Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1852 / Det "digitala tempot", ger det bättre bilder?

 

 

 

 

Morgontidning

 1962 c:a


Och vad är nu det digitala tempot, och vad är bättre bilder, kanske någon undrar. Jag tänker bla på att det går mycket fortare att få fram bilden numera, att man kan ta många flera bilder, och dom blir mycket skarpa, och så går det även att visa sina digitala bilder för väldigt många människor nästan direkt!

Så det är en stor skillnad på att fotografera numera. Jag tänker på den analoga tiden för c:a 10 år sedan och tidigare. Man satte in en film i kameran, och som amatör så blev det oftast inte hela rullen på 36 exponeringar under en dag, utan det tog litet längre tid, och sedan kom framkallning av filmen och kopiering eller motsvararande.
Så fotograferingstempot blev av den här anledningen inte speciellt högt.

 

 

 

  

Nu är det ju ett helt annat tempo! Och inte bara i foto! Och jag tror säkert att många gillar det här högre tempot och tar bra bilder med det digitala, men jag tycker att jag tar alldeles för många onödiga bilder när jag får tag i en digitalkamera, bilder som inte blir speciellt bra heller, även om dom e många och skarpa...

Så jag blandar gärna det digitala fotograferandet med det analoga, då jag känner för det. Det digitala har klart sina fördelar, men det analoga ger mig ofta mer betänketid, eller kalla det för "fotografisk eftertanke".   

Som i dag, hade jag tagit min Fuji X100, så hade jag säkert tagit många fler bilder än vad jag nu tog med min M Leica, och jag vet inte om det hade blivit några "bättre" bilder med X100?

Men som jag sagt tidigare, alla blir saliga på sin fason!
Och det här är min fason ;)

/Bengan

 

 

#1438876

 

 

 

 

Inlagt 2012-12-01 14:07 | Läst 3099 ggr. | Permalink
För mig var det stora problemet med analog fotografering själva inlärningströskeln, eller snarare tiden det tog att fullborda en trial and error cykel. Började fotografera med analog systemkamera 2002 men kände att jag inte fick feedback på mina försök tillräckligt snabbt. Det fanns expressframkallning men till ett mycket högt pris.
Jag gillar din fason. Det är bara att fortsätta på det sätt man gillar.
2012-12-01 14:55   Jan Bernhardtz
Bengt,
du vet lika väl som jag att kameran inte spelar någon som helst roll om en bild ska bli 'bra'. Bilder skapas i hjärnan och endast där.

Hade det varit kameran som var skaparen, hade jag kunnat sitta hemma med ett glas vin och njuta av det istället och låtit kameran gå några varv runt gatorna.

J
http://streetsofberlin.blogspot.de/
Svar från Benganbus 2012-12-01 16:44
Jag vet att kameran inte spelar så stor roll Jan, men att ha den där jättefilmrullen i digitalkameran får mig att, att... slarvfota, så kanske det kan vara! Att inte vara koncentrerad på uppgiften liksom!
/Bengan

Ps. Och tack för länken till din blogg, det känns bra i sammanhanget att titta på dina bilder!
syntax 2012-12-01 16:49
Om vi talar om för en hantverkare, eller rent av en konsthantverkare, att verktygets utformning inte spelar någon roll - så tror jag nog att han tittar på oss som om vi inte vore kloka.
Självklart spelar kamerans utformning en stor roll för att bilden skall bli bra. Den som trivs med sitt verktyg, gör ett bra jobb!
Jan Bernhardtz 2012-12-01 17:27
syntax,
jo det förstås! Men konstnären i mig litar inte på kamerans bildval. Jag vill ha minst ett finger med i spelet!
J
Nu var det nära att jag missade ditt inlägg.Varför?Jo din bild på mannen med sin morgontidning och männen i bakgrunden, är en så bra bild så jag stannade där . Underbar bild Bengt. Ha det bra.
/ Bengt
Det GÅR faktiskt att fotografera med samma långsamma takt även med en digitalkamera. Fast det är svårt! Idag har jag inte tagit en endaste liten bild trots att kameran var med. Jag såg helt enkelt inget som passade.

Förresten kanske du borde rapportera till Stadsbiblioteket att det spökar där! Särskilt barn kan ju bli vettskrämda.
syntax 2012-12-01 16:53
Stadshusspöke på burk(a). Har varit synligt förut.
Dom säger ju alltid att man ska tänka analogt när man fotar digitalt, och det är en tanke som brukar slå mig när man smattrar på utan att tänka... =)
Ha en fin kväll!
Bengan 2012-12-01 20:28
Mitt intellekt säger så också, att det går visst att ta det lugnt med det digitala, att tänka analogt alltså, men det funkar inte! Å så vänder jag på kameran hela tiden för å se om de blev nå't!
De gjorde jag aldrig på den analoga tiden! ;)
Då litade jag på både kamera och mig själv att det blev nå't bra!

Ha en fin kväll du med!
Alltid är det nåt fel ... med den tekniska utvecklingen alltså!

Först så var det gamla sättet att plåta, på film, mycket bättre än det nya, på en digital-sensor, rent tekniskt alltså. Så var det faktiskt också i början. Mina första digitalbilder före år 2000 på runt 1 Megapixel kan inte mäta sig med diabilder från samma tid. Poängen då - som vi kanske har glömt bort idag - var att i snabba lägen med den då nya e-posten och annat inom internet gjorde att en digital bild var mycket mera intressant enbart för att den kom fortare fram till betraktaren. Inte tre dagar senare utan inom 3 sekunder.

Mina egna digitalfoton från runt millenieskiftet var inga höjdare. Då för tiden arbetade jag inom en industri där man ville visa på en framtid för digital kommunikation. För röst, bild och multimedia. Det gick rätt bra, om man säger så. Våra prognoser från den tiden har slagit in till mer än 100 %. Jag är glad att ha upplevt detta.

Och nu då?

Efter att den digitala tekniken totalt har tagit över i all väsentlig fotografisk verksamhet - journalistik, dokumentärt foto, konstnärligt syftande fotografi mm så är min undring:

Vad är felet eller bristen som ni upplever när ni går ut med en digital kamera på stan eller i skogen? Vad är den där bristen på "känsla" som ni då sägs uppleva?

Ta en ordentlig funderare.

Det kan sitta i huvet. I huvet på en gubbe.
/Stafan J.
Bengan 2012-12-02 14:25
Litet motstånd i det man håller på med e alltid bra Staffan! Man får skärpa sig litet extra då!
Om det är för lätt och går för fort,så blir det ofta bara det! ;)
Att det går fort och lätt alltså!(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg