Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1821 / Mer om M Leica och Single Coated-objektivet Nokton 1,4/40 mm.

 

 

 

 


Hittade en kommentar i en tidigare blogg om S.C.  I den bloggen hade jag också skrivit om Nokton 1,4/40 mm. Kommentaren kom från en fotograf som heter Tom Abrahamsson. Tom berättade litet om den här Nokton-optikens tillkomst.

"Jag var i Japan och som vanligt tillbringade eett par dagar med Mr Kobayashi (som ager Cosina/Voigtlander). Dar var ett par japanska fotografer med mig dar. Kaeru och Shintaro,bada kanda i Japan. Vi diskuterade den nya Nokton och fragade Mr Kobayashi om det var mojligt at gore en liten serie av "uncoated" linser. Han sade att helt uncoated var inte bra, for mycket flare, men nagra "single coated" kunde hab nog astakomma. Den forsta serien av 500 salde ut pa en vecka!
Skillnaden mellan den Multi coated ock den single coated Nokton ar mycket liten. Storsta skillnaden ar med skugg detaljer i sv/v. Den hogre kontrasten i den MC optiken, blockerar skuggor mera. SC coated Nokton "oppnar" dem lite mera, men priset ar at starka ljuskallor blir mera diffusa.
Tyvarr can min data inte klara det svenska alfabetet sa "imagine" prickar over missade bokstaver!"

Som sagt, skrivet av Tom Abrahamsson i min blogg för c:a fem år sedan. Tiden går liksom! ;)

 

Här är några länkar till en del av Tom's fotografiska verksamhet
http://www.rapidwinder.com/
http://www.cosina.co.jp/gallery/tom/index.html

 

Hur som helst, jag tycker i alla fall att Nokton S.C. 1,4/40 mm är spännande, och även om optiken inte är av samma klass som tex en nytillverkad ASPH-Leica optik, så har den andra fördelar! :)

Här kommer några fler äldre S.C-bilder!

 

 

Porträtt

Och på en fest så står folk inte stilla! Inte jag heller, därför litet oskärpa! :)

 

 

 

Krister

Här står inte heller tunnelbanan stilla!

 

 

 

Blockflöjt

 

 

 

De va allt om S.C. Noktonen just nu!

Ha en fortsatt fin söndagskväll,
önskar Bengan

 

 

 

Inlagt 2012-11-04 19:00 | Läst 2515 ggr. | Permalink
Intressant läsning! Den tekniska förklaringen till detta bör ju vara att överstrålningen slöjar filmen svagt, blir alltså som att förbelysa filmen i de svagast belysta motivdelarna, och på så viss snabbare nå över tröskelvärdet där silverhaloginederna börjar reagera. Slöjningen sker ju iofs. över hela filmytan, men blir procentuellt väldigt liten där mycket ljus träffar filmen, men ger ju lite mer överstrålning runt starka ljuskällor. Ha det bra, Lars Olov
syntax 2012-11-04 21:04
Det är ju precis som Lars Olov säger. Ändå är det ju så att en AR-behandling på fyra skikt, och en AR-behandling på 6 skikt (Multi Coating), båda två är högeffektiva. Jag skulle faktiskt tro att den skillnad som finns teoretiskt, ligger inom normala toleranser när man belägger så pass många ytor - plus minus noll alltså i slutändan.
Om jag inte minns fel så har Voigtländrer 1,4/40mm fem fristående element. Det ger 45 linsfläckar. Ströljusskillnaden mellan de två typerna av beläggning som diskuteras, blir så måttlig att jag har svårt att se att det skulle slå ut märkbart i praktiken. Möjligen om man provocerar riktigt hårt med solen i bild, eller strax utanför bildbegränsningen.
Hursomhelst, att kalla detta för Single Coating - och lansera det som ett speciellt kreativt verktyg, är helt klart nonsens och snudd på bondfångeri tycker jag - speciellt som det inte rent faktiskt är frågan om någon Single Coating.
Jomen´visst Bengan. Det vi ser är ett kompakt, läckert, välbyggt, och kompetent objektiv. Den fina bilden på den flöjtspelande flicken antyder potentialen! Detta är en glugg att PLÅTA med.
Mycket fina svartvita bilder, Bengan!
Intressant läsning.
Jag har läst någonstans att Helmut Newton kom till Sverige med en Hasselblad och en 80mm-glugg från 50-talet för att fotografera reklam för Absolut. Han ville inte ha en modern multicoated glugg utan den från 50-talet som inte var coated. Om jag nu har fattat det rätt
Han menade att han på så sätt fick samma känsla i bilderna som i gamla rörliga filmer.
Mvh
Wolfgang
Lite oskärpa är inte farligt. Det ger en extra dimension i bilden.
Dubbelolle 2012-11-04 22:42
Jo det är ju dit vi strävar, lite sämre objektiv o skippa antireflexbehandlingen samtidigt, hihi. Hälsn, Lars Olov
Schysta bilder, Bengan ;) Vad jag förstod så är fördelen med SC-objektiv att de kan ta fram en aningen bättre teckning i skuggpartierna, eller rättare sagt få fram lite ljusare lågdagrar?
Bengan 2012-11-05 14:45
Tack Johan! Så fattar jag det hela också!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg