Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1937 / Fick besök av Jehovas vittnen i dag!

 

  #1261263


Först en liten varning, det är inte mycket om foto i den här bloggen, så ni som vill läsa om foto, läs något annat, för det finns massor av bra fotoläsning här på Fotosidan!

Alltså, fick besök av Jehovas vittnen. Två trevliga unga män som ville prata en stund. Jag sa direkt att jag hade en annan tro, så att dom inte skulle behöva stå där i onödan, men passade på att fråga om jag kunde få berätta litet om min tro, och det gick bra!

Jag frågade om dom hört talas om Thomas-evangeliet? Nja, en av dom hade nog kanske hört talas om det, men ett Judas Evangelium hade dom hört talas om, för det stod i tidskriften Vakttornet.

"Judas-evangeliet tolkar man som ett gnostiskt evangelium. Det finns bevarat i ett koptiskt papyrusmanuskript från 200-talet eller 300-talet som påträffades 1978 i en grotta vid Nilen nära Minya i Egypten. Evangeliets existens var dock redan känd 180 e.Kr. då det fördömdes av biskop Irenaeus som ett av de kätterska skriftarna. Judasevangeliet utger sig inte för att representera den tidiga kristna kyrkans tro. Tvärtom vill Judasevangeliet framhålla att lärjungarna inte förstått Jesus, vilket däremot Judas Iskariot gjort". (I stort sett enligt Wikipedia)

Redan här blir det litet förvirrat i Wikipedia, då det fanns två Judas i Jesu sällskap, och Judas Iskariot var det nog inte som "skrev" Judas-evangeliet. (Man kan bla läsa i Johannes-evangeliet, att det finns två Judas) Så det handlar nog mera om att det var Judas Didymus Thomas, även kallad Jesu tvilling, som va en mer sannolikt författare till Judas-evangeliet. Och så har vi även Thomas-evangeliet, som även det oroade, och fördömdes av biskop Irenaeus. Det här va i en tid då man i en grupp Jesus-tolkare försökte få ordning i sin församling/organisation. 

Och vad gäller Thomas, så beskrivs han som Thomas-tvivlaren i Johannes-evangeliet (Det evangelium som finns i vår Bibel) Man beskriver det så att Thomas inte fattat det hela riktigt rätt! Antagligen ville man beskriva Thomas så, då man läst eller hört talas om Thomas-evangeliet, och inte gillat Thomas ståndpunkt i Thomas-evangeliet!?


Fick även ett exemplar av tidskriften Vakttornet, och efter en stunds bläddrande så tog jag fram en bok, "Kananeiska myter och legender". (Man citerar ju Bibeln och olika företeelser i Vakttornet) I Bibeln finns många namn och sammanhang som man kanske inte riktigt förstått tidigare, men då man numera funnit mängder av texter på lertavlor, bla från ett område kring det fortida Ugarit, texter som man numera lyckats tolka, där det finns samma namn och liknande traditioner och händelser beskrivna som i Bibeln, fast här från ett äldre material, så förstår man att Bibeln såklart ingår i en mycket större semitisk religiös berättartradition.
Visst e det spännande!?

Men som sagt, inte mycket om foto i dag!
Ha en fin helg!

/Bengan

 

Ikon..

 

 

Inlagt 2013-02-09 17:24 | Läst 3136 ggr. | Permalink
Jag håller med dig Bengt. De tidiga sekterna är intressanta. Den bördiga halvmånen tillhandahåller en historia och flera kosmologien som är väl värda att jämföra och diskutera. Om man inte redan vet allt förstås

Kanske vore ett fotoprojekt med religion som tema pulshöjande?

/Hans
Bengan 2013-02-09 20:22
När jag gick i söndagsskolan, så fick jag inte så mycket information runt omkring...
Nu har jag hittat en del spännande saker på egen hand!
Men det gäller att vara vaksam, det finns solochvårare inom allt! ;)
/B

Ps. Jag anmälde mig för ett fotodokumentationsprojekt i Svenska Kyrkan för några år sedan.
Tänkte att man, som pastor Janson, kundu hitta nya vinklar in till Kyrkan...
Locka till besök och intresse med hjälp av bilder!
Men fick tyvärr inte chansen att populärisera kyrkan! ;)
. Lite intressant detta att vi oroar oss för hur våra digitala bilder ska bevaras i framtiden. Medan vissa av oss själva är övertygade om att vi ska leva i evighet..
/ Bengt
Bengt Björkbom 2013-02-09 20:14
Det är väl det som är ett av problemen med vårt medvetande,
att vi är medvetna om att vi alla dör,
och då gäller det att hitta ett förhållningssätt till det...
Så hur var det nu då med din tro du ville berätta om? Själv brukar jag avisa Jehovas direkt. Glömmer aldrig den gången jag var på promenad med en av mina hundar, numera är han i hundhimmelen. Döm om min förvåning då jag går där i skogen så kommer ett par kvinnor framdykande ur ett bussgage och vill ha min uppmärksamhet, tro det eller inte, dom var Jehovas vittnen. Frälsningen finns där du minst av allt anar det skrattande går jag vidare.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg