Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 481 / Mera om folkets fotoapparat Kiev, och om extrasökare på moderna digitalkompakter!Det blir några rader till om "Fotoapparat KIEV," då jag tycker den är både intressant och fortfarande mycket användbar för fotografering just genom att den är modern! ;)
Så man får nog säga att Zeiss lyckades i sitt uppsåt 1936 att bygga en kamera som skulle fungera länge, både vad gäller funktion och utseende, och jag tänker då  även på Kiev som ju är en fortsättning på Contax II.

Men först
"And Now for Something Completely Different" :)

Det här med extrasökare på de sk "Ädelkompakterna"....
Ädelkompakter som är mycket kompetenta kameror, men ofta med en extrasökare i tillbehörsskon! (Jag vet att det finns en diplay också)
Jag undrar om det bara är trendtänk, eller om det är något annat skäl till varför man står på samma plats och stampar vad gäller sökare som man gjorde på 1930-talet? ;)

Visst kan jag hålla med att en extrasökare på min Leica eller Contax eller Kiev funkar bra,
men då beror det på att den "normala" sökaren inte riktigt räcker till, tex då brännvidden jag använder inte finns i sökaren eller att sökaren känns trång och osäker.
Det är då jag använder tex en 28 mm sökare på min Leica M4.


Extrasökare, toppavtryck, hadgrepp! :) Men orsaken till extrasökaren är att 28 mm bildbegränsning inte finns i Leica M4.

Men att göra en kamera år 2009, som har fast optik och med en lös optisk sökare för tillbehörsskon, ursäkta mej ;)
Men jag tror att Leica har en skicklig marknadsavdelning, som säkert gjort undersökningar, så det är såklart ingen slump det här med en extrasökare, utan mera ett retrotänk för att locka nya fotografer..?

Men för mig känns det inte så framåt, utan mera åt andra hållet tyvärr!

 Gör i stället en riktig optisk sökare i kameran, och låt se'n dom som vill bygga på med litet extra grejer, tex en extrasökare, å litet toppavtryck!  ;)

 

 


Här är  det 1930-tal och 1960-tal.  Contax II till vänster behöver en 35 mm sökare då man använder en Biogon 1:2,8/3,5 cm och sökaren bara har begränsning för 5 cm.
En M Leica från 1960-talet har däremot en inbyggd och mycket fin 35 mm sökare med parallaxutjämning (för den yttre parallaxen) men även här kan man bygga på med grejer, om man vill! :)
Och med den här fina inbyggda sökaren, då blev M Leican också en kompaktkamera!

 


Å även en Kiev blir kompakt och snygg om man bara kör med 50 mm optik. Och fortfarande mycket modern!

 

Å ni som använder en Contax/Kiev som en modern retrokamera ;)
så kan man  ibland ställas inför problem, eller behöva få svar på frågor, då finns en bra sida att tillgå,
"The Beginning of the Madness" eller "Kiev Survival Site", där finns många bra förklaringar och räddningar för oss Kievägare!
http://www3.telus.net/public/rpnchbck/
Tack Russ!!

 

/Bengan

 

Ps. Och i dag är det onsdag... Å då är det 15.00 som gäller! :)

 Postat 2009-11-04 08:06 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 480 / Straight StreetPhotoCamera!

De e ju Ellens på Onsdag och jag nämnde ju i gårdagens blogg att jag skulle ta med en Kievkamera för påseende.

Å när man blir litet äldre så ger det ena en del annat. Jag menar, en tanke kopplar på en annan tanke, som kopplar på en annan osv, osv..  ;)

Det är därför som det tar litet längre tid för oss seniorer att tänka ibland! :)
Jag brukar ta ett exempel med "en liten kortlåda som man har i huvudet". När jag va ung, då gick det fort att bläddra i den här lilla kortlådan, för det fanns ju inte så många kort där, nu är det annorlunda, och många av noteringarna på dom här korten i den här överfulla kortlådan hänvisar till andra noteringar på andra kort i lådan, osv, osv... :)

Så det är nog därför det blir några extra rader om en kamera som heter Kiev som jag skrev om i gårdagens blogg! :)

Å då först historia!! :)

1936 kom Contax II ut på marknaden i Tyskland. Contax II va en revolutionerande kamera för sin tid. Zeiss hade legat och lurpassat några år för att se om Leica skulle bli någon framgång, och det blev den, då kom Zeiss fram bakom gardinerna!Här står en Contax II. (En Leica M2 i bakgrunden)  Och det va Contax II som Leica se'n tittade på i nästan tjugo år för att komma med M Leica på 1950-talet. Ni ser släktskapet!
Contax va den första mätsökarkameran, avståndsmätaren låg i sökaren, Contax hade en tvärgående metallridåslutare, bajonettfattning för objektiven, avtagbart bakstycke (som Nikon F) och objektiv som tex Sonnar 1,5/5 cm. Å det här va på 1930-talet!

 Men ni ser att mätsökarbasen fortfarande är större på Contax från 1936 än en M Leica från 1950-talet. Mätsökarbasen på Contax va gjord för att kunna ställa in exakt avstånd på Sonnar 1,5/5 cm. Nu räcker nog basen även på en M Leica för 1,4/ 50 mm.

 Men när Contax kom på 1930-talet då såg Leicas mätsökarbas ut så här. Ni ser de två runda avståndsmätarfönstren, dom ligger inte speciellt långt från varandra, och så såg det ut in på 1950-talet hos Leica tills Leica M3 kom. Och Leica hade två vred för tidsinställningen, och ett roterade när man tryckte av. Contax tidsinställning hade bara ett vred som inte roterade.

 Å för att ytterligare koppla på några sidospår i kortlådan ;) så kommer det litet historia om Kiev.

Ryssarna okuperade delar av Tyskland efter Andra Världskriget, och Zeiss anläggningar kom att hamna i den Ryska zonen. Ryssarna hade tidigt fattat att här fanns det intressanta saker, och bestämde att tillverkningsanläggningar för kameran med optik skulle till Ryssland.
(Helt lagligt, krigsskadestånd)
Ryssarna startade med att träna sin personal med att skruva på Contax II och under tiden satte Zeiss ihop tillverkningsband i Jena för Contax, ett eller flera band, som sedan fraktades till Kiev och en anläggning där.

Så Kievkameran är en legal replika av Contax. Alla delar i kamerorna är i stort sett utväxlingsbara.
Så Kiev blev nog den mest kvalitativa "Ryska" kameran som har tillverkats.
Och Zeiss fick även leverera provobjektiv för de ryska objektiven till Kiev.

Ok, nu skall vi se va vi va.. ;)

 Jo, Zeissobjektiv passar på en Kiev, Kievobjektiv på en Contax, och en Kievslutare passar i en Contax, osv, osv....

 

 Å för att göra en mycket kompetent gatufotokamera av en Kiev så kan man göra så här.
På med en 35 mm optik,
för då kan man köra hyperfokal med den, för vidvinkeloptiken sitter i en yttre bajonettfattning, och så på med en extrasökare, som även är populärt på dagens digitala "Ädelkompakter!" :)
Å se'n i med en rulle Tri-X och så ut på sta'n med Sunny 16 i blicken!!
(Ni vet vad jag menar med "Sunny 16" hoppas jag?) 

Ok,
det kan bli en del "extratänk" dagen efter man skrivit några rader om en Kiev i gårdagens blogg! :)

/Bengan

 Postat 2009-11-03 10:53 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 479 / Ellens Bageri nu på onsdag 15.00!

 

 

En liten påminnelse så dom som behöver kan hinna be om ledigt på onsdag eftermiddag!  :)


/Bengan

 

Ps.
Och tar med en Kiev-kamera till Ellens med 50 mm och väska som blev över på Sergelfoto om nå'n skulle vara intresserad. (Priset på Sergelfoto va 800:- för att Rajje/Loffe skulle få några kronor, nu är det ett annat pris) Kameran är fullt fungerande.

 Postat 2009-11-02 19:55 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 478 / Inga nyheter är bra nyheter, så jag behöver ingen Leica M9!!


Ni ser hur vilsen min högertumme ser ut på den nya tekniken!? ;)

 

Efter några månaders funderande, och flera besök på Schönherrs, och mera funderande, och läsande, och även vad andra har skrivit om Leica M9, och med kunskap om mitt fotograferande med Canon G10, och den oreda som en digitalkamera ställer till i min dator, och vilken "fin ordning" jag får bland mina negativ när jag fotar analogt med M Leica och Tri-X och se'n lägger negativarken i en kartong, så blir det ingen Leica M9 för mig!

Jag klarar inte riktigt av det digitala! Det blir för mycket bilder, och jag "slarvfotar" mera då jag får tillgång till en så'n här "fotoapparat"!!
Det blir som en "bildkulspruta" för den som inte har karaktär! ;)  Så det digitala passar inte riktig för mig! Inte än i varje fall. Så det är en av anledningarna till att jag inte skaffar en Leica M8/M9 att ha som min "huvudkamera"!

Men jag kommer såklart att ha kvar den lilla utmärkta Canon G10, för då kan jag leverera (leverera = modeord) bilderna snabbt, om jag får nå't fotojobb igen. Och till bloggen är en digitalkamera utmärkt! Snabba aktuella bildleveranser! :)
Snabbhet är ju tidens lösen! ;)

Så var'e med det! 
Ok, men så enkelt va nu inte det här beslutet om nu nå'n tror det....  ;)
Men nu har jag i alla fall bestämt mig!

Jag är en "Slow Photographer", eller "Dogmatiker", eller hur man skall kalla det, jag gillar den här lilla evighetsmaskinen som kallas analog M Leica!
Å jag vill känna mig säker på att kameran gör som jag vill, och det gör min analoga M Leica. Och det digitala verkar inte kunna tillföra mig något bra bildmässigt heller, så upplever jag det i alla fall, utan det har mest blivit en stor kvantitet!
Och snabbare framkallning såklart,
men dom här sakerna är inte det viktigaste för mig.

Så var'e med det! :)


/Bengan


Ps.
Å så är det såklart en hel del personlig känsla inblandad, och efter att ha tummat på Leica M8/M9 ett antal gånger så känner jag ändå inte riktigt igen "min" M Leica i de nya fantastiska modellerna...
(Ursäkta mej Leica!!)
Visst ser dom digitala M Leicorna nästan ut som min M Leica, men som sagt, jag känner inte M Leicakänslan riktigt...
Och den känslan är viktig för mig, om det nu skall vara en M Leica inblandad! :)

 Postat 2009-11-02 08:54 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 476 / Leica's bästa kamera vs. Leicas nyaste kamera.

 

"The most obvious difference is that the the M9 is a clunky motorized beast compared to the silky M3. The M9 is not the smooth, collected, quiet camera that is the M3." 

Ken Rockwell har åsikter/synpunkter på Leica M3 och Leica M9.
http://kenrockwell.com/leica/m9/versus-m3.htm

 /Bengan 

Ps.
Tack för tipset om artikeln Jan Olof!

Och Ken har väl inte fotat så länge med M Leica....suck  ;)
Han verkar aldrig hört talas om "Hyperfokal"?
"The M3 is great for when you have a few seconds to meter and set exposures manually, while the M9 just shoots and answers your questions later".

 

 

 Postat 2009-11-01 19:06 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg