Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1976 / Några frågor till Contax G2-ägare! Eller om någon annan har erfarenhet av kameran!

  


Och ursäkta för blogg nummer två i dag!  Spam liksom! ;)  Men nyss så va det sanningens minut för Contax G2 ute på Gnesta-tundran! Kameran började återspola filmen utomatiskt och jag va nyfiken på om det viktigaste på kameran funkade som det skulle! Att filmändan stack ut ur kasetten efter återspolningen! Och det gjorde den! :)

Men har även några frågor till Contax G2 ägare (eller G1 ägare) eller nå'n som fotat med en så'n här!Reparationer på kameran, och reservdelar, hur sköter man det om det skulle behövas? Är optiken känslig för slag? (Objektivkroppen åker ju ut och in i objektivhöljet vid avståndsinställning)  Eller några andra avikande saker ni upplevt med kameran?

Och varför jag frågar de e att jag vill veta litet på sidan om, om jag ev skulle få för mig att köpa en Contax G2 efter testen på Kocksgatan 24!  Så eventuella säljare, framtiden är kanske er!  ;)

Nu har jag redan upptäckt att sökaren känns litet trång och att man måste se ganska rakt in i den för att se bra, och att den bara visar 90 %  (och att man inte ser avståndet på nå't bra sätt) men det får man leva med, så det är inga problem. Och att köra hyperfokal med kameran är svårt.  Så kameran e nog ingen gatufotokamera i första hand, men skulle nog fungera bra som en boxningskamera för mig! ;)  En AF-kamera för analoga boxningsbilder! :)

Men jag uppfattar kameran som en mycket högvalitativ produkt, men även en sådan kan behöva servas nå'n  gång, eller kanske repareras! Elektronik lever inte för evigt, och då kan det vara bra att veta var man servar den! ;)

Men kameran är intressant, inte tu tal om det!  
Men litet udda och speciell!

/Bengan

 

Hammarby IF Boxning

 

 

Inlagt 2013-03-15 11:16 | Läst 3318 ggr. | Permalink
Jag trodde du hade Leicor så att du klarade dig?
Bengan 2013-03-15 15:29
Tiderna förändras Magnus, å jag hittar faktiskt några fördelar med det nya ibland!
Även om det inte e så nytt! ;)
Jag har ett slitet och väl använt exemplar av G2 och förutom sökaren och autofokusens så att säga inbyggda egenskaper så börjar min G2 visa hur bra (eller dåligt) den håller ihop efter ett ganska hårt liv.

G2 är helt klart en kvalitetskamera men den är faktiskt inte rikitigt av den kalilber som den ger intryck av. Efter att ha haft massor av Leicor, Rolleiflex TLR, Olympus OM1, Mamiya 6, Hasselblad, Sony A850 och andra stridsvagnar till kameror så ligger G2 lite i lä när det gäller kvaliteten. Den är över genomsnittet men inte så mycket mer än så.

Förutom en del mindre viktga saker, som t.ex att gummimuffen kring sökarens okular ramlat av pga att klistret släppte, så ser jag en del allvarligare saker som är på väg att hända. Allt knutet till lite halvtsakig kvalitet.

- Ett av sökarfönstren visar tecken på att linserna håller på att delaminera. Linserna är av plast (och det tror jag att stora delar av optiken i sökaren är)

- Autofokusmekansimen i ett av objektiven (45:an) låter illa när man lutar kameran uppåt och fokuserar. Berodde på att delar av plastmekaniken i objektivet var nedslitet och tillät för mycket spel.

- Ibland går elektroniken in i en "loop" när den stänger av och på sig själv 1-2 ggr per sekund. Omstart hjälper. Oklart vad det här problemet beror på.

Nu har jag nog ett exemplar som fått slita ganska mycket (jag är inte första ägaren) men om jag skulle använda kameran för dagligt bruk hade jag nog som Ken Rockwell skriver köpt ett eller två reservhus. En G2 ska inte kosta mycket.

Sammanfattningsvis (och efter att även ha öppnat både kamera och objektiv) så kan jag konstatera att i synnerhet objektiven består av mycket plastdetaljer. Det behöver inte per automatik vara en nackdel men AF-oljudet i 45:an tyder på att det finns brister i kvaliten. Jag tror helt enkelt att Contaxen inte var byggd för att hålla hur länge som helst och de börjar bli till åren. Och när det gäller elektroniken så är det väl som med all gammal elektronik. Den kan hålla i decennnier eller gå sönder när som helst. den risken får man nog leva med och har man ett hus extra så behöver man inte bli strandsatt om det händer något.

Men, med allt detta sagt så tycker jag ändå att G2 är en riktigt trevlig kamera. Trots alla sina brister är den ofta med när jag vill fotografera analogt. Den har helt enkelt något sympatiskt över sig som står över all de där bristerna och skavankerna. Och objektivens optiska kvalitet är på topp.

/F
Svar från Benganbus 2013-03-15 15:36
Tack för intressanta synpunkter!
Mycket intressant!
Som sagt, tack!
/Bengan
Fredrikpersson 2013-03-15 15:38
Ingen orsak ! :-)
Livskamraten har en sådan kamera. Han har upplevt den så här

"jag tycker om kameran men det är autofokus som gäller hela tiden. Den fungerar inte utan batteri. Den tar mycket
batteri. Mina filmer har blivit mycket bra exponerade. Därför har det varit extra kul vara i mörkrummet. Kvaliteten är superbra. Vet intet hur man servar den. Finns ibland någon privat som kan göra det. Lycka till med köpet".

Det är vad han tycker.

Ha en fin kväll
Gun-Inger
som inte kan något om kameror. Det är för er killar. Jag gillar bilder däremot ...........såsom dina boxningsbilder...tjusig kille med hår på bröstet.............
Svar från Benganbus 2013-03-15 21:46
Tack för intressanta synpunkter om Contax G2! Och jag har nu själv framkallat två rullar och jag kan också se att kameran exponera mycket bra!
Skall hälsa killen med hår på bröstet att han har en en hemlig beundrare! ;)
För jag träffar nog honom nu på måndag!

Och som sagt,, tack för synpunkter på kameran!
Oss grabbar emellan! :)
/Bengan
Gun-Inger Arvidsson 2013-03-15 21:53
Han är klart redan upptagen och jag är för gammal
men hälsa honom gärna för jag tycker han har fin kropp.
Visst ni grabbar är bra när ni behövs hi hi
hälsningar
Gun-Inger



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg