Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1978 / Gatufoto med Contax G2, nja då funkar nog en M Leica bättre.

Har fotat en del på "sta'n" med Contax G2, men den som e van med en analog M Leica, så blir det litet annorlunda med G2:an. Jag kör ofta hyperfokal på M Leica! Ni som inte e så hemma på det här med hyperfokal så kan jag berätta. Att när jag använder en 35:a på M Leican, å det e bra ljus, å ställer jag ofta avståndet på tex 5 meter, och med bländare 8 så får jag en skarp bild mellan 2,5 meter till oändligt. Det här e ju en "gammal" gatufototeknik! Se'n e det bara att lyfta kameran till ögat och trycka av! Eller bara trycka av utan att lyfta kameran till ögat! :)

 

Och skulle motivet komma närmare, tex på c:a 2 meter, så ändrar jag bara till 2 meter på optiken och tar en bild. För om avståndet e ställt på 2 meter och med bländare 8, så är skarpt mellan c:a 1,4 till 4 meter c:a!  Nu i AF-tider så funkar det här inte lika bra, du måste sikta på motivet innan du tar en bild, och du kan inte ta höftskott!

 

Men det går att på en Contax G2 eller en Fuji X100 att förinställa avståndet, men då ser du avståndet på en display, och på Fuji X100 kan du även se skärpejupet, men inte så snabbt och enkelt som på en M Leica! Så att använda en Contax G2 till gatufoto, de e väl inte det optimala precis!  Men det finns andra fördelar, både med Contax G2 och Fuji X00, helt klart, men för hyperfokalfotande så ligger dom efter! Men nu använder jag inte Fuji X100 så mycket till gatufoto, och kommer inte att prova Contax G2 mer till gatufoto heller!

För X100 e en utmärkt boxningskamera, och det tror jag G2:an också kommer att bli, trots den litet trånga sökaren!

/Bengan


Ps. Jag hade förresten en diskussion med G2:an nyss! Kameran  gjorde inte som jag förväntade mig! Kom att tänka på Dave när han diskuterade med Hal i filmen "2001: A Space Odyssey"! Jag frågade G2:an, "Vad är problemet?" Men G2:an svarade inte och vägrade att öppna slutaren! Till slut sa jag, Du vet vad som hände Hal va? Då klickade det till i kameran!  Senare kom jag på att när jag skulle ta ett porträtt på mig själv med utsträckta armar, så va kameran litet för nära ansiktet, och då vägrar automatkameran att öppna slutaren!  :)

http://www.youtube.com/watch?v=c8N72t7aScY 

 

Inlagt 2013-03-17 14:19 | Läst 3145 ggr. | Permalink
Standardnärgränsen såg verkligen till att man inte kom för nära, både då och nu... :)
Intressant. Men vad är det jag ser på Leican. En Biogon 35:a! Onödigt skarp.
/H
Bengan 2013-03-17 21:33
Biogonen e bara med som ett exempel på hur det kan se ut med hyperfokal på en M Leica!
Obsolut inget annat! :)
Intelligenta kameror är bara för mycket! Tacka vet jag de som lyder direkt, även om jag tänkt fel =)
Bengan 2013-03-17 21:36
När kameran tar över och börjar bestämma om det skall tas en bild eller inte,
där går gränsen! ;)
Håller med om slutsatsen. G2 är en utmärkt "allrounder" men klår inte Leican i dess paradgren gatufoto.

Kul också att läsa Staffans inlägg om hyperfokalinställning. Har aldrig tänkt på att horisonten "måste" vara skarp. Men begreppet "hyperfokal" antyder ju helt klart det och jag betvivlar inte att Staffan har rätt.

Själv har jag alltid använt en lite liberalare tolkning och mera sett det som att det betyder att ett förinställt intervall, t.ex 2-6 meter, är skarpt. Just för att det skall funka för gatufoto på det sätt som Bengan beskriver.

/F
62174 2013-03-18 20:33
Tack Fredrik för ditt stöd! Det är kul att du förstått skillnaden mellan "hyperfokal", som inkluderar oändligt avstånd, och vanlig "gaffling" som kollar upp att det blir skarpt mellan ett par avstånd inom motivet som fotografen finner vara väsentliga. Det senare fixar men enklast med en M-Leica.
Hehe, min iphone uppträder också som Hal, ibland (eller, alldeles för ofta).
Fredrikpersson 2013-03-19 07:35
Har ni förresten tänkt på att om man tar nästföljande bokstav i alfabetet för bokstäverna HAL blir det IBM... Det måste väl vara mer än en slump.

F
Johan Pihl 2013-03-19 13:17
Intressant, jag har aldrig tänkt på det tidigare.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg