Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1966 / Digitalkameratest på tundran med Fuji X100!

Tänkte att batterikameran skulle få bekänna färg utomhus! På tundran! För nu skulle det inte bli nå'n enklare liten tur i hemmaterrängen, typ gatufoto! Så Roffe och jag lastade in utrustning i bilen, kamera, rygga, hundgodis osv, och gav oss iväg till vägs ände för att parkera. Vi hade kunnat köra en bit till för vi såg traktorspår eller om det va efter en bandvagn, men spåren gick åt litet fel håll.

Så det va å ta på kläder, halsduk, toppluva och handskar och sätta på Roffe långlinan och ge sig iväg. Och så hängde jag kameran utanför jackan! Ingen gratisvärme här inte, för nu va det allvar! Och testen av kameran blir den här lilla bildserien som kommer.

 

"Vad tror du om de här spåren Husse, Varg eller Lo?"  Tveksamt om det e nå't av dom sa jag, tror de en människa som gått här!  "En människa går aldrig så här rakt, det gör bara Varg eller Lo!"  Stämmer nog sa jag, men ändå, en Varg med så stora tassar?

 

Och snön bar på tundran när vi gick iväg, det har varit dagsmeja några dagar och kallt på nätterna, så nu funkade ett par grova träningsskor, man sjönk bara ner nå'n centimeter ibland.

 

Roffe ligger före mig hela tiden, "Jag e ju din spejare" säger han, "jag ser om det är nå't oroande Pg framöver"!  Ok, låter bra, sa jag.

 

Men ibland e den här spejaren väldigt långt framför, så jag undrar hur han skall kunna hinna varna mig om det tex dyker upp några indianer, eller va det nu är som den här fantasifulla ynglingen spanar efter?

 

 

Är ikapp Roffe efter ett tag. Han sitter på en sten. Va är det nu då, frågar jag?  "Jag ser nå't viktigt därframme, vi behöver gå dit faktiskt?"  Ok, säger jag, du e ju stigfinnare, du vet vägen!

 

De va den här stolpen spanaren hade sett, när jag kom ikapp frågade jag om han alltid måste pinka på en stolpe? "Var annars?", svarade han, "å vad e det för konstigt med det?" 
Ok, dum fråga sa jag, vi tar nästa!

 

Nästa fråga kom strax efter. Vad käkar du på nu då, frågade jag?  "Jag äter snö, är törstig, snö är fruset vatten, i munnen smälter det!"  Ok, jag förstår sa jag.  (Tror jag väntar med fler frågor, man skall inte prata sönder tystnaden ute i naturen)

 

Ok, jag skall stänga grinden och bildörren och köra, ta det nu lugnt, måste bara rulla ihop långlinan! (Tror Roffe e litet trött! Han blir sällan fysiskt trött, men ofta mentalt trött efter sådana här utflykter. De e mycket dofter och ljud som jag inte uppfattar, men Roffe får nog en hel Tv-studio i huvudet då han känner alla dofter och hör alla ljud!
Tv tröttar liksom!  ;)

Vi va ute på tundran i nästan två timmar i vårsolen och såg inte en människa! De ni storstadsbor! Inte en människa på två timmar! :)

 

"Skriv den där testrapporten om kameran och sätt dig och läs Forskning & Framsteg, jag såg när du plockade upp den ur brevlådan, och låt mig sova en  liten stund!" 
Ok, sa jag, sov gott!

 


Ok, testresultatat blir som lyder, den här lilla kameran e onödigt bra! Man hade inte behövt göra den så bra. Man kunde lätt ha skippat den optiska sökaren, då hade det varit svårare att fota i sol och snö!Och kameran funkar nästan för bra att fota i motljus med! Även om temperaturen låg under nollan och det blåste litet, så dog inte batteriet heller efter två timmar. Så en rekommendation blir, köp inte en så'n här kamera, den e för bra, den här kameran gör fotograferingen för lätt! Å så e den för lik en analog kamera, folk tar miste hela tiden!

/Bengan

 

Inlagt 2013-03-07 18:22 | Läst 2835 ggr. | Permalink
Jag kan ju påstå att du har en gullig hund och snygg digitalkamera/ mvh Danne
Svar från Benganbus 2013-03-07 18:38
Tack för det Danne!
/Bengan
Dansksvensk-gårdshund?
Ps. fina bilder. ds
Svar från Benganbus 2013-03-07 18:39
Dansksvensk stämmer bra! :)
/Bengan
Dina reportage är roliga med ett minus, dom får mig att sakna min hund så förbaskat :-)
Svar från Benganbus 2013-03-07 20:04
Tack!
Och jag förstår vad du menar,
jag börjar redan oroa mig.....
/B
Härligt med ett dedikerat inlägg om Roffe. Han är verkligen klok och har svar på tal.
Svar från Benganbus 2013-03-07 20:05
Klurig hund, rakt på sak liksom, så man får passa sig! ;)
/B
Ja, det är verkligen en bra liten kamera. Jag har varit jättenöjd med min. Om det inte vore för att dom snart släpper version 2... som lovar snabbare autofocus och extra allt..... det är kanske detta som är så frustrerande med den digitala världen; ständigt uppdaterande, snabbare och bättre. Herregud, min gamla Nikon F är fortfarande oslagbar trots att den är från 1968. Aldrig en sekund under de senaste 40 åren att den har behövt uppdateras. Brukar ta fram den och lyssna till "suget" i 1/15-delen bara för att påminna mig om de hundratals och åter hundratals rullar den exponerat. Nostalgi, javisst. Men en påminnelse om att den enda kamera som behövs är den som fungerar helt intuitivt som en förlängning av det yttre och inre ögats ständiga rörelse.
Trevlig berättelse! Och jag kan tänka mig att Du gillar X100:an. Det hade jag också gjort!
Fina bilder och en trevlig berättelse.
Att kameran heter Hundra måste ju vara en bonus. ;)
/H
Roffe är en oemotståndlig liten charmör. Sista bilden på honom med den tillgivna blicken tycker jag bäst om. mvh/marie



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg