Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1083 / Några grejer jag tar med mig när jag går ut och går. Och Grundkurs för icke tänkande fotografer! :)

 

 

 

Man klarar sig långt med det här grundutrustningen, en M Leica, 35 mm optik, glasögon, plånbok och klocka. (Har även mobiltelefon i fickan och några rullar Tri-X.)  Inte så mycket att fundera på, för det är inte tungt att bära, och allt blir ofta en vana.

 

För övrigt så har jag framlallat några rullar och hittar bilder. :)

Men inte i de framkallade rullarna utan i tidigare framkallat material.
Jag tar ofta fler bilder på samma motiv, det märker jag i alla fall efteråt! :)

 


Slussen 

Den här bilden "hittade" jag först, och tyckte den va spännande!

 

 

 

Slussen 2

Bild som jag "hittat" i dag, och som kanske e "bättre"..!? :)

 

Och det här är sån'a här bilder som man tar på sta'n, man går förbi nå't som man inte riktigt fattar vad det är först, och då skall man inte fundera vidare, det kan man göra hemma, utan man skall bara trycka av!

Se'n när man e hemma kan man fundera, om man skall göra nå't av bilden som man tog, eller..

För gatufoto eller snaps eller vad man själv vill kalla det, är ingen ateljefotografering där grejerna står stilla under tiden du funderar på en eventuell annan uppställning!  ;)
Här måste man chansa! Å de må bära eller brista! ;)

 

 

Här är en annan bild, tagen inne i lokalen som syns på de två tidigare bilderna.

Men det här bilden e nog tagen för nå'gra år sedan innan det började hända konstiga saker i lokalen..  ;)

Ha en fortsatt fin kväll!

/Bengan

 

 Postat 2011-03-26 22:36 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1082 / Varför skall man ha en Leica M6 i den digitala tiden?

 

 

 


Satt och funderade på det här i morse, och började också rada upp ett antal nackdelar med en M Leica,  och till slut så tror jag att jag förstår varför inte så många har en M Leica. För vill man se resultatet snabbt, få superskärpa, kunna göra jätteförstoringar, kunna växla objektiv ofta, plåta sport eller natur på håll eller på nära håll, använde ljusstarka zoomobjektiv för olika ändamål, då är definitivt inte en Leica M6 ett bra val!

En Leica M 6 e liksom mera en närbildskamera... 
Nu menar jag inte att fota macro och så'nt, utan mera en "nära varande" fotografskamera...

Tänkte bla på det här när jag läste vad Micke Berg skrev i en kommentar i en av mina tidigare bloggar    "så kroppen får ett slags bildminne, att man ska flytta sig närmare, o när bildminnet finns där, kroppen automatiskt flyttar sig rätt, jag då kan man börja knäppa...."
Det här funkar inte med ett zoom-objektiv!

Tänker även på det här när jag ser bilder av en annan Micke, Micke Borg, som hade en M Leica hängande på axeln och kunde ensam glida runt med några utslagna människor genom Stockholmsnatten. Tror inte det hade fungerat med en större DSLR-kamera.....

Så en sammanfattning är nog att fotografer som använder en M Leica, dom har ett speciellt förhållningssätt till sina motiv, mao dom fotograferar speciella motiv med sin Leica M6.
Och dom fotograferna upplever sannolikt också att en Leica M6 fungerar bäst för deras ändamål. Och en digitalkameran skulle nog inte tillföra något, kanske snarare tvärtom..?

Å så kan man naturligtsvis leva i två världar, tex jobba med det digitala, för det är praktiskt, och se'n "njutfota" privat med det analoga, och då med en M Leica!  :)
"Straigth Slow Photography!"  :) 

Men för att försöka komma till punkt, så är det inte så enkelt det här med varför man har en M Leica. Det är nog lika enkelt som å svara på frågan "Varför fotograferar du?"

Å så finns det alltid andra åsikter, som att det visst går bra med selleri, och att det är inte kameran det handlar om, och det finns modernare Leicor, men då tror jag man inte har hittat in i den inneboende aficionados-mystiken i en analog M Leica!? Det obeskrivbara! Eller "Märk Världen" liksom!  ;)

Och alla blir såklart saliga på sin fason, som tur är,  så inget är rätt eller fel, men vissa fotografer kommer sannolikt under hela sitt fotoliv att undra, vad är det som jag missar...?
Varför hittar jag inte in i den här Zen-känslan!?  :)  ;) 

Men det kan man inte göra så mycket åt, alla är vi olika!
Tänk på hur mycket olika bild och även musiksmak det finns tex!  :)

http://www.youtube.com/watch?v=-AOsP8KBp8g&feature=feedrec_grec_index


/Bengan


Ps. Och en återkommande fråga, vilken utrustning behöver jag till en M Leica?
Det beror på dig själv, och vad du vågar! :)
Du kan såklart även här ladda upp med många grejer och många fina tillbehör, ifall...  ;)

Men om det skall bli nå'n utmaning, och om du vill visa att du inte behöver dubbla hängslen och dubbla svångremmar, då tycker jag det skall se ut så här!

 

 

Med en Leica M6 och ett 35 mm objektiv, en bra kamerarem och en bra film, så slår du världen med häpnad, som Socker-Conny skulle ha sagt! :)


 Postat 2011-03-25 08:55 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1081 / The Rabbit Hole.... Och det svåra är nog att hitta The Rabbit Hole...!?

 

Fortsätter litet på temat från förra bloggen, att inte följa med sin tid liksom!  ;)
Eller att våga vara kvar på en "omodern" plats, en plats som kanske inte följer med trenden riktigt. Det finns alltid människor som vågar det här, eller så är det inte så märkvärdigt för dom, de kanske bara e vi som tycker det är märkvärdigt? Vi som har en något begränsad utsikt,  som gör att vi kanske inte upptäcker det här subtila, utan behöver media och tidningar och pukor och slag till hjälp för att "upptäcka" det här med tusen andra tittare...
Och då kanske det inte är så unikt? :)


Tänker även på vad Owe Wickström skriver i sin bok, Långsamhetens Lov
och nödvändigheten av att inte följa med sin tid!  ;)
"Det behövs allt fler som är motvalls och som vägrar gå i takt. Och vart tog alla original vägen...?
Och tillvarons tilltagande McDonaldisering är påtaglig...."

Och så förpliktelsen att förbli amatör... fri från påtryckningar!"

 

 

Kommer också att tänka på det här när jag visade det här udda, men ändå relativt nytillverkade objektivet. Cosina Nokton 1,4/40 mm S.C i Leica-bajonett!

Allt e egentligen fel i den här optiken, brännvidden 40 mm e fel, och så Single Coated e fel när det nu finns Multi Coated! Det blir liksom varken hackat eller malet! ;)

Men frågan kvarstår, varför göra en brännvidd mellan 35 och 50 mm och med en ofullständig antireflexbehandling!  (Även bländarskalan är litet avvikande, den är inte riktigt linjär vad gäller avståndet mellan de olika bländartalen)

Ok, men vad jag förstår, så tillverkades den här RF-optiken efter önskemål av några mätsökaraficionados, där även VD för Cosina ingår. (I en tid då nästan 100 % av alla kameror va SLR!)  Mr. Kobayashi, VD för Cosina säger, "The 40/1.4 SC lens was produced for those who believe single coated lenses give more beautiful imagery in Black and White."
 
Har sett flera fotografer som "springer" omkring med den här optiken i Stockholm på sin kamera! Men det är nog inte så många som sett det, man måste veta vad man skall titta efter!  ;)
Å det verkar inte vara för att märkas som dom använder den här optiken, för de flesta andra fotografer vet inte vad det här är!
Så allt verkar inte kunna förklaras i tekniska termer! ;)


"De flesta mänskliga färdigheter - från dans och fotbollsspel till tänkande och samtalande — utövas bäst om man inte är medveten om vad man gör. Föreställningen om medvetandet som människans centrala, styrande enhet kan inte längre vidmakthållas".
Den danske författaren och vetenskapsjournalisten Tor Nørretranders presenterar en utmanande översikt över epokgörande genombrott i naturvetenskapens syn på världen och ett tankeväckande debattinlägg om vad det egentligen innebär att vara människa".

"Märk världen".
En intressant bok om vetenskap och intuition
av Tor Nørretrander

Som sagt, det gäller också att hitta The Rabbithole, innan man kan undersöka hur djupt det går! ;)


/Bengan

 

 

 

 Postat 2011-03-24 12:00 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1080 / Att fota analogt med digitalt tempo! Eller att fota analogt på riktigt! :)

 

 

 


Brukar tänka på det här när jag läser om "digitalfotografer" som går och fotar analogt, men verkar ha svårt att släppa det digitala tempot i fotandet, och måste då såklart även fota upp hela rullen på 36 bilder på en gång! ;) 
Och se'n har man bråttom att komma hem och framkalla rullen direkt!  Leverera liksom! ;) :)

Å då påminner det också om det här tvångsmässiga att hela tiden vända på digitalkameran efter varje bild och se på displayen, "Blev det nå't?" 
Man fotar på nå't sätt "digitalt", fast man fotar analogt liksom!
Man tar med det digitala tänkesättet även när man provar att fota analogt! :)

Man kanske inte har känt på det "analoga tempot" tidigare, eller inte vet om att det ofta är ett annat tempo, ett tempo som ofta är litet mer lågmält, eller avspänt, och som kanske ändå e bra för kreativiteten!? 

De flesta "äldre" analoga fotografer känner nog igen den här!?  :)

Dom visste också att det blev nå't när dom tog en bild! 
Man hade en känsla, eller kalla det kunnande, eller kanske en trygghet, i sitt fotograferande! För när man tog en bild, då visste man, och kände, "Där satt den!" :)

Å se'n va det väl ingen brådska med att ta fram bilden!?
För bilden fanns ju kvar i  filmrullen!!

 

 

Kolla! Det står Schweiz på rullen! Det måste vara en rulle som jag tog under förra årets fjällvandring i Schweiz!  :)

 

Och det va även ganska vanligt att man kunde ha en film i kameran flera veckor, ibland flera månader innan man framkallade!  :)

Och världen gick inte under för det! ;)


Å så e det nog viktigt att inte ha krav på nå't bildpresterande!  ;)  Eller att komma in i en "djup personlig kris" om man inte fotat och levererat bilder på några dagar, "Jag har ingen inspiration längre, jag har inte tagit någon bild på en hel vecka! Vad händer med mig? Är jag slut som fotograf? Någon som vet? Tacksam för snabbt svar!"  ;)

Eller,
"Jag har flera oframkallade filmrullar liggande i kylskåpet! Vad skall grannarna tycka!? Är jag slut även som framkallare?" ;)

Dom här superexistensiella frågorna fanns nog inte förr! ;)

 

Å det kanske är så, att när man skall bredda marknader, vare sig det gäller nya bilar, eller nya kameror, så måste man bygga in litet extra grejer såklart, 
så en digitalkamera speglar nog också den nya tiden, då många användare inte hinner lägga ner så mycket tid på sitt fotograferande, utan vill komma "till skott" fortare än vad som kanske är normalt!?  ;)

 

Ok, och alla blir saliga på sin fason, de e väl tur det, och alla söker sina egna vägar och i sitt eget tempo, men jag tror i alla fall att ett litet mer avspänt förhållande till fotograferingen e bra!  ;)För kreativitet pressar man inte fram!
Den kan inte levereras! ;)
Den räknas inte i antal!
Och den kreativitet som många söker,
den kanske man missar i brådskan....!  ;)


/Bengan

 

 

En nytillverkad Single Coated optik!  Mycket underlig och väldigt otidsenlig! 
Inget för klarsynta moderna fototekniker!!  ;)

 

 

 Postat 2011-03-23 08:21 | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Straight 1079 / Hillary Clinton gillar Al Jazeera! Å så Ellens i morgon onsdag 15.00! Och hur man laddar en M Leica!

 

 

 


Läste en artikel för några veckor sedan där Hillary Clinton uttalade sig om den Arabiska Nyhetskanalen Al Jazeera, hon jämförde den med de stora Amerikanska TV-nyhetskanalarna.
Jämförelsen va inte till de Amerikanska Tv-kanalernas fördel...
http://svt.se/2.27170/1.2347251/clinton_al_jazeera_sander_riktiga_nyheter

Jag har följt Al Jazeera under de senaste åren!  Det har gett mig mycket bra och kompletterande information!  http://english.aljazeera.net/

Svt-Kobra kommer att ha ett program om Al Jazeera
http://svtplay.se/v/2365482/pgm_2_-_revolutioner_och_medier

 

 


Och så är det "vårsalong" på Ellens bageri i morgon onsdag 15.00!

Väl mött alla aficionados! :)

 

 

Att ladda en Leica M2!  Kul och lätt! :) 

 

/Bengan

 

 Postat 2011-03-22 11:21 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg