Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1899 / Ett mellanstick med bilder tagna med Nokton 1,4/40 mm på M Leica.

 

 

 

Nokton 1,4/40 mm e ju den där optiken som inte riktigt stämmer! Dels så ligger den mellan 35 och 50 mm! Dels så e den Single Coated, som några e misstänksamma emot ;) och så har den andra små egenheter, allt sammantaget gör optiken e aningen udda i dagens fotografi och startar diskussioner om det är lämpligt att tillverka en så'n optik! Det måste vara litet mer ordning vad gäller objektivtillverkning liksom! ;)

Och mellansticket är att jag håller på med en del negativ i PS, och bryter av med två bilder tagna med Nokton 1,4/40 mm! SC!   ;)

 

 

 

 

Här kan den observante se en liten svag ljusreflex på kvinnans rygg i kant med håret. Det är nog ljuset från bildskärmen som ger den här spökreflexen. Jag hade lätt kunnat ta bort den via PS som alla fattar.  Många objektiv kan bli mycket bättre med PS!  :)

 

 

 

 

Hornsgatan.  Hade nyss varit inne och köpt ett regnskydd till optiken av Gert på Svenska Kort så nu kunde jag fortsätta att fota. Här stannade jag upp för att ta bilden, men att stanna upp blir ändå inte så stadigt som ett stativ.

Inte så mycket mer att orda om i dag!

/Bengan


Ps. Å så e det fotofika på Ellens bageri nu på onsdag! Gäller alla!

 

 

 

 

Inlagt 2013-01-07 15:29 | Läst 2098 ggr. | Permalink
Jag skall väl ta åt mig för att vara en av de misstänksamma gubbarna kan jag tro? Jag har inga synpunkter på vad som "skall" tillverkas. Var och en får väl tillverka vad man tror att man kan sälja.
Single Coating kan ju inte betyda något annat än ett skikt antireflexbehandling. En sådan behandling är bara effektiv mot reflexer av en våglängd av hela spektret, och i någon mån de näraliggande våglängderna. Den släcker alltså inte ut linsreflexen så särskilt mycket. För ögat ser det ut som en rätt kraftigt reflekterande, mycket ljust blå yta. Så ser det inte ut på din Nokton SC Bengan. Det är mycket lätt att direkt se att Nokton 1,4/40mm SC inte har Single Coating - namnet till trots.
Den enda Single Coating jag känner till är på äldre filter, på objektiv som har behandlats i efterhand av någon fristående optikenhet i slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet. och de yttre ytorna på objektiv tillverkade i Sovjetunionen.
Svar från Benganbus 2013-01-07 20:48
Jag är inte så kunnig i ämnet så jag kan bemöta dig, utan jag går bara på vad som sägs om objektivet! "Cosina's President Mr. Kobayashi "The 40/1.4 SC lens was produced for those who believe single coated lenses give more beautiful imagery in Black and White."
Så det är nog bara Cosina's President Mr. Kobayashi som kan ge ett bra svar om SC för Noktonen! ;)

Jag tycker bara objektivet e spännande! Och ovanligt! :)

http://www.cameraquest.com/voigt4014.htm
syntax 2013-01-07 23:15
Jo, jag känner till dessa uttalanden. För mig, och fler med mig har jag hört, är detta ren gallimatias, eftersom det just inte finns några fotografiska objektiv med Single Coating. Hur kan det då finnas fotografer som tycker att sådana objektiv ger vackrare bilder i svartvitt?
De första antireflexbehandlade objektiven på den civila marknaden kom som du vet från Zeiss år 1940. Redan dessa objektiv hade en antireflexbehandling på två till fyra skikt.
Att sedan Nokton 1,4/40mm är ett riktigt trevligt objektiv i en ovanlig men mycket användbar brännvidd, det tycker även jag.
Svar från Benganbus 2013-01-08 19:06
Tro och vetenskap e skilda saker! ;)
Å tron kan försätta berg! :)
Vi får se om jag blir nå'n bättre fotograf nu! :)
/B
Jag gillar din gatubild vilken ger mig nostalgi och längtan till Stockholm där jag var så mycket innan min mor avled.
Sov gott på dig
Gun-Inger



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg