Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1874 / Att se det intressanta i den stora mängden!

 

 

 

Det här att kunna se vad som är intressant i en stor mängd, kan vara viktigt på flera områden, tex när det gäller bilder, eller även vad gäller andra saker. Jag tänker på de här programmen om antika och unika saker vi ser på Tv, där man visar upp en tavla av Zorn, men som inte e nå'n Zorn! Mao, den som köpte tavlan trodde det va en Zorn, men specialisten på Zorn kommer med dåliga nyheter!

Å vad det hela handlar om, de e att man måste ha kunnande för att hitta intressanta saker i stora mängder! I vilken mängd som helst antagligen!?

Kommer att tänka på en sak som Roland på LP-fotoauktioner berättade en gång!  Nu är det här som alla historier i andra eller tredje hand att dom kan vara litet oexakta, och jag misstänkar att jag inte får sitta emotsagd om historien e helt fel!
Alltså, det va en man som va på en auktion uppåt landet, och i en låda fanns det några kameror, nå'n videokamera och en svart kamera som det stod Leica på. Mannen kände igen namnet Leica, för det hade han hört förr, så han bjöd på kameran. Videokameran gick först, det va många som bjöd på den, men på den svarta Leican så va det nog bara två som bjöd, så efter viss tvekan så slog mannen till med 800:- och fick kameran.
Vid tillfälle i Stockholm tittade han in på LP-Foto för att höra om det kunde vara nå't med kameran, och Roland sa att man kunde lägga ut den på nästa auktion med ett utrop på i alla fall minst 15.000:-
Så utan den här kunskapen om namnet Leica så hade det inte blivit nå't utrop!  ;)

Nu tror jag inte att bara känna till ett namn räcker, för hur många turister i Ryssland har inte köpt Leica-kameror!  ;)

Nu när jag är inne på Ryssland, så har säkert nå'n förstått att jag samlar på Kiev RF-kameror, men då det har tillverkats över miljonen Kiev-kameror så gäller det att se det intressanta även i den här stora tillverkningen! Försöka i alla fall! ;)

 

 

Jag har ju ett Jupiter-9 objektiv från 1952 för Leica, eller kanske FED, och till att börja med så låter det här inte så intressant. Kan så vara att det är ett hyffsat tidigt Jupiter-9 möjligtsvis.

 

 

 

Men så kommer det intressanta, inne i objektivhöljer sitter ett Zeiss-objektiv.

 

 

 

Och så är närgränsen på objektiven 1,8 meter, och några siffror är intressanta på avståndsskalan, nämligen fyrorna, dom är stängda, mao slutna upptill.

Jaha, vad e det som e så spännande med det här då?
Jo, att det fanns kvar Zeiss-objektiv kvar att sätta i Jupiter-9 fattning året 1952!
Och att den är en mycket tidig avståndsmarkering, 1,8 meter i stället för 1,15 meter på objektivhöljet.
Och att det är stängda fyror med den här tidiga 1,8 markeringen, då blir allt fel liksom, tidiga fyror va öppna! Ganska förvirrat, men det är det här som gör det hela intressant!
Och mycket ovanligt!  Tror jag i alla fall!:)

Skulla man kunna förfalska den här optiken då, nja, men vad är vitsen, det här blir inte intressant förrän det upptäcks. Förfalskare förfalskar saker människor känner till! Tex sedlar, Zorn-tavlor osv! ;)

 

 

I dag skall jag börja ge Jupiter-8 upprättelse! Även jag har haft synpunkter på den masstillverkade Jupiter-8 optiken, men nu skall jag fota en rulle Tri-X med Jupiter-8 på en Kiev från 1963.

/Bengan

Ps. Å som i allt annat här i världen vad gäller kunskap, man måste ha bra lärare och gå i en bra skola OCH vara intresserad!  "No man is an island!"

 

 


 

Inlagt 2012-12-21 11:27 | Läst 3829 ggr. | Permalink
Kul Bengan - men nog skall vi väl kunna fixa lite till lök på laxen.
Bara fyra siffror på den bakre linsgruppen ansluter inte till hur Carl Zeiss Jena numrerade. Snarare ser man detta efter 1948 - alltså från VEB Carl Zeiss JENA - och då handlar det inte om de sista numren i objektivnumret, utan om ett fyrasiffrigt identifikationsnummer i största allmänhet. Typerna och avstånden mellan dem leder även tanken till VEB. Passar ju bra med 1952. VEB Carl Zeiss JENA tillverkade ju även Sonnar 2/8,5cm dessa år för Contax IIa/IIIa från Stuttgart.
Svar från Benganbus 2012-12-21 13:01
Du måste se det litet positivt Peter, se möjligheterna i tillvaron! ;)
Skall redovisa hur jag kommit fram till min spännande teori litet senare!
(Lägger in det i bloggen)
Måste diska nu, och sedan aska ur Pelletspannan först!
Å kanske gå ut med Roffe...
/B
Svar från Benganbus 2012-12-21 13:21
Å du tycker inte den där Jupiter-8 gluggen jag försöker sälja in på sista bilden ser aaaaningen suspekt ut...? ;)
B)
syntax 2012-12-21 16:39
Jomenvisst! Ser ut som ett Zeissobjektiv där Zeiss har levererat objektivkroppen, filterfattningen, och bländarringen - men där själva bajonettstycket och namnringen är rysk. Skall vi gissa att det står Sorkij SK på den, och att den är tillverkad 1950?
Bengan 2012-12-21 19:06
De e en Zorki 49:a.

Men se upp, ny blogg i Jupiterämnet e Pg! :)
syntax 2012-12-21 20:36
Sällsynt! Dom flesta 49:or var infällbara.
God jul & Gott nytt år./Ingemar.
Svar från Benganbus 2012-12-21 12:58
Tack det samma Ingemar!
/Bengan
En man på Leicaklubben i Malmö brukar berätta om när han gick på överkottslagret för att antal decennier sedan (70-talet?) och såg några militärväskor fyllde med Leicor med tre kronor ingraverade. Han tryckte dock att kamerorna var gamla och slitna och köpte inga ...
Bengan 2012-12-21 12:54
De här va han inte ensam om vad jag hört! :)
En så'n här tidsresemaskin vore inte så dumt att ha!
Eller ett facit redan då! :)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg