Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1808 / Färg eller svartvitt. Del 3. Dragracing! * UPPDATERAD!

 

 

 

Ibland har jag fotat saker där jag inte har haft en tanke på att använda svartvitt. De här bilderna som kommer, skulle nog inte fungera i svartvitt, då det finns mycket färg i en sådan här aktivitet. Och så är det ljud också, men på den tiden va det svårt att spela in ljud på dia-film! ;)

 

 


 

Har gluttat litet i min dia-filmsamling, som säkert nå'n nu redan förstått! Det här är på Tullinge flygfält utanför Stockholm, innan man byggde bostäder. Här samsades privatflyg och motorsport efter att flygvapnet försvunnit härifrån. Min svåger och några vänner till honom hade byggt en bil. Från scratch, svetsat ihop hela bilen alltså, och importerat en motor och litet annat och tävlade nu på Tullinge. Och det gick bra. Tror man tog ut c:a 1500 hkr ur motorn.  Och så va det lustgasinsprutning också.

 

 

 

 

Här är det mellan några körningar. Man funderar på om det behöver görat nå't på bilen, eller om något behöver kontrolleras.  Tempot är lågt och fundersamt. Jag gillar så'nt här funderande, inga snabba svar som kanske visar sig vara fel, för det har man inte råd med. Efter ett tag kommer man överens om att göra några små justeringar, och börjar plocka i motorn.

 

 

 


Svågern och kompanjonen sålde sedan den här bilen efter några lyckosamma tävlingsår. Svågern blev sedan någon form av teknisk rådgivare för ett annat stall, för en annan bil, och det gick så bra för den bilen/stallet, att dom blev inbjudna till en dragracingtävling på en privatbana i Förenade Arabemiraten.  Resan, transporten av utrustning, bilar, personal, och sedan boende, allt det bjöd Oljeshejken på! Han va motorintresserad liksom! Han bjöd på bränslet också! ;)

*  UPPDATERAD!
Kom ihåg att jag hade bloggat om det här tidigare!  Inga nyheter är bra nyheter! ;)
Här är den tidigare bloggen, och här e litet bilder på bilen också!
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-165-dragracing-och-tidig-dogma.htm

 

Ok, det blev en lång historia om varför vissa bilder nog passar bättre i färg! 
Slut för idag!

/Bengan.

 

Ps. Har några dia-rullar tagna från själva tävlingarna också, någonstans! :)

 

 

 

Inlagt 2012-10-26 09:16 | Läst 3300 ggr. | Permalink
Fanns det s/v dia?
Svar från Benganbus 2012-10-26 09:34
Det fanns vad jag kommer ihåg. Man kunde även köra med en negativ färgfilm, och framkalla den i fel bad liksom, och fick då en svartvit dia-film. Men det va alltid problem när man skulle framkalla, labbet sa hela tiden, "Men den här filmen skall framkallas i..." Vad det nu va, men till slut sa dom på labbet, "Skyll dig själv", och så blev det fina svartvita positiva dia-bilder! :) Så tror jag att det va, men det här va så länge sedan! ;)
/B
Niklas Groop 2012-10-26 11:11
Det finns fortfarande kemi att köpa för att framkalla svartvit film som positiv, men det fungerar nog inte lika bra med alla sorters film.
Jag roade mig med att göra svartvita dia i början av 1970-talet. Jag använde då Ilford Pan F, 50 ISO (det är lämpligt med en finkornig film). Man framkallar filmen som vanligt, sedan löser man bort det man har framkallat, ger filmen en andra belysning av det silver som finns kvar, och slutframkallar sedan detta. Det blev mycket vackra svartvita dia med en fin lyster.
Färg eller svartvitt behöver inte vara ett beslut för livet eller för stunden. Jag tror att en framgångsrik väg är att dela upp sitt fotograferande i kategorier/projekt. Sen väljer man färg eller svartvitt för respektive grupp.

Finns många fotografer som startar bestämmer film, digitalt, färg, svartvitt, format, stil, manér osv när de startar upp ett nytt projekt. Andra håller på med några olika sorters fotografering hela livet. Då kanske familjebilderna ska tas i färg och gatubilderna i svartvitt? Sämst är det nog att bestämma sig efter vad man har liggande i kylen/frysen.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg