Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1929 / Jag har funderat, varför köpte jag egentligen den här Leican...

 


Det här e jag nog inte ensam om, att fundera på ett kameraköp man gjort. Men den här frågan e nog ännu mer underlig, varför köpa en Leica som förstakamera? Och dessutom köpa en gammal Leica, för kameran va från 1927 och kameraköpet skedde 1959! Jag gick till en fotobutik, Öbergs på Östermalm, och köpte som förstakamera, en gammal Leica alltså!  Visst e det litet konstigt? Men Ok, de va kanske en bra försäljare i butiken!  ;)

Men jag hade inga fotokompisar då, och jag visste inget om Leica va, hade inte läst några fototidningar, ingenting! Utan jag skulle bara ha en "familjefotokamera!" Så det kanske bara var slumpen, eller som sagt, kanske en skicklig försäljare som ville rensa i butiken vad gäller äldre begagnade kameror!  ;)

 

Bakgård 1960

Här är en en av de första "konstnärliga" bilderna jag tog med Leican! 

En kamera, ett objektiv, en film, va det redan från första början alltså! :)  Och så en exponeringsmätare från Ingenjörsfirman Tekno i Katrineholm. Som första-film i Leican hade jag en dia-film, Ferrania!

 

Exponeringsmätaren från Katrineholm ser ut så här! Totalt batterifri! ;) Men visst har det blivit några slitmärken på den under dryga femtio år...

Å så här började mina år med Leica, från 1959 och jag fortsätter ju med M Leica, om nu nå'n råkar ha missat det! ;)  Och det har funkat hyffsat under åren, så tycker i alla fall jag.

Det va allt vad gäller viktiga och existensiella funderingar från Gnesta i dag,  för Roffe har redan varit och puffat på mitt ben när jag sitter här vid datorn, och jag fattar vad han e ute efter!

/Bengan


Ps. Har nu i veckan börjat tulla på en julklapp! Fick en trepack öl i julklapp av de två bästa eleverna på Ellens Fotografiska!  Å visst låter namnet på den här Skotska Portern lockande! :)

 

Inlagt 2013-02-01 09:27 | Läst 4006 ggr. | Permalink
Var försiktig med den där. Det kan vara precis vad som står på flaskan. Allting går att sälja...
Har du inte kvar den där G-leican från -27?
Bengan 2013-02-01 09:38
Drack den där "Portern" väldigt försiktigt... :)
Lade Leican från 1927 i handpenning på en svart Leica M3...
Manuell exponeringsmätare, den gillade jag starkt!
Lite skillnad mot dagens Auto :)
Men det är väl sånt som vi av den yngre generationen aldrig får uppleva om det inte vore för alla äldre fotografer som delar med sig sånt.
Bengan 2013-02-01 14:21
Man möts av respekt när man tar upp en så'n här sticka för att kolla ljuset! ;)
Oj! Teknos exponeringssticka var det jag började min fotografiska ´karriär´ med: den gav plötsligt vettiga exponeringar tillsammans med farsans gamla Balda 6x9 bälgkamera. Farsan tyckte man skulle kunna exponera rätt ändå, men jag la mina fickpengar på en sån tingest och det hjälpte.

Enda felet var att det tog en bra stund att lägga in alla uppgifter i den och summera siffror, och till slut få fram exponeringen - och filmkänsligheten ställde man in i Scheinergrader, som syns tydligt på bilden....
Bengan 2013-02-01 14:19
Komtaktade firman/tryckeriet som gjorde de här stickorna för några år sedan för att höra så det inte stod nå'n undanglömd kartong på nå'n vind full med sådana här exponeringsstickor! :)
Men tyvärr, men en av de äldre, numera pensionär, som jobbade extra på den här firmam,
kom i håg de här exponeringsstickorna! :)
tomas.agren 2013-02-02 06:53
Här finns en gör-det-själv-exponeringssticka.

Klipp o klistra :-)

http://www.squit.co.uk/photo/downloads.html
Bengan 2013-02-02 11:52
Tack för det!
Nu kan proppen gå i Kärnkraftverken, vi kan fota ändå! ;)
Vad går väl upp mot ett glas gammal motorolja, eller öl som det heter på tyska :) /Frode
De gamla Leica är otroligt vackra.
Har hört att gamla välanvända Leica kan ha paralaxfel, att det kostar mycket pengar att åtgärda. Vet du något om detta? Vad är paralaxfel?
mvh
Morgan Larm
ztenlund 2013-02-01 18:22
Parallaxfel är när det som visas i sökaren inte övenstämmer med det som hamnar på filmen, utan de är förskjutna i förhållande till varandra. Kan förstås både förekomma genom grundkonstruktionen, eller genom trasig/feljusterad parallaxkorrigering. Om Leica kan jag dock inte lämna något svar, utan jag överlåter det med varm han till de som kamperar på Ellens/Tårtan...
Svar från Benganbus 2013-02-01 19:55
Morgan, vet inte om jag förstår frågan riktigt, annars så har nog Martin redan svarat på frågan...
Men min kunskap om parallaxfel på en sökar eller mätsökar-leica är då inte sökaren överensstämmer med det man får med på bilden. Men det går att åtgärda, fast hur mycket det kostar,
vet jag inte. Men tror inte det är någont vanligt fel på Leica i alla fall.
/B

Ps. Det finns två olika sorters parallax på tex en M Leica, en yttre och en inre! Den yttre årgärdas då ljusramen rör sig. Den inre parallaxen får man leva med. Och vad det handlar om
är att sökaren ser objektet aningen ovanifrån mot vad objektivet ser det hela.
Morgan Larm 2013-02-02 00:56
För något år sedan när jag letade efter en Leica så sa en kille att det brukar strula med detta så då skrev jag ner det på en lapp. Lappen kom fram i dag och då väcktes min nyfikenhet. Tack för svaren. Annars har jag äntligen gjort en fotobok på blurp.se - Då jag är dålig på engelska så trodde jag att det skulle vara riktigt svårt. Sätter ut en länk, hoppas inte du tar illa vid dig.
http://www.blurb.com/books/4042130-att-tampas-med-elden
Exponeringsmätaren imponerar. Den ger nyttiga insikter vad som egentligen påverkar exponeringen som inte är uppenbara med en ordinär mätning. Det jag inte blir riktigt klok på är filmkänslighetstabellen; Skulle kunna vara gamla DIN då den är logaritmisk men den skulle då spänna mellan ISO 125 och ISO 6400. Det verkar vara rätt höga siffror för att vara från "förr". /bertil
mb90 2013-02-02 11:30
Visst är de närmast pedagogiska de gamla stickorna. Jag har en Tekno liggandes någonstans i gömmorna (lyckas alltid tappa bort den) och den är verkligen välspäckad med information. Mindre än en iPhone dessutom ; )

Filmkänsligheten är i Scheinergrader vilket var en äldre tysk skala för filmkänslighet konstruerad på 1890-talet. Enligt en äldre jämförelsetabell som jag har är exempelvis 32° Sch = 22° Din = 100 ASA men det kan vara en förenkling. Den Tekno jag har har tror jag faktiskt är en lite äldre modell än denna, för filmkänsligheten går endast till 31-33° Sch om jag kommer ihåg rätt.
bertsju 2013-02-02 14:23
Tack Markus. Det verkar lite rimligare om det nu inte är DIN utan Scheinergrader. Ser nu efter lite Googlande att det finns både amerikanska och europeiska Sheinergrader med olika offset. Vilken man än anammar så blir känsligheterna lägre och mera i linje med dåtidens filmkänsligheter på exponeringsmätaren.
Du har visserligen svarat redan, men frågan är väl snarare: varför sålde du den..?
Svar från Benganbus 2019-06-18 09:48
Suck, vissa frågor är osvarbara Olle! ;) :)
B)

(Svarat 2019)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg