Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1968 / I dag gick jag en förberedande spårkurs med Roffe!

 

Jag och Roffe hade en diskussion om ett spår vi såg i snön på Gnesta-tundran i går. (Jag visade den här bilden i den tidigare bloggen också)   Jag va nog litet ovarsam i mitt språkbruk i bloggen, kanske litet nedlåtande, så jag ber Roffe om ursäkt! (Roffe har såklart läst bloggen också!)

Så idag när vi va ute på Gnesta-tundran, så sa Roffe att i dag skall vi ha spårskola!  Så vi tittade på älgspår och rådjur och ett annat litet underligt spår. Och Roffe påpekande det igen, ett spår som går rakt över över öppna ytor, de e intressanta grejer! 

 

"Så här gör tex aldrig en varg när han går över ett fält", sa Roffe! "Hundar nosar, går litet kringelkrokar, och som sagt, pinkar på stolpar som jag visar här!  Så ett spår som bara går rakt mellan två åkerholmar, de e mycket intressanta grejer det", sa Roffe.  Ok, sa jag.
Frågade Roffe var han fått den här informationen ifrån? "Från min pappa" sa Roffe! (Jag tänkte först ställa en följdfråga med lät bli, jag hade frågat tillräckligt i går)

 

Här nedan är ett sannolikt vargspår som jag själv såg för några vintrar sedan. Vi hade åkt skridsko förbi här tidigare, sedan vände vi och åkte tillbaka någon timme senare, då fanns det ett spår tvärs över sundet mellan två skogspartier. Det här spåret gick rakt! Mycket rakt!!  

 

Och Roffe berättade också att det ibland kan vara svårt att skilja på varg, räv och hundspår faktiskt! "För människor alltså", sa han! "Jag har ju bättre förutsättningar för att uppfatta det här vad gäller spår" sa Roffe!  Ok, jag förstår sa jag. (Ställde ingen fäljdfråga här heller)

 

"Vad tror du om det här trampdyneavtrycket då Husse? Stort va!?"

 

 

"Å här då, vad är det här för avtryck"  Kan inte du säga vad det är, sa jag! "Tror du att jag skall vara nå'n slags App va! Fråga och få svar utan att själv kunna! Jag föreslår att du läser på det här med spår litet först, se'n kan du och jag stå och klura över nå'ra riktigt intressanta spårstämplar, som Sherlock Holmes och doktor Watson skulle ha gjort!"  (Jag fattade direkt vem som skulle vara doktor Watson)

"Å jag har fixat ett kompendium till dig" sa Roffe, "här e länken. Läs gärna på till i morgon!"
 http://www.lcie.org/docs/Damage%20prevention/VSC%20rovdjurens_spar.pdf

 

Se'n satte vi oss i en skogsbacke den sjunkande eftermiddagssolen. Efter ett tag såg jag hur långlinan långsamt började röra sig i gräset, så jag tog tag i linan, och rullade den ett extra varv runt handen....


Va e det nu då, sa jag.  "Inget speciellt" sa Roffe. 
Men när Roffe ställer sig så där och stirrar bort i fjärran, då å det nå't!  Jag lovar! Och efter en stund så ser jag också ett rådjur. Tror du inte att jag ser rådjuret, sa jag,  "De e tre stycken" säger Roffe!  Ok, tack för upplysning sa jag! 

 

Har förstorat upp den förra bilden, ni ser alldelas borta vid skogskanten i alla fall ett rådjur...
Och som jag sagt i en tidigare blogg, kikare anbefalles lätt i det här sällskapet.

Ok, de va en sammanfattning av eftermiddagens spårkurs. Nu är det läxläsning! :)

Ha en fin helg!

/Bengan 

 

Ps. Roffe har litet synpunkter på andra hundägare oskså! "Varför står dom där på vägen och snackar hela tiden? Ut på gärdena och kuta med hundarna i stället! Det bär ju att gå överallt!"
Ta det lugnt nu Roffe, sköt dig själv i stället, sa jag, vi har ingen aning varför dom står där och samtalar!

 

 

 

Inlagt 2013-03-08 20:30 | Läst 1842 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg