Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1816 / Nikons proffskamera alla kategorier! Kanske även den allra bästa proffskameran!?

 

 


Nu kommer det säkert motargument till det här påståendet, men det är inget konstigt, för jag är heller ingen Nikon-specialist eller yrkesfotograf.  Å mitt först möte med Nikon va ju med Nikons mätsökarkameror. De va ju med mätsökarkamerorna Nikon startade sin "karriär", och man kopierade då det bästa som fanns på den tiden, Zeiss och Leica.

Se'n kom SLR-kameran, med Nikon F, som blev många proffsfotografers kamera, och följdes av Nikon F2:s olika modeller. Det här va slitstarka kameror, även om det blev litet glappt här och var på kameror och optik, så funkade grejerna!

Se'n kom den kamera som jag tycker e Nikons proffskamera alla kategorier, Nikon F3!
En "proffsautomatkamera!"  ;)
Det va väl först en del tyckanden bland yrkesfolk som va vana med de manuella Nikon F och F2, men efter ett tag så upptäckte många att det här funkade och va praktiskt, och att kameran va mycket slitstark!

Och jag som bara såg det hela på håll på den tiden, tyckte då i alla fall, att var och varannan proffs/yrkesfotograf gick omkring med en Nikon F3!   Onödigt många! ;)

Nåja, efter ett antal år så köpte även jag en Nikon F3, jag pallade inte för trycket! ;) Eller att jag hade blivit nyfiken på kameran! (Och det här va långt efter att Nikon F4 funnits på marknaden många år)

Så utan att ha använt Nikon F3 yrkesmässigt, utan bara som amatör, så vill jag nog ändå påstå att kameran e bra! Den exponerar bra! Å den e mycket slitstark! Och numera finns det dessutom mycket bra och billig begagnad optik att tillgå!

 

 

Min Nikon F3 utrustning ser ut så här. Nikon F3 HP med 2/24 mm! 
Jag gillar ju vidvinklar!  :)

 

Mycket mer va det inte i dag!

/Bengan

 


 

Inlagt 2012-11-01 11:23 | Läst 4603 ggr. | Permalink
Instämmer, Nikon F3 är kanon! Lcd-displayen har en tendens att lägga av dock!
Har nyss skaffat en dito, Härlig maskin det där. Jag har mycket glas på min och motor ibland så den e tung, myckedt tung. Men den känns bra i handen. Det behövs ingen bildstabilisator heller...
Under 60- och 70-talet filmade jag mestadels dubbel- och super-8. Och fotograferade familjen med Praktika och Pentax K-1000. Men 1985 köpte jag en Nikon F3 HP och kom in i en hel ny värld som gjorde att jag slutade med smalfilm.
En fantastisk kamera som jag hade i 10 år och fick bra betalt för den, när jag sålde den och köpte en Leica M6.
F3:an hade en elektronisk ridåslutare, vilken slutade fungera under en fjällvandring i SAREK på grund av flera dagars regn.
Men den hade också en mekanisk backup begränsat till 1/60 sek.
Efteråt ville jag dock ha en mekanisk kamera, därför blev det M6:an. Den hade batterier bara till mätare och fungerade även när batterierna hade tagit slut.
Jag hade en Nikon F3 i många år,utan ett fel, på vissa ställen lyste mässingen igenom, men den funkade.
Otroligt hur priset sjönk, då det digitala slog igenom. Huset vill jag minnas kostade nytt hos schönherrs c;a 18 000;- och gick begagnat( Jag köpte min begagnad) ner till c; 5.000:-, det sköna var också med den att den var smidigare en F 4, även om F3 var rätt tung och gedigen. Någon sa att den gick att använda som hammare om man var på landet och glömt sin hammare hemma.
Kvalitet! . Den enda nackdelen var nog att jag retade mig på, att man då och då fick skit i sökaren och kämpade med att blåsa rent, och försiktigt sätta tillbaka mattskivan, och "huven", och likt förbannat var det någon prick som retade mig. Men men vilken kamera.
/ Bengt
Äsch.. Vad har den, som inte t ex en F2 har? ;-)
Faidros 2012-11-01 19:26
Inte tyngden i alla fall! ;)
Nikon F3, en kamera man bara älskade, det är egentligen dit jag vill tillbaka.
Nikon F utan photomic är nog snyggast, F2 gillar jag nog mest p g a nostalgiska skäl, F3 är fantastisk men undrar om jag inte gillar F4 bättre, F5 nja - känns inte lika bra kanske (har en rulle på gång nu i en sådan), F6 har jag ej så om den kan jag ej yttra mig om.......
Har en F3 HP så jag håller med. En fin kamera med skön mekanisk känsla.
Jämfört med kameran nedan har min haft ett behagligt liv;)

/Stephan

http://tokyocamerastyle.com/image/8256812768
Nikon F3P var länge den coolaste kameran jag kunde tänka mig.

Jag har precis köpt mig en Canon F-1 new. Jag hade en för 20 år sedan och har saknar en riktig analog proffskamera. Dessutom är de bra när man ska undervisa. Det är lättare att beskriva tid, bländare och varför det heter systemkamera med en sådan kamera.
beetle 2012-11-06 19:40
Köpte också en Canon F1 new för något år sedan av nostalgiska skäl. Canon F1 och Nikon F2 var mina drömkameror när jag började fota på 70-talet, hade inte råd att själv köpa någon av dom men hade tillfälle att låna bägge två när jag jobbade i en fotoaffär.
Kommer ihåg att jag hade en Nikon FA ett tag. Men så drabbades jag av en rejäl fotosvacka och bestämde mig för att aldrig fota igen - så jag sålde kameran.

Kan inte säga att jag så här i efterhand saknar kameran speciellt mycket, men jag minns att den var ruggigt bra :-)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg