Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1830 / Mera om den eminenta S.C. Noktonen 1,4/40 mm på M Leica.

 

 

 

 

 


Efter min jämförande test mellan Noktonen och Summiluxen, så tycker jag  (som en räv som inte fått tag på de riktigt fina rönnbären än) att Noktonen funkar bra!  Nu är den här "testen" som någon eller några tidigare sagt, aningen otillförlitlig, och det håller jag med om! Men det är så här jag normalt testar mina objektiv, funkar dom att fota med?  Ligger skärpan där jag ställer den? Ok, om skärpan ligger rätt då fotar jag!

Men som sagt, min test lämnar nog en hel del att önska för riktiga "supertestare!"  Jag hade inga tegelväggar, inget stativ, testade bara på en bländare och framför allt, jag hade inget slott i bakgrunden! ;)
 
Men det mest spännande, de va att få pröva Noktonen på en Leica M9! :)  
Tack igen Peter!

Det är väl så här den ev framtiden kommer att se ut för mig, om det nu kommer en normalprisad digital mätsökarkamera med Leica M-fattning. Jag kommer att använda mina gamla och som jag tycker mer personliga objektiv på den kameran! Sedan om mina personliga objektiv inte e så där superskarpa, dom kommer att funka ändå, det vet jag!

Tycker mycket av personligheten på många objektiv e borta numera. Man försöker göra alla objektv perfekta och superbra! Och funkar det inte det hela vägen ut, så kan man i efterhand korrigera restfelen på objektivet i datorn!
Du nya härliga perfekta värld! Inga rynkor i ansiktet när det finns PC-kirurgi! ;) 


Sedan är det något annat i Noktonen som lockar mig, den udda brännvidden 40 mm och S.C!  :) 
Varför då tillverka en så udda optik? 40 mm!? Va fan skall det vara bra för?  35 eller 50 mm skall det vara såklart! Och Multi Coated också, när det nu finns att tillgå!
De e mycket oordanat i den här optiken! Det skall vara ordning, även bland optik! Och sedan att jag filade på optiken så rätt ljusram speglas in i M Leican!! "Köp rätt optik från början i stället!!"  ;)

Hur som helst, allt är en smaksak, jag gillar nog en viss oordning eller kalla det för avikande saker i tillvaron för övrigt också, därför gillar jag Nokton 40 mm som är Single Coated! :)

Jag har en annan mycket omodern optik som jag gillar att fota med, Sonnar 1,5/5 cm, från 1946, tror jag! Även den är mycket, mycket härligt omodern och personlig! :)

Nåja, nu är det mesta här i världen en fråga om tycke och smak!
Och det här e min smak!

Ha en fin söndag!

/Bengan

 

 

Ikon..

 Om nu inte minnet sviker mig, så är det här fotat med avikaren, Noktonen!  :)

 

 

 

Inlagt 2012-11-11 09:59 | Läst 2181 ggr. | Permalink
Hej Bengt kul och intressant att följa dina berättelser om objektiv, och kameror.Dessutom till det fina bilder. Kör hårt! Bengt



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg