Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1984 / "Tankar vid dagens slut" ;)

Sitter och skannar några nytagna negativ, Tri-X, och funderar under skannandet på vitsen med att fota analogt. Filmen kostar, framkallningen kostar, negativarken kostar, en skanner måste man ha, och de bästa bilderna gör jag kopior av hos Crimson, och det kostar, den analoga tekniken ligger vad gäller skärpa och ISO-tal efter den digitala, så sammantaget så blir det både dyrare och inte så bra bilder rent tekniskt med det analoga! Så varför fotar jag analogt och sitter se'n här och skannar film då? Sannolikt för att det e ganska kul och intressant, och då står jag ut med de här extra kostnaderna!

 

Kanske inte digitalskärpa, men skärpan räcker för mig.

Men fotade med Fuji X100 på Ellens i onsdags, och när Roffe och jag e ute på tundran så är det digitalkameran som är med med för att dokumentera våra äventyr, och för riktigt nattfoto, så gäller också digitalkameran. Men just nu e det ändå litet övervikt för det analoga!

 


De här e två sidor av mitt fotande, och det finns säkert fler sätt för andra fotografer. Och det här e kanske inte så mycket att blogga om heller, men nu e det gjort i alla fall!

Sov gott!

/Bengan

 

Inlagt 2013-03-21 22:23 | Läst 2931 ggr. | Permalink
Ja jag kommer också att följa här från Danmark.
m.v.h. Erik / DK
Skärpa är inte allt. Många berömda fotografier är inte skarpa. De har nåt annat som gör att vi älskar dem.
Det är lite lyx att vara amatörfotograf. Det finns ingen balansräkning som måste gå ihop. Förnuftet behöver inte alltid vara med. Det finns inga krav från kunder som måste tillgodoses, inga konkurrenter att slåss mot.

Det enda som spelar någon roll är att man tycker om det man håller på med.

De flesta försök att motivera analogfoto rationellt faller nog ganska platt, men det spelar ingen roll. Det är ju ändå bara känslan, passionen, nöjet och kreativiteten som spelar någon roll för en amatör.
Bengan 2013-03-22 14:12
Håller med om att det är lyx att vara amatör,
och pensionär! ;)
Ordet amatör har från början även en djupare mening,
vad jag kommer ihåg,
"att älska att göra något", kanske man kan översätta det hela med!?
Som du säger, känslan är aldrig rationell! :)
Men du måste ju räkna in kostnaden för digitalkameran. Värdeminskningen är så kraftig på digitalkameror att det blir några tusenlappar per år. En begagnad skanner har nästan ingen värdeminskning. En Nikon-skanner går upp i värde.

En del har börjat använda digitalkamera med makroobjektiv istället för skanner. Då drar det analoga nytta av den digitala investeringen eftersom man slipper köpa skanner.
Bengan 2013-03-22 14:15
Då e det inte helt bortkastat att köpa en digitalkamera!
Man kan ju ha den som skanner i alla fall! ;) :)

Ursäkta skämtet om nå'n nu tar illa upp! :)
Jag såg HCB:s utställning på Fotografiska häromdagen och flera av hans allra mest kända bilder är oskarpa.
- Sharpen is a bourgeois concept, som han sa :-)
Hej! Intressant att läsa dina inlägg om ditt experimenterande samt få ta del om dina tankar kring för- och nackdelar med analog eller digital fotografering. Som jag förstår att Magnus skriver så kanske att man ska kompromissa? Huvudsaken är ju så att man får ihop en fotoutrustning som fungerar optimalt för ditt fotograferande.
mvh/marie
Bengan 2013-03-22 14:17
Man skall gå efter sin egen känsla!
Och känslor e ofta inte så rationella!
Men känslor är själva livet! :)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg