Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1082 / Varför skall man ha en Leica M6 i den digitala tiden?

 

 

 


Satt och funderade på det här i morse, och började också rada upp ett antal nackdelar med en M Leica,  och till slut så tror jag att jag förstår varför inte så många har en M Leica. För vill man se resultatet snabbt, få superskärpa, kunna göra jätteförstoringar, kunna växla objektiv ofta, plåta sport eller natur på håll eller på nära håll, använde ljusstarka zoomobjektiv för olika ändamål, då är definitivt inte en Leica M6 ett bra val!

En Leica M 6 e liksom mera en närbildskamera... 
Nu menar jag inte att fota macro och så'nt, utan mera en "nära varande" fotografskamera...

Tänkte bla på det här när jag läste vad Micke Berg skrev i en kommentar i en av mina tidigare bloggar    "så kroppen får ett slags bildminne, att man ska flytta sig närmare, o när bildminnet finns där, kroppen automatiskt flyttar sig rätt, jag då kan man börja knäppa...."
Det här funkar inte med ett zoom-objektiv!

Tänker även på det här när jag ser bilder av en annan Micke, Micke Borg, som hade en M Leica hängande på axeln och kunde ensam glida runt med några utslagna människor genom Stockholmsnatten. Tror inte det hade fungerat med en större DSLR-kamera.....

Så en sammanfattning är nog att fotografer som använder en M Leica, dom har ett speciellt förhållningssätt till sina motiv, mao dom fotograferar speciella motiv med sin Leica M6.
Och dom fotograferna upplever sannolikt också att en Leica M6 fungerar bäst för deras ändamål. Och en digitalkameran skulle nog inte tillföra något, kanske snarare tvärtom..?

Å så kan man naturligtsvis leva i två världar, tex jobba med det digitala, för det är praktiskt, och se'n "njutfota" privat med det analoga, och då med en M Leica!  :)
"Straigth Slow Photography!"  :) 

Men för att försöka komma till punkt, så är det inte så enkelt det här med varför man har en M Leica. Det är nog lika enkelt som å svara på frågan "Varför fotograferar du?"

Å så finns det alltid andra åsikter, som att det visst går bra med selleri, och att det är inte kameran det handlar om, och det finns modernare Leicor, men då tror jag man inte har hittat in i den inneboende aficionados-mystiken i en analog M Leica!? Det obeskrivbara! Eller "Märk Världen" liksom!  ;)

Och alla blir såklart saliga på sin fason, som tur är,  så inget är rätt eller fel, men vissa fotografer kommer sannolikt under hela sitt fotoliv att undra, vad är det som jag missar...?
Varför hittar jag inte in i den här Zen-känslan!?  :)  ;) 

Men det kan man inte göra så mycket åt, alla är vi olika!
Tänk på hur mycket olika bild och även musiksmak det finns tex!  :)

http://www.youtube.com/watch?v=-AOsP8KBp8g&feature=feedrec_grec_index


/Bengan


Ps. Och en återkommande fråga, vilken utrustning behöver jag till en M Leica?
Det beror på dig själv, och vad du vågar! :)
Du kan såklart även här ladda upp med många grejer och många fina tillbehör, ifall...  ;)

Men om det skall bli nå'n utmaning, och om du vill visa att du inte behöver dubbla hängslen och dubbla svångremmar, då tycker jag det skall se ut så här!

 

 

Med en Leica M6 och ett 35 mm objektiv, en bra kamerarem och en bra film, så slår du världen med häpnad, som Socker-Conny skulle ha sagt! :)


 

Inlagt 2011-03-25 08:55 | Läst 4744 ggr. | Permalink
Jag hade för mig att Socker-Conny körde med järnrör. Känns betryggande om han också gått över till Leica.
Svar från Benganbus 2011-03-25 17:53
Kulturen sprider sig! ;)
/B
Ledsen Bengan men jag håller inte riktigt med dig denna gången. Det handlar inte om vilken fotoapparat man använder! Det handlar om att se, närvara, umgås och förmedla samt att låta hjärtat vara med, kan man det så spelar det inte någon större roll om man använder en M-Leica med 35:a eller en spegelreflex med zoom. Bilderna blir ändå desamma i slutändan!
//Chasid
Svar från Benganbus 2011-03-25 17:56
Du ska inte hålla med i allt! ;) De e viktigt att ha en egen åsikt! ;)
Och gilla sina egna utrustningskombinationer! :) Då blir ofta bilderna bäst! :)
/B
Nja, du får det att låta som om det är M6 mot hela världen. Som jag ser det handlar det mer om, förenklat, en kamera med sökare och manuella inställningar. Sedan kan den vara analog eller digital.
Kort sagt alltså!
/John-Erik
Svar från Benganbus 2011-03-25 18:06
Nja...tycker det blir litet av "mellanmjölkens land" allt är bra liksom bara det är analogt eller digitalt... ;) :) ;)
Hej Bengt! IMHO så är Leica M9 är också en M-Leica! Jag "älskar" min! Har själv avverkat en period i mitt liv med Leica M4-2 och Leica M6. Sedan en rätt lång period med Canon EOS-1 (fortfarande analog..) och därefter Fuji S5 Pro (med CCD sensor). Nu är min favoritkamera min nya M9 med Cron 35 och 50. Tycker inte att vi skall "glorifiera" analogt foto utan mer se till bildskapande. Frpån handhavarperspektivet (långt ord..) tycker jag M9an är så gott som lika bra som M6an. Håller dock med dom som saknar ett tumstöd. Personligen tycker jag den digitala tekniken har givit mig en nytändning inom foto och nu kör jag 100% digitalt. Din blogg är verkligen trevlig att läsa....
Svar från Benganbus 2011-03-25 18:01
Det här är ingen "naturlag" utan bara mitt tyckande!
Du har hittat ditt vektyg, och jag mitt, å det är väl inte alls så dumt!? :)
Tack för bloggbetyget, sån't värmer! :)
/B
Jag skulle gärna vilja säga emot dig Bengt och ta upp M2:ans fulländade egenskaper eller M9:ans fantastiska möjligheter. Men jag avstår ;)

Håller med Mikael att bildernas tillkomst också har med så många andra saker att göra.
Svar från Benganbus 2011-03-25 18:03
Du måste ta ställning! Å inte vela fram och tillbaka så där!! ;) :)
/B
Instantclassic 2011-03-25 22:58
OK.
Jag släpper inte min Leica M2/Summicron 35mm. Kombinationen är perfekt som kameraverktyg och är lätt att bära.
Tycker mycket om resultatet jag får med Pentax "idealformat" också men är mycket ambivalent. Vikt, smidighet, lätta filmbyten eller stativ, vibrationer och fyra gånger så stort negativ?
Var och en kvakkar efter sin näbb! Sedan får vi väl sätta igång att måla, och inte lägga en sådan ENORM betydelse vid märket på penseln. Det finns många penselmärken som är bra och inte släpper borsten.
Leica M6 och Voigtländer 28/1,9 är en ypperlig komination för fotografer som vill komma nära motivet (inte nära i centimeter - utan i psykologiskt avstånd).

För tre veckor sedan köpte jag min Leica M2. Redan nu undrar jag vad de röda LED-lamporna i M6:ans sökare fyller för funktion. :)
Svar från Benganbus 2011-03-26 08:28
Håller med om 28/1,9! Bra kombination!
Och man behöver ingen extra sökare på en Leica M2 då man kör 28 mm! Gary Winogrand körde 28 mm på sin M4, och det funkade bra utan extrasökare! :)
28 mm och 35 är så nära varandra, och om man man använder hela sökarfönstret på en M2 eller M4, så stämmer det bra med 28 mm! :)
jag har lite svårt för att just Leica M skulle var så speciellt att det märks på bilderna. För mig går det lika bra med Voigtländer Bessa, Zeiss Ikon eller Canonet för att utnyttja mätsökarkonceptets fördelar i fotograferingen.

Film är en annan faktor. Den ger fördelar och nackdelar.

Det fina är att man kan sätta samman rätt sitt eget recept för just det man fotograferar.

Idag har jag både fotograferat med M6:an och de små nätt summicronerna, men också med en 5D med två blixtar trådlöst styrda. I båda fallen rätt val för situationen.
Svar från Benganbus 2011-03-25 17:48
De e väl det här som visar att vi har olika tycke och smak! Och tro! ;)
Tror man att det blir bättre bilder med en M Leica (Leica påstår visst det själva att det är nå't speciellt med Leicabilder) så tycker jag det är en bra utgångspunkt! :) ;) Att tro alltså! ,)
Hur som helst, jag gillar känslan att flanera på sta'n med en M Leica, 35 mm och Tri-X. Att gå in på ett fik och ta en fika, kolla på kafelivet, kanske ta nå'n bild, och se'n vandra vidare...
Å blev det inga bilder, så va promenaden ofta fin och intressant! :)
froderberg 2011-03-25 19:01
Jag kan hålla med att det kan finnas en njutning för vissa att använda prylar av extra hög mekanisk kvalitet. Jag kan inte neka till att det är ett plus när jag köpte min M6:a, men det var inte avgörande.

Om man tror att det blir bättre bilder med en kamera som det står Leica M på så måste man vara övertygad om att det finns en orsak till att det blir så. Jag är väldigt nyfiken på orsaken till att märket på kameran spelar roll för hur bra bilderna blir. Du får berätta :)
Svar från Benganbus 2011-03-26 08:22
Skall försöka berätta i en blogg framöver varför en M Leica kan ge "bättre" bilder..
De e en väldigt spännande och intressant företeelse faktiskt! :)
/B
Det är med viss fascination jag följer det här! Alltså, hur länge ska M-Leica inspirerar dig att skriva nya saker -- om M-Leica? Din förmåga att krama mer text ur ämnet varenda dag är faktiskt häpnadsväckande!
Svar från Benganbus 2011-03-26 08:24
M Leica är som ett helt universum,
där det finns många världar att berätta om..... ;)
Du gillar således moderna grejor, tacka vet jag min M3 med 5cm Elmar, det är mycket mer analogiskt! ;-)

/krister
Svar från Benganbus 2011-04-02 00:13
Kan nog hålla med, så här oss emellan alltså! ;)
/B(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg