Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1825 / Single Coated/Multi Coated och en sevärd fotoutställning på Galleri Kontrast och Leica M9!

 

 


Jag har suttit och titta i ett antal äldre Nikon-prospekt från 1960-talet och tidigt 1970-tal och för mig verkar det som om Nikon började med Multi Coating  i några av sina SLR-objektiv först i mitten på 1960-talet, tex 1:1,2/55 mm.  Men tex 1:2/5 cm och 1:2/35 mm och en del  andra, dom verkar vara Single Coated ett bra tag till. I alla fall som jag läser och uppfattar det i Nikons beskrivningar i prospekten. Och det gick ju bra att fota med de objektiven också! Jag har inte märkt nå't konstigt i alla fall! ;)

 

 

För övrigt så va det fotofika på Twang i går, och innan Twang så gick Micke Borg och jag en vända inne på Galleri Kontrast och hittade bra fotografi! Rekommenderas starkt!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och vad gäller Leica M9, så provade jag Nokton 1,4/40 mm S.C på en sådan i går. Provade också att fota samma motiv med Leica's ASPH 1,4/35:a.  Skall bli kul att se om man ser nå'n skillnad! ;)

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2012-11-08 11:33 | Läst 2180 ggr. | Permalink
Ja, det tog ju ett tag innan japanerna vaknade när det gäller detta med Multi Coating - då med tanke på att Zeiss hade täckande patent på saken redan den 1 november 1935. Jag fick tag på patenttexten 2003, när tyska patentarkivet släppte materialet i digital form. Sedan skrev jag och Milos Mladek en artikel om saken i the Journal of the Zeiss Historica Society, och att döma av den sensation det väckte internationellt hade ingen i modern tid varit inne och läst patenttexten - inga japaner i alla fall.
Magnus 2012-11-09 01:35
Inte konstigt. Patent _är_ ett beviljat monopol som varar i 20 år och innebär att patentägaren har rätt att stämma skiten ur den som som använder samma teknik, oavsett om de utvecklat den själv. Grundiden med patent var ett sorts socialt kontrakt jämte samhällsnyttan för att göra ny teknik känd. Uppfinnaren fick ett tidsbegränsat monopol mot att samhället fick tillgång till de nya produkterna och kunde publicera den nya tekniken med ritningar och ingående beskrivningar.

Idag används patent nästan uteslutande för att hindra teknisk utveckling där monopolet blivit huvudsaken och någon ny teknik handlar det ytterst sällan om. Finns det någon ny teknik i dagens globaliserade värld, så finns det också en försäljare som vill sälja den till oss. Vi behöver inte längre bevilja monopol för att få tillgång till ny teknik, tvärt om så används det istället för att förhindra utveckling där de etablerade storföretagen slipper konkurrans och kan ligga på sofflocket.
syntax 2012-11-09 08:17
OK - detta om patentens eventuella natur. Vad jag var ute efter var väl snarare att påpeka att Zeiss hade forskat fram en teknik långt, långt för alla andra. Antireflexbehandlingen är en nyckelfaktor för modern optik och anses vara 1900-talets största innovation inom den optiska sektorn.
Magnus 2012-11-10 13:04
Ja, industriellt var tyskland långt före och var motorn i den industriella utvecklingen, särskilt i slutet av 1800-talet och mellankrigsåren. En stor anledning till detta var att tyskland inte hade något patentsystem, deras ingenjörer var fri att utveckla och bygga vidare på all sorts teknik utan juridiska begränsningar. Framförallt så var detta ett mycket stort hot det brittiska imperiet som på område efter område hamnade på efterkälken, framförallt när tyskland började använda olja och förbränningsmotorer i större grad och byggde järnväg till orienten, givetvis via balkan. The rest is history.
Asahi Optical's SMC Takumar lenses (1971, Japan) were the first all multicoated (Super-Multi-Coated) lenses for consumer cameras (M42 screw mount Asahi Pentax SLRs).
Svar från Benganbus 2012-11-09 09:10
Pentax köpte eller tog över namnet Pentax från Zeiss och Zeiss och Asahi hade även ett tidigt optiskt samarbete, om jag inte har helt fel...? Jag är ju inte så hemma på det här!
Se'n sjösatte Pentax det här MC-samarbetet året innan Zeiss gjorde det.
Tror jag!! :)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg