Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 480 / Straight StreetPhotoCamera!

De e ju Ellens på Onsdag och jag nämnde ju i gårdagens blogg att jag skulle ta med en Kievkamera för påseende.

Å när man blir litet äldre så ger det ena en del annat. Jag menar, en tanke kopplar på en annan tanke, som kopplar på en annan osv, osv..  ;)

Det är därför som det tar litet längre tid för oss seniorer att tänka ibland! :)
Jag brukar ta ett exempel med "en liten kortlåda som man har i huvudet". När jag va ung, då gick det fort att bläddra i den här lilla kortlådan, för det fanns ju inte så många kort där, nu är det annorlunda, och många av noteringarna på dom här korten i den här överfulla kortlådan hänvisar till andra noteringar på andra kort i lådan, osv, osv... :)

Så det är nog därför det blir några extra rader om en kamera som heter Kiev som jag skrev om i gårdagens blogg! :)

Å då först historia!! :)

1936 kom Contax II ut på marknaden i Tyskland. Contax II va en revolutionerande kamera för sin tid. Zeiss hade legat och lurpassat några år för att se om Leica skulle bli någon framgång, och det blev den, då kom Zeiss fram bakom gardinerna!



Här står en Contax II. (En Leica M2 i bakgrunden)  Och det va Contax II som Leica se'n tittade på i nästan tjugo år för att komma med M Leica på 1950-talet. Ni ser släktskapet!
Contax va den första mätsökarkameran, avståndsmätaren låg i sökaren, Contax hade en tvärgående metallridåslutare, bajonettfattning för objektiven, avtagbart bakstycke (som Nikon F) och objektiv som tex Sonnar 1,5/5 cm. Å det här va på 1930-talet!

 



Men ni ser att mätsökarbasen fortfarande är större på Contax från 1936 än en M Leica från 1950-talet. Mätsökarbasen på Contax va gjord för att kunna ställa in exakt avstånd på Sonnar 1,5/5 cm. Nu räcker nog basen även på en M Leica för 1,4/ 50 mm.

 



Men när Contax kom på 1930-talet då såg Leicas mätsökarbas ut så här. Ni ser de två runda avståndsmätarfönstren, dom ligger inte speciellt långt från varandra, och så såg det ut in på 1950-talet hos Leica tills Leica M3 kom. Och Leica hade två vred för tidsinställningen, och ett roterade när man tryckte av. Contax tidsinställning hade bara ett vred som inte roterade.

 



Å för att ytterligare koppla på några sidospår i kortlådan ;) så kommer det litet historia om Kiev.

Ryssarna okuperade delar av Tyskland efter Andra Världskriget, och Zeiss anläggningar kom att hamna i den Ryska zonen. Ryssarna hade tidigt fattat att här fanns det intressanta saker, och bestämde att tillverkningsanläggningar för kameran med optik skulle till Ryssland.
(Helt lagligt, krigsskadestånd)
Ryssarna startade med att träna sin personal med att skruva på Contax II och under tiden satte Zeiss ihop tillverkningsband i Jena för Contax, ett eller flera band, som sedan fraktades till Kiev och en anläggning där.

Så Kievkameran är en legal replika av Contax. Alla delar i kamerorna är i stort sett utväxlingsbara.
Så Kiev blev nog den mest kvalitativa "Ryska" kameran som har tillverkats.
Och Zeiss fick även leverera provobjektiv för de ryska objektiven till Kiev.

Ok, nu skall vi se va vi va.. ;)

 



Jo, Zeissobjektiv passar på en Kiev, Kievobjektiv på en Contax, och en Kievslutare passar i en Contax, osv, osv....

 

 



Å för att göra en mycket kompetent gatufotokamera av en Kiev så kan man göra så här.
På med en 35 mm optik,
för då kan man köra hyperfokal med den, för vidvinkeloptiken sitter i en yttre bajonettfattning, och så på med en extrasökare, som även är populärt på dagens digitala "Ädelkompakter!" :)
Å se'n i med en rulle Tri-X och så ut på sta'n med Sunny 16 i blicken!!
(Ni vet vad jag menar med "Sunny 16" hoppas jag?) 

Ok,
det kan bli en del "extratänk" dagen efter man skrivit några rader om en Kiev i gårdagens blogg! :)

/Bengan

 

Inlagt 2009-11-03 10:53 | Läst 4938 ggr. | Permalink
Det är väl knappt så den kan kallas replika ens. Snarare en fortsättning av Contax II. Vissa delar i de allra första Kievkamerorna var väl t o m Contaxdelar, tillverkade i Jena, och jag tror t o m att det gjordes några kameror med Kiev-logga redan i Jena. Zeiss i Jena fick väl, om jag minns rätt, inte rätten till Contaxnamnet i fortsättningen, och Contax IIa som sedan togs fram i väst var inte samma kamera. Ritningarna var kvar i öst.
Svar från Benganbus 2009-11-03 11:41
Man tog ju i Zeisslådorna de först åren då man satte i hop Kiev!
Det har jag nog upptäckt i några av mina tidiga Kiev, (1947, 1948, 1949) så man borde kanske klaga hos Arsenalverken i Kiev!? ;)
Contax IIa va olaglig! ;)
Zeiss ville visa världen med sin Contax IIa att det va Zeiss som gjorde den "riktiga" Contax, och under tiden man höll på att diskutare det så blev man frånåkt av japanerna med sina spegelreflexkameror!
Så kan det gå när inte haspen e på! :)
Har märkt att du klagar mkt på extrasökare. Jag älskar extrasökare. Dom är ljusstarka och stora samt är bra att hålla i när man "fiskar" upp kameran ur väskan. Fina metallklumpar du visar i bloggen. Dom är ju sköna att fotografera med om man har tålamodet kvar och kan leva med extrasökare. Men håll med om att det är lite klaustrofobiskt att titta i den inbyggda sökaren som ofta är missfärgad och skitig och liten. Glömde att extrasökare är bra på så sätt att det bara är att ta loss dom och skölja av om dom blir skitiga.
Svar från Benganbus 2009-11-03 13:15
För mig är extrasökare, extrasökare! ;)
En Contax/Kiev har ett hjälplig 50 mm titthål/sökare, och då gjorde man redan på 1930-talet extrasökare. Det behövdes även då jag använde 35 mm-objektiv på min Leica M3.
Men för mig blir en extrasökare bara ett påbygg på en kamera som inte har någon bra sökare.
Hade en exstrasökare på min Canon G10, även om det inte behövdes, det funkade bra, utom då jag skulle stoppa kameran i bakfickan. Samma sak med med M Leica, har kameran med i olika sammanhang, tex i golfbagen, eller nedstoppad i nå'n ficka ibland, å då e det bra att inte ha nå't som sticker ut på kameran! :)
Men visst e det fina sökare, dom här metallklumparna, men en lika bra sökare bör man kunna bygga in i en modern kamera!

Även en omodern kamera har ju en bra inbyggd sökare, tex Leica M2, å då blir det även den en liten och kompakt fickkamera! :)

Och som sagt, på de flesta äldre kameror, typ gängleica, ContaxII/Kiev där behövs det en extra sökare, om man kör en annan brännvidd än normalen, så där får man stå ut med det! ;)
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg