Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1957 / Å så kom de där bildfunderingarna igen...

 


Min fru, som är mycket mer modern än vad jag är, har en iPhone, där det finns en massa grejer att använda, bla så kan man microblogga! :) Och det här förstärker mina funderingar, "De e mycke nu!"  Ni som varit med några år vet varifrån uttrycket kommer ifrån! ;)

Men för att komma till sak, de e mycket bilder i rörelse numera! Överallt! Visst kan det vara kul och trevligt att titta på bilder. Men det här mycknandet kanske gör så att vissa begrepp förändras?  Jag menar, att ett kvalitetbegrepp för en fotograf numera, det kanske har blivit att ta många bilder och ofta, istället för som tidigare, få och kanske några bra bilder!? Å en fotograf som numera inte tar så många bilder och tillräckligt ofta, där kanske man undrar, "Vad er'e för fel liksom, har fotografen tappat styrfarten?  Eller er'e nå't fel på kameran eller va er'e!"

Så för att märkas i den stora mängd bilder som tillverkas varje dag så måste man såklart synas, ofta och mycket!  Försöka ta en "frontplats" i den dagliga bildmängden! Hallå! Här e jag! ;)
Men då det tas många bilder, så kanske kvalitén inte riktigt hänger med hela vägen?
Om det nu är viktigt med kvalitet?

En fundering som jag har.

/Bengan

 

Inlagt 2013-03-02 09:16 | Läst 2403 ggr. | Permalink
Jag tycker nog att det finns ytterligare ett problem här, inte bara bildernas mängd - och därmed en eventuell sjunkande kvalitet. Numera, med mobiltelefonerna, skall vi inte längre titta på stora tydliga bilder - vi skall titta på små pluttebilder på en liten skärm.
Jag hade tidigare ett utskick av nyhetsbrev i form av små essäer i ord och bild. Här lade jag mig vinn om en genomarbetad layout. När jag fick klart för mig att folk i allt högre utsträckning tog emot dem på mobiltelefon, lade jag ned verksamheten. En bärande anledning var alltså att jag inte hade lust att jobba med en snygg layout, när det ändå inte skulle komma att synas i det lilla betraktningsformatet.
Kom att tänka på den här (http://emirco.blogspot.se/2013/02/dont-fancy-leica.html) lilla skriften utgiven 1934 i Sovjet. Den talar om hur de nya småbildkamerona förstör fotokonsten genom att göra den allt för enkel. Att man tar för många bilder och hoppas på att kvantitet ska kunna ge någon bra ruta. Sedan kanske det helt enkelt är så att det fortfarande ligger något i det.
syntax   2013-03-02 11:30
Det gnölades även i Europa när småbilden kom i mitten av 1920-talet. Traditionella fotografer talade föraktfullt om "strumpebandet". Visst har det alltid funnits en lättbegriplig konservatism hos den som får sina rutiner förstörda, men någonstans har vi en betänksam brytpunkt där kvalitén hotas i verkligheten - och att titta på bilder på en plutteskärm måste rent faktiskt vara sämre än att titta på bilder på en stor skärm.
JohanLund   2013-03-02 11:50
Kvalitén på som småbild har i jämförelse större format är också sämre hur man än vänder och vrider på det. I slutändan handlar alltid om huruvida det är bra nog eller inte. I en tid där många verkar nöja sig med små gryniga bilder i pytteformat är naturligtvis den godtagbara kvalitén extremt låg. Men fortfarande just godtagbar.
syntax   2013-03-02 12:53
Numera är ju småbild "fullformat"... ;-)
Bengt, den där bilden är riktigt, riktigt bra och den väcker många tankar precis som en bra bild ska göra.
/Mikael Good
Stark bild du fått till där, väldigt talande i mina ögon!
Jag tror angående det där med att det produceras mycket bilder nu har att göra med att det är så lätt, vill man då synas så krävs det att man producerar lite mer och lite bättre än alla andra. Annars blir man lika snabbt bortglömd... om man nu inte har kommit på att det finns andra sätt att marknadsföra sig själv på. Som att sätta kvalité i första rummet till exempel. ;) Beror på om man vill vara den som lägger upp en massa bilder hela tiden, eller den som är en så bra fotograf.
Trevlig blogg förresten, och kul att din paus från bloggandet inte blev så lång!
Trevlig helg!
//Petter
Grymt bra bild!
Bra bild, pickadoll och rymdhjälm!!
Sådana där hårtorkar stod ju nästan i varje hem när det begav sig, vart tog de vägen? ;)
-affe
Jag har nog inte så mycket att bidra med till dina funderingar så här på lördagkvällen men bilden är grymt bra. Jag tittade på den en lång stund och vandrade sedan vidare bland bloggarna. Sedan öppnade jag ditt inlägg igen för jag kunde inte glömma bilden. Om bilden var var tagen i ett amerikanskt medelklasshem vore det dessutom inte helt osannolikt att revolvern är äkta...
Hälsningar Lena(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg