Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1933 / Varför nytillverkas gamla objektiv? Varför härma Tri-X med en digitalkamera?

Tittade nyss på Voigtlander 50/1.5 Nokton M Aspherical som presenteras här på Fotosidan, den "nya" Nokton alltså, och undrar varför det kommer sådana här nostalgiobjektiv?  Tänker även på C Sonnar T* 1,5/50 ZM, eller C Biogon T* 4,5/21 ZM eller Voigtländer Nickel 50/2 Heliar osv! Och att det även nytillverkas objektiv med en enklare antireflexbehandling för att härma 1960-talet! Som Nokton 1,4/40 mm på bilden här nedan.

Nu är de flesta av de här nostalgiobjektiven gjorda för mätsökarkameror typ Leica, Zeiss Ikon, Voigtländer osv, men ändå! Och att tillverka märsökarkamerorna numera, även det e litet udda. Vad gäller nostalgi, så kan man ju även nämna de olika tekniker som finns i det digitala för att härma analoga bilder, härma Tri-X, härma gamla diafilmer osv. Och ta tex den nya Olympus OM-D som pekar mot analoga Olympus, fast den e digital. För det här med nostalgi, är nog starkare än de flesta förstår eller kanske vill erkänna! ;)

Hur som helst, jag tycker det här e kul och spännande! Mer nostlagi åt folket!
Här finns för övrigt en del att titta på! http://www.cameraquest.com/voigtlen.htm

/Bengan


Ps. Och det här klippet har nog någon sett tidigare, det handlar om intressanta saker i marknadsföring, "nytt och nostalgi"  

 

Inlagt 2013-02-05 17:46 | Läst 3683 ggr. | Permalink
Bengt, det går inte att härma Tri-X med digitalt
//Rolf
Bengan 2013-02-05 18:57
Du har såklart helt rätt! Men ungdomarna försöker i alla fall! :)
Håller med Rolf. Det går inte.Tyvärr tycks det inte ens gå att scanna ett tri ex neg, med rättvisa till digitalt .Tri-ex, hade en naturlig kornighet svärta och var, kontrastrikt med stuns och närvaro på blankt fotopapper. Efterapningen, så väl scanning, och önskemål att nå Tri-ex uppfattar jag mer som en bild framställd på ett matt våtsandpapper inköpt på Clas Ohlson, där den unga generationen, snudd på luras av detta fula korn, och tror att det är det rätta.
/ Bengt
Svar från Benganbus 2013-02-05 19:10
Jag som aldrig fick till det riktigt bra med kopior i det analoga,
är ändå hyffsat nöjd numera med Tri-X skanningen i min Coolscan V ED.
Å det blir faktiskt stora och fint korniga 50 x 60 Lambda-kopior från Crimson! ;) :)
bassa 2013-02-05 19:29
Det tror jag säkert. Men jag tror att du förstår vad jag menar. Kornet blir på något sätt ett legitimt pass, på erfarenhet och kunskap, och ganska missvisande ibland på vår sida Gf poolen tycker jag nog, Som vanligt kul med din blogg med historiken och kamerorna, Kul Bengt
/ Bengt
stefohl 2013-02-06 11:20
Märkligt att fotografer som Gunnar Smoliansky och Lars Tunbjörk accepterar detta då. Du tror inte det har med att du är duktig på mörkrumsarbete och inte behärskar det digitala flödet lika bra?

Stefan

P.S
Såg en Monochrom med C Sonnar T* 1,5/50 ZM på YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=l7P3eKZloMc) och den skulle vara rolig att testa.
/magnus
Svar från Benganbus 2013-02-05 19:05
Jag blir alltid aningen tveksam till såna nymodigheter! ;) :)
Då jag har en original Sonnar 1,5/5 cm! Från 1946! :)
Magnus Andersson 2013-02-05 20:40
Jag gillar just möjligheten att skapa en känsla utan att behöva slabba i det digitala mörkrummet.
Hela saken antyder väl att allt inte är frid och fröjd med det nya.
För att få rimlige volymer på detta, vilket man uppenbarligen får, så antydes faktiskt att det övervägande är "nya" människor som köper - inte bara vi gamla stötar.
Med Leica M9 och efterföljare är det ju exempelvis så att merparten av köparna är helt nya, och har ingen erfarenhet av M-systemet tidigare. Därför råkade Leica i stora leveransproblem med objektiven. Man hade även där räknat med att merparten skulle vara gamla Leicaägare som redan hade objektiv.
Svar från Benganbus 2013-02-06 07:56
Den som köper en digital M Leica borde visa intyg på ett längre fotograferande med en analog M Leica!
Tycker jag! :) ;)
syntax 2013-02-06 13:18
Ha, ha - din gamla Sovjetofil. Där krävdes ju en rekvisition för att köpa en Jupiter 3 1,5/50mm... ;-)
Analog TRI-X kan man inte härma digitalt, eftersom val av framkallare påverkar kornet så att man kan få olika typer av TRI-X-korn. Dessutom har en mörkrumskopia ett annat utseende än en digital utskrift.
Hur kommer då nostalgin in i bilden?
Nostalgi, retro, byggkvalité, mekanik, modern teknik och film... Det är bara att tacka och ta emot (mot en peng eller två) att hantverken återuppstår och går att nyköpa. :-)
Svar från Benganbus 2013-02-06 07:58
Håller med! De e en spännande tid vi lever i!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg