Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1875 / Endast för förryckta! För här kommer en nördblogg om Kiev igen!

 

 

 

Varning alltså, nördblogg! "Endast för förryckta! I som här inträden...."
Skyll er själva!!

Och en fortsättning på förra bloggen om Jupiter-9 från 1952!

Alltså, frågan va om objektivkroppen i den Jupiter-9 som jag visade i förra bloggen ev
kom från Zeiss i Jena EFTER kriget, och sattes i ett rysk fattning 1952.

 

 

Nu syntes det tyvärr nästan bara fyra siffror på objektivet som jag visade tidigare, den femte och sjätte siffran den skymtar bara i förra bilden om ni tittar noga, men så här skall det vara!
Med alla siffrorna blir det 839783.  Det borde bli 2.839.783 (då Zeiss tidigare ofta utelämnade den första siffran på numret som satt på objektivkroppen).

Jag kollade även det här 1952-objektivet mot två andra Jupiter-objektiv från 1951 som jag har,  även dom med närgräns på 1,8 meter, och det är samma objektivtyp invändigt, men såklart med olika nummer på bakre linsdelen, 2.852.301 och 2.840.095.

 

 

 

Men litet konstigheter finns det, objektiven från 1951 har öppna fyror på den utvändiga avståndsskalan, men objektivet från 1952 har stängda fyror, och runda fina treor, den typ att siffror som senare kom på Jupiter-objektiven med närgränsen 1,15 meter, men på det här objektivet är närgänsen fortfarande 1,8 meter!?

 

 

 

Tittade även på ett annat objektiv från Zeiss, ett efterkrigsobjektiv, en Sonnar 2/85 från 1948.
Sn. 3208545, som jag skruvade ur sin fattning.  Men det här objektivet har ett något annorlunda utseende på flera ställen mot det som sitter i Jupiter-9 från 1951.

 

 

 

Och en annan serienummertyp.

Men om det hade varit en Jena Sonnar från 1948 som satt i en Jupiter-9 från 1951,
så kanske det hade varit ännu mer intressant? :)


/Bengan

 

Ps. Vad gäller att sätta ett objektivskydd av Leicas konstruktion på en "Jupiter-8" så underlättar det om filtret ger en springa mellan objektivet och filtret när filtret är påskruvat, och det ger det här Heliopan-filtret. Se själv! Bra va?

 

 Och som redan sagts, det här e ett litet ovanligt "Jupiter-8" objektiv, med en väldigt snygg fyra! ;)

Ni som undrar vad det här betyder, så e det fikonspråk!  


 

Inlagt 2012-12-21 19:20 | Läst 2670 ggr. | Permalink
8545 betyder väl att Jorden går under idag? ;-)
syntax   2012-12-21 20:44
Inte heller! Då måste det vara en öppen fyra. Med stängd fyra och två femmor har vi att förvänta oss ett förfärligt gnagarår - speciellt i augusti då även havsvattnet stiger med sju meter, vilket är givet eftersom det är en enhet efter begynnelsesiffran.... :-D
SD40T-2   2012-12-21 20:50
Ja, så måste det ju förstås vara ;-)
Hej Bengan!
Kan du rekommendera ett Jupiter Makroobjektiv att fotografera navelluddet med :-)
Ha en God Jul i Gnesta och annorstädes!
Johan
syntax   2012-12-22 12:26
Mja - Jupiter är ljusstarka konstruktioner på Sonnarkonceptet, och därför mindre bra för makro. Får jag föreslå INDUSTAR 2,8/50 61L/Z - där specifikationerna speciellt anger lämpligheten på just navelludd... ;-)
Svar från Benganbus   2012-12-22 14:23
Johan!
Det här e lätt som en plätt! För det här har Zeiss tänkt på redan på tidigt 1930-tal, och då Jupiter är en replika/kopia så finns den funktionen även på Jupiter! Den främre filtergängan är även avsedd för detta ändamål! Makrofoto alltså! Man skruvar bara in objektivet bakvänt i kamerahuset! Hokus Pokus, så är det ett makroobjektiv!
Det här med att sätta objektivet bakvänt, den möjligheten finns på andra objektivtillverkares objektiv också, fast många inte vet om det! Men det ser man lätt då man bara håller ett objektiv bakvänt på kameran, objektivet får en makrofuktion! Men om alla använde objektivet så, då blev det inga makroobjektiv sålda, därför e informationen av förklarliga skäl helt klart obefintligt om den fantastiska möjligheten! :)
Men prova nu det här tipsen Johan, och lycka se'n till med skådandet! ;)

Ha en God Jul du med Johan!
Hälsningar från Bengan
syntax   2012-12-22 16:45
Risken finns att navelluddet blir lite väl luddigt i kanterna och dessutom förvrängt - det är därför man har makroobjektiv. Det finns Gu´nås filatelister exempelvis, med eller utan navelludd, och dom har den irriterande vanan att kräva att frimärkena skall bli både fyrkantiga och skarpa i kanterna. Samma för Bengans recept nedslående inställning, har många andra som sysslar med makro.
Ja, ja - jag får väl sluta med detta, innan stackars Bengan sjunker alltför djupt i ironiträsket - för det är kul med gamla kameror, väldigt kul!

God Jul på er, tycker Peter
Hallå där Bengan!

Sej till når du könner dig mogen för ett litet mere seriöst "Test" av de idag fremste gluggerne för Leica M, med digital sensor, försåvitt. Di gamle objekten må vare intressant försåvitt men kan neppeligen vare nåt för ett skerpere bildskapende än i dagens situasjion.

Stadig sol eller trist stadigt mulet väer vid bryggen vid Karlbergs Slott är det som kan få även Carl Zeiss på kne.
Nået som jag har upplevet och som gav mej en superskarp linse i utbyte. Vi ses senere!(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg