Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1914 / Fortsatta Trosatestfunderingar! Nu om Canon 1,2/50 mm!

 

 

 

 

 


Canon 1,2/50 mm va ett av objektiven som vi testade på Trosa stadsbibliotek. Jag har suttit och tittat på de filer vi tog med optiken. Visst är den litet mjuk på full öppning och kanske inte vrålskarp på 5,6, men den går helt klart att fotografera med även i dag! 

 

 

Så här ser uppbyggnaden ut.

Nu kanske nå'n säger att det är väl dumt att använda äldre grejer när det kommit nyare. Kan väl så vara, men jag tycker inte mina bilder blir bättre med tex min Zeiss Biogon 2/35, än med min äldre Summicron 2/35, eller med Sonnaren från 1945, så jag fortsätter att fota med litet äldre objektiv då och då!

Just nu kör jag med Noktonen 1,4/40 mm, den optik som enligt tillverkaren har en 1960-tals antireflexbehandling, SC alltså, men skall nog ta litet bilder med Canon 1,2/50 mm framöver! För den optiken lockar mig litet just nu!

 

Här är två bilder från testen,två delförstoringar på full öppning. En med Canon 1,5/50 mm och en med Biogon 2/35 mm.

 

Delförstoring av bild tagen med Canon 1,2 / 50 mm full öppning.

 

 

Här delförstoring med Biogonen, åvisst är Biogonen skarpare, med den har bara bl 2 som största öppning och är en nyare optik och är såklart bättre även ända ut i hörnen.


Men ändå, jag tycker jag Canon-optiken klarar sig riktigt bra i centrum av bilden, och det är där jag har de viktiga delarna av motivet. Nu skall man nog se Canon 1,2 / 50 mm mera som ett slags "reportage" eller porträtt-objektiv, och kanske för svartvit film, å då bör objektivet passa mig ganska bra!

De va eftermiddagens fotofunderingar från vedspiskojan i Gnesta!

Ha en fin helg!

/Bengan

 

 

Inlagt 2013-01-19 20:21 | Läst 2344 ggr. | Permalink
Jag tycker det ser riktigt bra ut för Canongluggen om man jämför med annat från samma epok. Prova att blända ner till f/2 så misstänker jag att den blir riktigt bra:-) Vad är det för kamera du använt förresten?
Svar från Benganbus 2013-01-19 22:45
Tror som du att med litet nedbländning så funkar det bra!
Vi använde en Leica M9.
/B
Överstrålningen av den sfäriska aberrationen syns ju rätt tydligt med Canongluggen, som ett skimmer - liksom under Gustafs dagar, som det låg ett skimmer över. Det behöver alltså inte alltid vara negativt. Sådant skimmer brukar lyckliggöra porträttfotograferingen för (lite äldre) kvinnor.
Svar från Benganbus 2013-01-19 22:45
Får välja motiv alltså! ;)
/B
Hej Bengan!
Kul med lite bilder från "testet". Gillar karaktären från bägge objektiven och vilket man väljer att använda handlar nog helt om vilken situation man hamnar i och vad och hur man vill gestalta den situationen. Hur som helst, väldigt olika karaktär när det gäller dessa två gluggar och det "skarpaste" är ju inte alltid det som är viktigast när det gäller bild. Fantasi och föreställningsförmåga är ju nog så viktigt. Take care!
/Peter
Svar från Benganbus 2013-01-20 12:52
Tjaba Peter!
Vissa saker e ju litet självklara, ASPH-gluggarna tex, men dom e i alla fall bra att ha som en ribbsättare.
Och vad gäller fotandet, så väljer man optik efter situation, och tycke och smak, det tycker jag också.
Det skall bli spännade att fota litet med Canon 1,2/50 mm.

Och för mig som e litet äldre, så kan en tidigare upplevelse ha en viss betydelse i sammanhanget! :)
Kommer ihåg att jag såg en bild på en kamera för c:a femtio år sedan, en svart M Leica med ett Canon 1,2/50 mm objektiv. Den som höll den här fotoapparaten i handen var Yul Brynner! :)

Å andra sidan så är det flera nutida analoga M Leica-fotografer som nog skulle vilja fota med den här optiken, tex en som bor i Örby! Därför finns det flera anledningar att fota med Canon 1,2/50 mm och skriva litet om den här optiken i bloggen! ;) :)

Ha det bra!
/Bengan
Hej Bengan kul att kolla dina tester, men framför allt att se de vackra kamerorna., och objektiven
Snacka om finmekanik!.
/ Bengt
Svar från Benganbus 2013-01-20 12:54
Tack för din stöttande kommentar Bengt!
Mvh från Bengan(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg