Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 481 / Mera om folkets fotoapparat Kiev, och om extrasökare på moderna digitalkompakter!



Det blir några rader till om "Fotoapparat KIEV," då jag tycker den är både intressant och fortfarande mycket användbar för fotografering just genom att den är modern! ;)
Så man får nog säga att Zeiss lyckades i sitt uppsåt 1936 att bygga en kamera som skulle fungera länge, både vad gäller funktion och utseende, och jag tänker då  även på Kiev som ju är en fortsättning på Contax II.

Men först
"And Now for Something Completely Different" :)

Det här med extrasökare på de sk "Ädelkompakterna"....
Ädelkompakter som är mycket kompetenta kameror, men ofta med en extrasökare i tillbehörsskon! (Jag vet att det finns en diplay också)
Jag undrar om det bara är trendtänk, eller om det är något annat skäl till varför man står på samma plats och stampar vad gäller sökare som man gjorde på 1930-talet? ;)

Visst kan jag hålla med att en extrasökare på min Leica eller Contax eller Kiev funkar bra,
men då beror det på att den "normala" sökaren inte riktigt räcker till, tex då brännvidden jag använder inte finns i sökaren eller att sökaren känns trång och osäker.
Det är då jag använder tex en 28 mm sökare på min Leica M4.


Extrasökare, toppavtryck, hadgrepp! :) Men orsaken till extrasökaren är att 28 mm bildbegränsning inte finns i Leica M4.

Men att göra en kamera år 2009, som har fast optik och med en lös optisk sökare för tillbehörsskon, ursäkta mej ;)
Men jag tror att Leica har en skicklig marknadsavdelning, som säkert gjort undersökningar, så det är såklart ingen slump det här med en extrasökare, utan mera ett retrotänk för att locka nya fotografer..?

Men för mig känns det inte så framåt, utan mera åt andra hållet tyvärr!

 



Gör i stället en riktig optisk sökare i kameran, och låt se'n dom som vill bygga på med litet extra grejer, tex en extrasökare, å litet toppavtryck!  ;)

 

 


Här är  det 1930-tal och 1960-tal.  Contax II till vänster behöver en 35 mm sökare då man använder en Biogon 1:2,8/3,5 cm och sökaren bara har begränsning för 5 cm.
En M Leica från 1960-talet har däremot en inbyggd och mycket fin 35 mm sökare med parallaxutjämning (för den yttre parallaxen) men även här kan man bygga på med grejer, om man vill! :)
Och med den här fina inbyggda sökaren, då blev M Leican också en kompaktkamera!

 


Å även en Kiev blir kompakt och snygg om man bara kör med 50 mm optik. Och fortfarande mycket modern!

 

Å ni som använder en Contax/Kiev som en modern retrokamera ;)
så kan man  ibland ställas inför problem, eller behöva få svar på frågor, då finns en bra sida att tillgå,
"The Beginning of the Madness" eller "Kiev Survival Site", där finns många bra förklaringar och räddningar för oss Kievägare!
http://www3.telus.net/public/rpnchbck/
Tack Russ!!

 

/Bengan

 

Ps. Och i dag är det onsdag... Å då är det 15.00 som gäller! :)

 

Inlagt 2009-11-04 08:06 | Läst 5438 ggr. | Permalink
Jag har tänkt komma, men det får bli lite senare.
Plikten måste få sitt.

Kiev Survival Site var en bra sajt. Den måste utforskas mer. Tack för den länken! :-)
Hmm, jag skulle vilja säga att skärmsökare och extern optisk sökare är en utmärkt lösning för en autofokuskompakt. Skärmen kan visa information på alla möjliga sätt så alla blir nöjde medan den optiska sökaren kan göras både större och mer avskalad. Det blir helt enkelt koncentrerad på de väsentliga.

En bra avvägning mellan nytt och gammalt utan att krångla till det.

Har kört med Ricoh GR-D och Panasonic Lx-3, har inte uppleft en sådan spontanitet sedan min Nikon Ti-35 ser fram emot Leica X1 som känns så rätt på alla vis. Vill man ha det inbyggt och ställa in allt så kan man ju alltid slå till på en begagnad M8 med en 28mm objektiv för lite pengar till.

Är mest rädd att jag inte skall använda min M8 så mycket om jag skaffar en X1.
Kul Kiev/Contaxodyssé! Kommer en utveckling om Nippon Kogaku härnäst kanske? ;)

Ha så trevligt på Ellens, jag ska rasta M2:an annorstädes.

Johan
Jag tror att om tillverkarna hade haft en riktig genomsiktssökare på de här "ädelkompakterna" så hade de blivit ganska mycket större (se bara på Canons G11, och då är det ändå bara en mörk liten skitsökare de satt i den). Det är nog inte så enkelt som du verkar tro när man ser din bild, Bengan. Att bara borra ett hål rakt genom kamerahuset och placera på lite glasbitar funkar inte! ;)

Har också tänkt lite som Jonas skriver. En beg M8 med en CV 28mm skulle bli ungefär samma som en Leica X1, dvs en kompakt kamera med 35mm objektiv för dryga 20 000:- (om man räknar nypris på X1 och en extern sökare). Förresten, 28;an har du väl redan? :)
Svar från Benganbus 2009-11-04 11:17
Det finns för få fritänkare här på FS! ;)
Eller man tänker som tillverkarna vill att man skall tänka!? ;) ;)
Eller jobbar du för Leica kanske!? ;)

Jag har höjt upp kamerahuset en aning på min X2 modell, just för att inte nå'n skulle kunna säga: "Att bara borra ett hål...funkar inte! ;)

En M8 med en CV 28 mm,
blir en STOR kamera...
Men Ok, allt är en smaksak! :)
B)
Nä, jag jobbar inte för Leica. Eller gör jag? ;)

Ok, ett annat tips. Du som gillar brännvidden 40mm, varför inte satsa på en Sigma DP2? Den är liten och kompakt, och sökaren som finns att köpa till är inte särskilt stor eller dyr. Går att köra manuell fokus med fixfokus och hyperfokal.
Hmmm... Undrar om man skulle ladda en rulle i Kieven? Det var ett tag sedan! Älskar ljudet från slutaren...

//Hasse
Mycket snack om externa sökare i dag på Ellens.Nu när jag läser din blogg förstår jag varför;) Skämt å sido, du har ju för denna kamp ett bra tag nu. Dock såg jag att du fingrade på en ovanligt liten och kompakt extrasökare i dag. Kunde kanske fungera som kompromiss!?
/Stephan
Svar från Benganbus 2009-11-04 21:47
När jag fingrade på den där lilla sökaren så tänkte jag, "Dom kan sända kameror ut i rymden, sända in kameror i människokroppen, men sätta in en så'n här liten enkel sökare i en massproducerad digitalkamera, det klarar dom inte!"
Vad är problemet??
Den goda viljan, eller..??
B)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg