Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1922 / ”Det avgörande ögonblicket” eller kalla det kanske Snaps!? Och en tunnare M Leica!

 

cleaner....

Snaps eller Snapshot e nog det första grundläggande fotograferingssättet när kameran blev populär för gemene man! Man tar en ögonblicksbild av något! Så startade en del av fotografin från första början, och George Estman/Kodak hakade på och se'n va "Snapsandet" igång!

 

 

Helgumannen..
 
En annan del av fotografin, som fanns litet tidigare, det var att härma målarkonsten, inom landskap, porträtt och liknande. Man kunde även använda fotografin som en förlaga för sin målarkonst. Se Skagenmålarna tex. Man tog en bild, en fotografisk skiss, för att i ateljen göra en målning efter bilden.

Det här var de två stora huvudlinjerna inom fotografin, Straight Photography/Snaps och Pictorialismen/Konstnärlig fotografi, två stora riktningar, som finns fortfarande, fast man kanske inte tänker på det.

Jag gillar snaps! Det frysta ögonblicket! Eller ”det avgörande ögonblicket”  som Henri Cartier-Bresson skulle ha sagt.  Men även inom Snaps finns det möjlighet att arbeta konstnärligt! Man kan försöka lägga ett Snaps i en bra komposition, som gör att den fotograferade händelsen eller ögonblicket blir ännu mer intressant. Nu kan det här vara svårt i bland, då man ofta bara har nå'n sekund på sig att göra kompositionen, men jag tror att det går med litet träning! Och bilden vinner ofta på det! Å numera kan man ju även förstärka bilden eller kompositionen i olika bildprogram! 

Och Snaps, det är nog den typ av bilder som jag tror överlever längst! Jag menar, att bilden är intressant under en längre tid då det ofta är människor och föremål, typ gator, hus och miljöer som är fotograferade.

Men vad gäller att fota Snaps, eller att fota litet mer konstnärlig fotografering, allt är såklart en smaksak!

 

 

 


Här är en bra Snaps-kamera!  En Canada-tillverkad M-kamera med optik!  Men Obs, detta är en mycket, mycket partisk konsumentrådgivning! Även om Leica-fundamentalister inte tycker att en Canada-tillverkad M Leica med Canada-tillverkad optik är en riktig M Leica! ;) En äkta M Leica e Tysk å e från Wetzlar! Eller i alla fall från Tyskland!

En annan sak med den här M Leican, M 4-2, de e att den e litet tunnare än de andra M-modellerna. Det va fotografen Johan Pihl här på Fotosidan som en gång påpekade det för mig. Då tänkte jag, "Hallå! Godmorgon Johan!" Men sedan så mätte jag kameran, och det stämde att den va tunnare! Kamerahusets bredd, eller tjocklek, är c:a 1/2 mm mindre än tex Leica M4 och Leica M6! Förklara det den som kan! :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2013-01-26 12:10 | Läst 3715 ggr. | Permalink
Jag gillar verkligen den översta bilden. Hennes uttryck är så talande.
Svar från Benganbus 2013-01-26 14:45
Tack för det Magnus!
(Hon stod i sina egna tankar och lyssnade på musik när jag gick förbi i rulltrappan)
/B
Hej Bengt Jag har hela tiden ansett dig för en man med glimten i ögat. Därför missförstod jag din "The Roots of Photography is Snaps " På danska är snaps något du dricker vid speciella tillfällen :-) Vi har inte vår "eget" ord för din snaps, vi säger snapshot..
Då jag både lärt mig ett nytt svenskt ord och fick mig ett gott skratt på mig själv.
Slutligen - intressant kåseri och jag håller helt med dina synpunkter.
Med foto hälsning från Danmark.
Svar från Benganbus 2013-01-26 14:42
Hej igen Erik!
Och ordet Snaps, det har jag såklart lånat från engelskan/amerikanskan,
och begreppet kanske inte e så utbrett i Sverige ännu!
Men det kommer! ;)
Å trevligt att du vill läsa min blogg!
Hälsningar Bengan
Tillverkningstoleranser, säger ingenjören! Min M3 är f ö 1,1 mm tunnare in min M4-P. Men så skiljer det 20 år också. M3:an kan ha krympt med åldern =)
Fin bild från Helgumannen.
Svar från Benganbus 2013-01-26 14:35
Om jag vora företagschef, så skulle jag kalla in den där "ingenjören" i Canada
och fråga vad han använder för tumstock! ;) "Här gäller tyska tumstockar!" ;) :)
/B
Jag har en gång haft en svart M3:a, också tillverkad i Canada. Även den var något smalare än en tysk M3:a.
De har väl tunnare plåt i Canada?
Svar från Benganbus 2013-01-26 14:48
Det låter som om Kanadensarna varit inblandade i något vad gäller M Leican!?
Intressant det här! Tack för upplysning!
/Bengan
vaktmästaren 2013-01-26 15:00
Enligt vad jag hört från folk på dåvarande Brandt Optik, så skulle tydligen Leitz Canada så gott som uteslutande tillverka kameror och optik avsedda för Amerikanska armén.
(För den som inte känner till det så var Brandt Optik på den tiden generalagent för Leitz här i Sverige.)
Fin bild från rulltrappan, Bengan! Jo, den där diskussionen minns jag ;) Kan det ha att göra med att M4-2 skulle vara en "budget" m-modell, och därför som man drog in på vissa saker, och därmed kunde göra den något tunnare? Jag har ingen aning. Men det är en mytomspunnen modell, M4-2, och egentligen perfekt i sin enkelhet. Jag sitter här med lite sorg av saknad när jag ser din bild på den :(

Såg nu att det kom upp ytterligare en bild i inlägget, en landskapsbild från Fårö. Gillar den med. En skön stämning.
MichaelAlster 2013-01-26 14:51
Om det är någon tröst så fungerar den fortfarande väl, fungerar alltid och utan problem, väldigt bra kamera du blev av med..
Svar från Benganbus 2013-01-26 15:03
Johan, historien, som jag uppfattat den, det va att efter Leica M4 så kom ju Leica M5 och CL, som utlöste ett sk "ramaskri" från Leica-ägare! Så där kan väl inte en Leica se ut! Och Leica hade nu även ekonomiska problem pga eller tack vare Japanernas kameror och en effektivare japansk kameratillverkning!
Så som ett försök att komma på banan igen, med en "riktig" M Leica, som va litet enklare/billigare att tillverka/sätta ihop, så kom Leica M4-2, och från Kanada. Man hade ändrat litet inombords för att kunna göra den litet billigare och sätta ihop den snabbare! Och det funkade!
* Kom på så här efteråt, Off Records alltså ;) att en första batch av M4-2 från Kanada va Leitz tvungen att återkalla för efterjusteringar, då man inte riktigt hade en så väl fungerande montering.
Men efter kontroll/justering, så blev nog de här M4-2 de bästa Kanadamonterade! :)
Så även M4-P och den tidiga Leica M6 har en del "förenklingar" kvar inombords, något som en skicklig fotograf inte märker! ;) Inte jag heller! :)
/B
Ps. Å Johan, saknar nog dina tidigare bilder, tycker dom hade en annan karaktär liksom... ;)
När du hade din M4-2.. ;)
Är det Canada 35'an som brukar vara lite lägre prissatta? Minns när jag skaffade mig min M4-2 såg jag summicron optik för runt fyra, nu kostar fan optiken runt tio papp, hade inte råd då har än mindre råd nu..

Och det är alltid så trevlig att läsa igenom din blog.

/micke
Svar från Benganbus 2013-01-26 15:08
Jag vet inte, man kan tänka mig att det e litet högre pris för Tysktillverkat! Och det säkert många hört under åren, de e att tysktillverkade e bättre! Även om det också va en del tyskar i Kanada! Suck...
Vad gäller optik till M Leican, jag har några Voigtländer/Cosina-gluggar som jag tycker funkar utmärkt!
Fast dom e ju inte tysktillverkade! ;)
Å tack för bloggbetyg! :)
/B
Gillar dina senaste bloggar Bengan. Känns lite som om du är på G. ;)

Att fotografera är ju att avbilda sådant som händer framför kameran, och som sagt det som står sig över tid är nog ofta sådant som är viktigt i nuet. Den eviga diskussionen om form och innehåll är alltid relevant, ganska sällan formen ensam håller som innehåll och ett innehåll med oskärpt form brukar bli tröttsam i längden. Gamla sanningar som funkar fortfarandet tycker jag.
-affe
Snygg ruta från Helgumannen, fast där står ju tiden stilla så då blir det väl mer åt det konstnärliga hållet. Snapsa får man göra i Visby ;)
/G
Tack för trevlig läsning.
Jag tror att porträttfotografin också är en huvudinriktning i om fotografin. ;)
För övrigt är det alltid trevligt med lite apparatfunderingar
/H



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg