du hittar den verkligt intressanta fotografin. Även om den säkert kan dyka upp där också ibland.

För övrigt heter journalisten på bilden Kristina. Vi pluggade ihop på journalisthögskolan för några år sedan. :-)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg