Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1807 / Färg eller svartvitt. Del 2.

 

 

 

 

Mot Sönnertväråklumpen..

Färgbild! :)


Jag fortsätter några funderingar om att fotografera i svartvitt eller färg. Eller så här, man kan ju även använda färgen eller det svartvita för att förstärka budskapet i sina bilder! Alltså, ett medvetet val som man gör i vissa bilder, eller i bildserier eller i reportage! Mao, att man inte bara tar sina bilder, och komponerar bilderna, utan att man även medvetet väljer färg eller svartvitt eller bådadera för att ytterligare förstärka det man vill säga i bilderna.  Att jobba hela vägen ut i bilden alltså!

Nu ställer jag ingen fråga, utan jag påstår, att så här gör många fotografer, och har även gjort tidigare, för visst fanns det färgfilm när Anders Petersen fotade sitt Cafe Lehmitz?
Och visst fanns det färgfilm även när Ansel Adams fotade sina bergs och naturbilder!

Och när jag tittar på Jens Olof Lastheins bilder från Östeuropa, så skulle nog inte det svartvita funkat så bra, även om man vill beskriva en grå och trist miljö, då hade nog ändå det svartvita blivit litet för mycket av det goda!

Och dåliga bilder blir inte bättre av att dom är i färg! För då blir ofta bara kommentaren, "Å vilka fina färger!"  Eller kommentaren för dåliga bilder i svartvitt,  "Å vilken fin, grov och mustig svärta du har i dina bilder!"

Så att välja färg eller svartvitt, det beror nog mera på bilden, och vad du vill visa med din bild, än att verkligheten är i färg!

Men visst kan tex en instruktionsbok bli bättre med färgbilder, det tänkte jag på när jag fick tillbaka min reparaturhandbok för Praktina i går, färgbilder hade klart underlättat!

Men som sagt, ändamålet helgar medlen! Och fantasin har inga gränser! Det är bara du själv som sätter begränsningen! Men i botten måste det nog ligga en bra bild!  Vad nu en bra bild e för något!  Så lycka till!  :)

/Bengan

 

 

Ps. Tog en bild på Roffe när vi va i fjällen för en vecka sedan! :)

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-10-25 11:48 | Läst 3221 ggr. | Permalink
Roffe gör sig bra i fjällmiljön och den första bilden gillar jag mycket!
Ha det gott Bengt!
//ewa
Intressant att se hur Roffe smälter in i miljön. Fantastiskt kamouflage! Är du säker på att han inte är en fjällhund?
Hej, verkar som Roffe dykt ner i nåt fjällemmelgryt! Mvh, LO
Kanske du skulle bli hundfotograf snyggt t/bert
beetle 2012-10-25 16:46
med längre brännvidd?
Många Roffar är det.......

/krister



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg