Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 534 / Rapport från en spanare! (Tidsspanare)

 

Här är det en del personliga funderingar inblandade, och inte så mycket om foto, så det är bara att välja, det går att sluta läsa här, eller fortsätt att läsa!
Inget är tvingande när det gäller bloggläsning! ;)

 

 

En tidig spanarbild som jag hittade för nå't år sedan!

Har i alla fall upptäckt, att jag gillar att spana, eller kalla det för att promenera!
Man kommer på saker efter några år! Att jag gillar att spana alltså!

Jag gillar tex att promenera i sta'n, gärna litet längre sträckor, men gillar även att gå i fjällen, även här litet längre, och ha kameran med.

Och tycker det även är intressant att återkomma till platser där jag varit tidigare. För att kolla leget liksom! ;)

Men det kan vara både bra och mindre bra, för ofta har man en bild av det hela, en minnesbild, som försvinner litet eller byts till en ny minnesbild när man varit på platsen igen. Den gamla minnesbilden börjar suddas suddas ut efter det nya besöket, eller jag tycker ofta det blir litet svårare att framkalla den gamla bilden, då den nya bilden tillkommit och lagt sig framför.

Det här gäller nog också relationer man haft, så jag tror man bör fundera på alla återbesök, vare sig det gäller platser eller relationer, för det blir aldrig som man tänkt sig, eller vad det blir, det vet man ju inte förrän efteråt. Så ibland kan nog minnesbilder vara bättre att ha kvar! ;)
Men jag menar att det behöver inte alls vara negativt, det nya besöket, men det kommer i alla fall att tillföra något nytt i ens nuvarande liv, och det måste man vara medveten om.
Men ibland måste man chansa, och kolla om en ny väg kan vara intressantare, men det finns alltid vissa risker....  ;)

Å vad gäller själva spaningen, så har jag nog alltid varit en spanare! ;)
Man brukar tala om det sociala arvet (Skå Gustav)
Kommer ihåg en gång då jag va på spaning mellan Sockenplan (Enskede) och Birgerjarlsgatan i Sockholm.
Det var 1945 eller 1946, jag va fem eller sex år då, och jag hade varit på väg några gånger tidigare men inte kommit ända fram.
En gång blev jag haffad på Skanstullbron (den gamla bron, den stora va nog inte riktigt klar än...?) En militär tog mig till Polisstationen på Folkunga, och där fick min mamma komma och hämta mig.

Men nästa gång, då kom jag ända fram till Birgerjarlsgatan! Orsaken till de här spaningsvandringarna va att jag bodde hos min moster i Enskede och mamma jobbade ett slags skiftarbete, och då fick jag bo hos moster till och från. (Det va nog hemlängtan som va vandringskraften den gången) Och så fanns det såklart en del att titta på under färden! Så här efteråt, när mitt huvudet växt till, så tycker jag det va en häftig vandring för en liten junior! :)

 

Min mamma.

Det här promenerandet fortsatte under tonåren, och att det gick att gå långa sträckor utan problem. Eller cykla! En cykeltur mellan Birgerjarlsgtan och ut till Bromma flygplats va en bagatell för en tioåring.

När vi sedan flyttade till Kärrtorp, så va en promenad mellan Kärrtorp och Södermalm och tillbaka under en kväll inga större problem för en äldre tonåring.

Ungdomar i Kärrtorp.


Och det va också under tonåren som en kamera kom in i bilden, en av de första spanarbilderna va från motorcykeltävlingar på Skarpnäcks flygfält!

Å en Leica kom in i bilden 1959.

Och det här promeneradet har ju funkat bra under åren. När jag sist jobbade, så gick jag ofta från Gallerian i City till Karlbergs station för att ta pendeltåget söderut. Eller till Södra Station för att ta pendel därifrån. Det gick att gå olika vägar också! Och jag hade såklart kameran med, och det fanns en hel intressant att titta på, eller fota under vägen! Och så kunde man köpa semlor hos Dalpojken på Rörstrandsgatan innan jag klev på tåget.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dalpojken

Och nu spanar jag litet "efter en tid som flytt" liksom..
http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5_spaning_efter_den_tid_som_flytt

 Är just nu nyfiken på hur boxningslokalen ser ut på Kocksgatan.....  Känner jag igen den fortfarande?
 
Men förstår redan nu att de minnesbilder jag har, snart kommer att suddas ut en aning, eller helt...

Men ändå, Carpe! För vad e alternativet! ;)

/Bengan

Ps. Idag blir det att skotta litet väg innan Roffe och jag kommer ut på vår första spaningstur!

*
Kom på en annan grej i sammanhanget! (Snöskottning alltså) Vi har ansvar för en bit trottoar nedanför vårt hus, men där har folk redan börjat att gå, packat snön liksom, och den kommunala plogaren har redan plogat upp snö från gatan på "vår" trottoaren... suck..
Men då jag va ute med Roffe nyss så såg jag en god vän, Göran, som for förbi på en traktor....Ok, tänkte jag, han jobbar med snö nu...
Kollade i Eniro, hittar hans mobil, ringer upp.. "Inga problem, jag fixar trottoaren!" (Å inget betalt ville han ha...)
Men jag skall fixa nå't annat åt honom, han kommer inte undan!! :)

Å vad gäller Roffe och snö!! :)

Å han säger att han hör saker under snön!?  Jag håller med, "Klart att du gör det" säger jag  ;)

 

 Postat 2009-12-16 10:37 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 533 / På spaning efter den tid som flytt på Södermalm...

 

Jag hade ett ärende in till sta'n idag, tandhygenisten, passade då på att kolla litet grejer samtidigt. Mottagningen e på Folkunga, så då va det inte långt till Kocksgatan efteråt. Och efter att ha blivit 800 spänn fattigare så behövde jag trösta mig med nå't, så jag gick och handlade litet grejer jag nog behöver...
Fotokungen hade det jag behöver!

Inte för att det e tomt i frysen, men man vet aldrig..

 

Å min fru har synpunkter på vad som tar plats i frysen.. :)

 

Se'n gick jag till Kocksgatan 24, ("Dubbeltolvan" som Slas skriver i sin bok om BK Sparta).
BK Sparta låg här fram till 1969, se'n gick klubben upp i Hammarby, och nu tränar Hammarby Boxning i lokalen. Porten va låst, och man tränar på kvällarna, men jag tog några bilder på porten i alla fall.

De va ett surt väder, blötsnö, så jag gick ganska raskt mot  Södra station för att ta Pendeltåg till Rönninge, hade bilen där, och Roffe väntade hemma.

 

Pendeltåg....

 

 

 

Just ja, Roffe e i tidningen, igen! Tidningen Gårdshundens Julnummer!!
(Vi kollade på bilden tillsammans i går, Roffe tycker bilden e fin och han sa: "Jag är också en slags spanare, kolla på bilden så förstår du!") 

 

 

 

Använde Canon P idag då det redan satt en filmrulle i den, de e praktiskt, då slippar man ladda kameran!  :)
En liten nackdel med Canon P är att ljusramen långsamt bleknar...
Visst syns den, men den va bättre förr! ;)

En ljusram på M Leica håller mycket längre... 

 

 

Å den här tidigare "Gatufotokameran"  e nu "avstrippad" och tom. Att använda en IIIf till gatufotokamera kräver en del uppmärksamhet faktiskt. Tiden ställs ju på två reglage, varav det ena roterar när slutaren utlöses. Och med vantar på vintern, så är det svårt att undvika kontakt med tidsratten, och avståndsmätaren i mörker är heller ingen höjdare, och filmladdning.... ;)
De va hårda grabbar som fotade på gatan förr!

 

 

Den mittersta ludna grejen e vantpekfingret som här bromsar rotationen på ratten då jag trycker av å då går slutaren långsammare...

 

 

 

Då är det lättare att fota med en "modern" kamera, tex Canon P, den har inga utvändigt roterande saker vid avtrycket.

 

 

 

Men visst är en så'n här liten analog fotoapparat snygg!?  :) Och även hållbar! ;)

 

 

 

Kollade i filmlagringsboxen, de ser bra ut, tror det bara e en tre rullar Tri-X som väntar på sin tur att bli framkallade. Har små noteringar på filmänden om någon rulle behöver förtur.

Å så finns det säkert nå'n rulle Tri-X som ligger i nå'n kamera!

 

 

Sände e-post till Hammarby Boxning nyss, frågade om jag kan komma och fota, vi för se vad det blir av det! :)


Det vore kul att komma ned i den här lokalen igen!

Som en tidsspanare alltså, å se om det hänt nå't se'n sist! :)

 

/Bengan

 

Ps. Å vad gäller boxningsbilder, den här bilden från BK Örnen tycker jag är bra!

 

 

 

 Postat 2009-12-15 19:00 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 532 / Nu på onsdag, den 16:e kl 15.00, är det sista fikat på Ellens före Jul!

 

 

 

Som sagt, nu på onsdag alltså, den 16:e december kl 15.00, så är det fika på Ellens bageri!

Väl mött!

/BenganPostat 2009-12-14 22:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 531 / En Nikon F är nästan som en Leica...på något sätt....


Den senaste tiden har onödigt fokus legat på en gammaldags kamerakonstruktion i några bloggar här på FS, mätsökarkameran! Och ofta har det varit en Leica!

För att få litet balans på det hela och få focus en aning förskjutet, så tänkte jag visa en utmärkt SLR-kamera, som faktiskt påminner om en Leica.
Och varför jag byter fokus en aning det är att försöka fördela gracerna litet rättvist!  ;)

Alltså, den här kameran påminner om en Leica just genom att den är slitstark, har en ganska enkel konstruktion, men här kommer något avvikande och intressant, den ligger i en annan prisklass, den är ofta billigare! Å det är väl inte så dumt va!?

Men även den här kameran kräver litet av sin användare, kunskap om vissa fotografiska samband, tex mellan bländare och exponering och hur filmkänsligheten kommer in där!

 

Och kameran jag skall tala om är Nikon F! Här är en kompakt version!

 

Kortfattat kan man säga att Nikon F kom som en virvelvind på tidigt 1960-tal och öppnade vägen för den moderna SLR-kameran.
Det hade funnits lika bra kameror tidigare, men antingen va dom på fel plats, tex i DDR, eller så hade man inte samlat ihop så många funktioner i ett kamerahus som Nikon nu gjorde med sin Nikon F.

Och den här konstruktionen har visat sig vara mycket slitstark under åren. Många Nikon F går utmärkt än i dag! (Slutarkonstruktionen och en del av kamerahuset härstammar från Nikon SP)
Generellt kan man väl i sanningens namn också säga att en Nikon F efter några år känns litet glapp i funktionen, så gör även många av de äldre Nikkor-objektiven, men det verkar funka alldeles utmärkt ändå, och bilderna blir det inget fel på, och kameran har använts som yrkeskeskamera i proffssammanhang, så det betyget borde nog räcka för alla som undrar.

Så ni som gillar SLR-kameror, och klarar av att bedöma saker själv, som tex bländare/tid/skärpa osv, varför inte ha en Nikon F som en "Slow Photography-kamera"? (Man kan självklart ha en digitalkamera kvar till det vardagliga fotandet)

Och ett Nikon F hus med en glugg till borde man få för en 1500-2500:-


Och man kan göra även den utrustningen ganska kompakt! Om man vill!

 

Originalutrustning, men kanske inte för en yrkesfotograf, kunde se ut så här. Exponeringmätning inbyggd i prisman med 1:2,8/3,5 cm optik. 

* Varför står det 3,5 cm i Nikonoptiken här, och inte 35 mm? :)  Kuggfråga!! :)

 

En vidvinkel borde väl vara kompaktare än så här?  Nåja, det här va i början av Nikons karriär, man hade inte lärt sig att "veckla ihop" ljusstrålarna så bra ännu! ;)
Och exponeringsmätningen skedde genom ett litet fönster framåt på mätaren. I nästa version av ljusmätare, så läste mätaren av ljuset på mattskivan! De va smart!

Men man kan som sagt göra det hela litet mer kompakt! Här är det en modernisering! Ett nyare objektiv, 1:2,8/24 mm och ett annat prisma, så blir det mycket kompakt. Och man kör mycket hyperfokal med den här utrustningen .

 

Ett modernare prisma ger också möjligheter att sätta in en ev korrektionlins. Och det kan behövas för tex glasögonbärare.


Och du som gillar SLR mer än mätsökare, varför inte pröva en Nikon F?

En historisk kamera, som du kan ha trevligt med än i dag på sidan om det vardagsdigitala!  :)


/Bengan

 Postat 2009-12-14 11:13 | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

Straight 530 / Väderprognoser och kaos, Nikon F, Eddie Izzard, pelletspannan och The World's Fastest Indian -

 

 

I dag vilodag, söndag alltså, då hinner man med litet måstepyssel, som att sota ur pelletspannan, städa litet extra, plocka undan litet prylar och läsa DN noggrant!

Därför litet osammanhängande även i bloggen! :)

 

Va väl litet tidig med att försöka suga ut sot ur pannan, de va glöd kvar i pelletsmaskinen! :)

 

Det är ju klimatmötet att läsa om, och en del i DN kultur, tex en artikel om Eddie Izzard!  :)
Jag läser litet fysik då och då, och har en bok av Uld Danielsson, ""Den bästa av världar" (Rekommenderas som julklapp!)
http://www.bokus.com/b/9789100114817.html

Några kapitel i boken har några små stycken före kapitlen, tex från teatern, från bibeln, här är några rader om fysik av Eddie Izzard:

 

 Eddie Izzard
http://www.youtube.com/watch?v=TjC3R6jOtUo&feature=related

Izzard and The Death Star Canteen
http://www.youtube.com/watch?v=Sv5iEK-IEzw&feature=related

 

 

En artikel i DN handlade om konsumtion och de olika val vi har numera...
Att kunna välja olika varor och tjänster, det är kanske det som är vår frihet....?

Fast jag undrar.. 
Jag känner mig ibland litet inlåst bland alla valmöjligheter...
Eller jag hinner inte utnyttja hela "valfriheten" då jag är fullt upptagen med att ta reda på vad jag skall välja... ;)

 

 

 

Men lycka till ändå!  :)

 

 


Kom ihåg en liknade artikel i F&F för ett par år sedan, om Konsumismen.  Inte Kommunismen! ;)

 

 

 

 

Lycka till här också! ;)

 

 

Men så här i Jultider, då brevlådan blir full av julklapstips och klimatmöte pågår i Köpenhamn så kan jag inte låta bli att fundera... Ursäkta!
Alla ny prylar vi köper (även alla nya miljöbilar) blir det ingen miljöpåverkan alls av att dom nytillverkas? För det kommer ju tex nya förbättrade miljöprylar hela tiden... 
Nya modeller...hela tiden..
En tanke bara,
ursäkta mej så här i julklappstider! ;) 

 


Lyssnade nyss på P1 och en forskare från SMHI talade om väderprognoser och varför det är så svårt att kunna ge väderprognoser för en längre tid.
Här trodde man annorlunda för en tjugo till trettio år sedan, då va tanken att man med tillräckligt kraftfulla datorer skull kunna komma mycket långt fram vad gäller säkrare prognoser. Sedan kom den nya fysiken i vägen tyvärr, med kaosteori och sannolikheter, då förstod man att hur kraftfulla datorer man än skaffade fram, så kommer det alltid att finnas osäkerheter inbyggda i uträkningarna, och det är nog veckoprognoser som fortfarande  kommer att gälla.....
Vädret är kaotiskt i den meningen att små ändringar i t.ex. vindarna på en plats kan ge helt olika väder senare på ett annat ställe. Eftersom man vid en given tidpunkt aldrig kan känna vädret helt exakt överallt är vädret i praktiken oförutsägbart över längre perioder (någon vecka).

Å andra sidan brukar ju några tyska väderinstitutioner kunna veta vädret nästa sommar..!?
(Enligt kvällstidningarna i alla fall)

 

Har fått mina julöl! :)

Här är en av dom!! Stora och starka grejer! :)

 

När jag tar fram nå'n gammal kamera så kan det hända att jag upptäcker att det finns en film i kameran...
Tog fram en äldre Nikon F i går, de va så klart film i den!  :)

(Den här Nikon F köpte jag av en man som arbetat i Afrika på 1960-talet, den är ganska tidig Nikon F , 65xxxxx, men inte i nå't A-skick, då den varit väl använd)
Jag satte på ett 20 mm objektiv på kameran och skall nu fota upp filmen. Vidvinkel på en manuell SLR är ju ingen höjdare precis då det gäller att försöka hitta skärpan, men det löser man med hyperfokal! :)

 

 


Kan väl ändå tycka att kamerorna va litet mer personliga förr! ;)

Slut för idag!

/Bengan

 

 

Ps.
Vi blev ju bortkopplade från verkligheten för några år sedan (dom stängde av vår analoga TV) och då tittar vi mera på film via datorn numera, vi såg den här filmen igår, kan rekommendera den!

http://www.youtube.com/watch?v=f95KbeQSMok

 

Hittade en annan film på Youtube som jag sett tidigare, även den sevärd! :)
The World's Fastest Indian - Anthony Hopkins
http://www.youtube.com/watch?v=LcFX5HbN2SI&feature=related

 

 

 Postat 2009-12-13 14:12 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg