Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1819 / Vad är dokumentärfotografi?

 

 

 

 

Fem minuters rast.

 

Fotografen och bloggaren Christian Andersson från Malmö har bjudit in sin vän och kollega,  Adam Haglund som gästbloggare.  Adam har, tycker jag, några mycket intressanta funderingar i samband med Scanpix Stora Fotopris, "Vad är dokumentärt, Scanpix?"   (Scanpix Stora Fotopris delas ut till den som "bäst skildrat det svenska samhället: på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin.")

 

Det är nog så, att gränser flyttas hela tiden, även inom fotografin! Så dokumentärfotografi kanske har en annan betydelse i dag?  Och frågan kanske är, sker det här medvetet eller omedvetet. Eller har vi vant oss med ett vidare begrepp om vad tex dokumentärfotografi är?

Har även det sk bildmanipulerandet en skuld i det hela? Vi kanske även "skapar" en del dokumentärfotografi numera?


Frånsett mina egna funderingar, så tycker jag Adam Haglund har något viktigt att säga med sitt gästinlägg,  "Vad är dokumentärt, Scanpix?" 


/Bengan

 

Ps. Och det här passar nog ganska bra in i sammanhanget på nå't underligt sätt! ;)
http://www.thedailybeast.com/newsweek/2007/12/01/is-photography-dead.html

 

 

 

#2519818

 

 

 

 

Inlagt 2012-11-03 19:41 | Läst 4272 ggr. | Permalink
Ja vad skall man säga mer än att jag håller med om Johan Willners bilder, jag tycker verkligen att de är extraordinära, men visst är de tolkningar av en idé om en svunnen tid och inte en dokumentation, vilket naturligvis inte är dokumentärt i dess renaste betydelse.
Dokumentärt skall inte vara iscensatt eller arrangerat utan dokumentera en situation eller händelse.
Svar från Benganbus 2012-11-03 21:15
Att dokumentera situationer och händelser, och kanske även extraordinära,
då tänker jag på Johan Arthur Ekeberts bilder!
http://www.ekebert.se/utstallningar/gnestaplanket-2012/
Vad gäller dokumentärfoto alltså!
/Bengan
Turbo56 2012-11-03 21:25
Jag hade förmånen att få ett samtal med Johan Arthur Ekebert när han hade sin utställning på Galleri Kontrast, jag håller med det är dokumentär fotografi i sin renaste form.
Har hans bok kommit ut förresten?
Man kan ju undra om ett porträtt där den avbildade personen poserar är dokumentärt eller iscensatt. Visst, han tog en rökpaus och du tog en bild. Han kanske rätade på ryggen lite, rättade till anletsdragen och lyfte huvudet en aning. Klurig frågeställning, det där. Men det skedde i alla fall samtidigt som han gjorde det och inte några dar senare ur minnet som en slags repris av en tid som varit =)
Svar från Benganbus 2012-11-03 20:58
Jag har ju återvänt till Stadsbiblioteket på Sveavägen för att fota. Jag va ofta på biblioteket som 10-12 åring på 1950-talet. Kanske är även det ett slags dokumentärfoto från 1950-talet!?
Fast fotat litet senare, utifrån min tidigare närvaro på biblioteket...? ;)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/140708/761910.htm
N Thomas Meldert 2012-11-03 21:17
En slags "Boy stories" med Bengan som minnesbank =)
Svar från Benganbus 2012-11-03 21:21
Jag har ju boxningsfoto Pg också, femtio år senare, fast i samma lokal! :)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/264304/2653019.htm
B)
Dokumentärfotografi: Att så verklighetstroget som möjligt avspegla verkligheten sådan den faktiskt gestaltar sig. Alltså ingen iscensättning av avbildaren/fotografen.
Det var mycket intressant och tack för du lagt in denna blogg samt gjort så det är så lätt att få läsa om vad Adam skrivit. Jag har även varit inne och tittat på de tre nominerade (fyra) fotografernas bilder.

Jag har alltid kallat mig dokumentärfotograf eftersom jag är det sedan jag fick en kamera. Att jag liksom många fotografer tar andra bilder också är väl självklart.

Men den dokumentära bilden är den som visar en händelse i den stunden bilden togs. Jag vet inte om jag har skrivit ner hur jag tänker på rätt sätt. Jag menar en bild som din boxare. Har jag fel rätta mig.

Önskar dig en fin måndag
Gun-Inger



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg