Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 534 / Rapport från en spanare! (Tidsspanare)

 

Här är det en del personliga funderingar inblandade, och inte så mycket om foto, så det är bara att välja, det går att sluta läsa här, eller fortsätt att läsa!
Inget är tvingande när det gäller bloggläsning! ;)

 

 

En tidig spanarbild som jag hittade för nå't år sedan!

Har i alla fall upptäckt, att jag gillar att spana, eller kalla det för att promenera!
Man kommer på saker efter några år! Att jag gillar att spana alltså!

Jag gillar tex att promenera i sta'n, gärna litet längre sträckor, men gillar även att gå i fjällen, även här litet längre, och ha kameran med.

Och tycker det även är intressant att återkomma till platser där jag varit tidigare. För att kolla leget liksom! ;)

Men det kan vara både bra och mindre bra, för ofta har man en bild av det hela, en minnesbild, som försvinner litet eller byts till en ny minnesbild när man varit på platsen igen. Den gamla minnesbilden börjar suddas suddas ut efter det nya besöket, eller jag tycker ofta det blir litet svårare att framkalla den gamla bilden, då den nya bilden tillkommit och lagt sig framför.

Det här gäller nog också relationer man haft, så jag tror man bör fundera på alla återbesök, vare sig det gäller platser eller relationer, för det blir aldrig som man tänkt sig, eller vad det blir, det vet man ju inte förrän efteråt. Så ibland kan nog minnesbilder vara bättre att ha kvar! ;)
Men jag menar att det behöver inte alls vara negativt, det nya besöket, men det kommer i alla fall att tillföra något nytt i ens nuvarande liv, och det måste man vara medveten om.
Men ibland måste man chansa, och kolla om en ny väg kan vara intressantare, men det finns alltid vissa risker....  ;)

Å vad gäller själva spaningen, så har jag nog alltid varit en spanare! ;)
Man brukar tala om det sociala arvet (Skå Gustav)
Kommer ihåg en gång då jag va på spaning mellan Sockenplan (Enskede) och Birgerjarlsgatan i Sockholm.
Det var 1945 eller 1946, jag va fem eller sex år då, och jag hade varit på väg några gånger tidigare men inte kommit ända fram.
En gång blev jag haffad på Skanstullbron (den gamla bron, den stora va nog inte riktigt klar än...?) En militär tog mig till Polisstationen på Folkunga, och där fick min mamma komma och hämta mig.

Men nästa gång, då kom jag ända fram till Birgerjarlsgatan! Orsaken till de här spaningsvandringarna va att jag bodde hos min moster i Enskede och mamma jobbade ett slags skiftarbete, och då fick jag bo hos moster till och från. (Det va nog hemlängtan som va vandringskraften den gången) Och så fanns det såklart en del att titta på under färden! Så här efteråt, när mitt huvudet växt till, så tycker jag det va en häftig vandring för en liten junior! :)

 

Min mamma.

Det här promenerandet fortsatte under tonåren, och att det gick att gå långa sträckor utan problem. Eller cykla! En cykeltur mellan Birgerjarlsgtan och ut till Bromma flygplats va en bagatell för en tioåring.

När vi sedan flyttade till Kärrtorp, så va en promenad mellan Kärrtorp och Södermalm och tillbaka under en kväll inga större problem för en äldre tonåring.

Ungdomar i Kärrtorp.


Och det va också under tonåren som en kamera kom in i bilden, en av de första spanarbilderna va från motorcykeltävlingar på Skarpnäcks flygfält!

Å en Leica kom in i bilden 1959.

Och det här promeneradet har ju funkat bra under åren. När jag sist jobbade, så gick jag ofta från Gallerian i City till Karlbergs station för att ta pendeltåget söderut. Eller till Södra Station för att ta pendel därifrån. Det gick att gå olika vägar också! Och jag hade såklart kameran med, och det fanns en hel intressant att titta på, eller fota under vägen! Och så kunde man köpa semlor hos Dalpojken på Rörstrandsgatan innan jag klev på tåget.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dalpojken

Och nu spanar jag litet "efter en tid som flytt" liksom..
http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5_spaning_efter_den_tid_som_flytt

 



Är just nu nyfiken på hur boxningslokalen ser ut på Kocksgatan.....  Känner jag igen den fortfarande?
 
Men förstår redan nu att de minnesbilder jag har, snart kommer att suddas ut en aning, eller helt...

Men ändå, Carpe! För vad e alternativet! ;)

/Bengan

Ps. Idag blir det att skotta litet väg innan Roffe och jag kommer ut på vår första spaningstur!

*
Kom på en annan grej i sammanhanget! (Snöskottning alltså) Vi har ansvar för en bit trottoar nedanför vårt hus, men där har folk redan börjat att gå, packat snön liksom, och den kommunala plogaren har redan plogat upp snö från gatan på "vår" trottoaren... suck..
Men då jag va ute med Roffe nyss så såg jag en god vän, Göran, som for förbi på en traktor....Ok, tänkte jag, han jobbar med snö nu...
Kollade i Eniro, hittar hans mobil, ringer upp.. "Inga problem, jag fixar trottoaren!" (Å inget betalt ville han ha...)
Men jag skall fixa nå't annat åt honom, han kommer inte undan!! :)

Å vad gäller Roffe och snö!! :)

Å han säger att han hör saker under snön!?  Jag håller med, "Klart att du gör det" säger jag  ;)

 

 

Inlagt 2009-12-16 10:37 | Läst 6669 ggr. | Permalink
Det är rätt. Man behöver gå på spaning ibland. Alltid hittar man något.
Kul att se din gamla Leica A. Med hockeyklubba! :-)
Synd att den inte är kvar, men livet är fullt av prioriteringar.
Hej Bengan,
Det är mycket berikande med promenader i både kända och okända områden. Det är ju faktiskt inte bara områdena som ändrat sig med tiden, utan även människornas tankar och värderingar har förändrats i stor grad. Med mina tidigaste minnen kopplade till 50-talet, så finns en hel del värderingar kopplade till det årtiondet. På många sätt en enklare och tydligare tid. Men som tur är händer det ju mycket spännande och positiva saker även idag. Bra bilder på bloggen, Bengan. Bilden av ungdomar i Kärrtorp påminner om mitt mycket sena femtiotal på Viskängen, i riktning Örebrogatan i Helsingborg.
Promenera mer och lev längre. Och du, en bok hade varit intressant, (som många tidigare påpekat).

Tycker och hälsar Ronny Persson Helsingborg
Kul att ta del av dina berättelser Bengan, å fina bilder oxå. Nu har han väl fullt upp med att leta möss under snön, Roffe?
-affe



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg