Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1806 / Färg eller svartvitt, eller varför svartvitt, den ständigt återkommande frågan! ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

Världen är ju i färg, för de flesta i alla fall, varför då fota i svartvitt? Frågan har nog "debatterats" så länge färgfotografin funnits! Tidigare så va det enklare, då fanns det ju bara svartvitt. Och förresten, numera så finns det även skarpare kameror, dom digitala, så varför då fota analogt tex? 

Och ännu mer förvirrat har det ju blivit när Leica gör en digitalkamera enkom för svartvitt...

Nå'n som händelsevis har några bra och entydiga svar på de här frågorna?
Som blir en liten fotograferingshjälp liksom! :)

/Bengan

 

Ps. Å glöm inte Twang idag, från c:a 15.00

 

 

Inlagt 2012-10-24 07:30 | Läst 4765 ggr. | Permalink
En evig fråga kräver ett evigt svar.... "vet inte", på så sätt kan dialogen och debatten fortsätta...
För det finns nog inget svar! //Peter
Ja, alla får väl göra som de vill.
Än så länge i alla fall.
Ja det kan man inte förklara, var kärleken kommer ifrån.
Jag frågar men ingen vill svara, måntro det kan va´ ett hormon....;-)
Robert Frank har redan gett ett bra svar på frågan i rubriken: "Black and white are the colors of photography. To me they symbolize the alternatives of hope and despair to which mankind is forever subjected".
Var och en får givetvis göra vad de själva vill men för min del är svartvitt mitt första val.
/Mikael Good
Svart och vitt är Sveriges Signum vi har uppfunnit det och har tagit till en högre nivå. Jag läser Dan Anderssons bok "Kålarhistorien " snacka om svart eller vitt ända in i själen fanns det svarta. Det vita kom med snön om vintern. Man saknade färgsinnet det blev aldrig utvecklat. Kanske ni som föredrar svart vita bilder är ättlingar från Kålarna./bert
Det är upp till var och en att finna sitt svar på den frågan.
Det finns inget "rätt" eller "fel" inom fotografi, det är en smaksak.
Varför föredrar en del konstnärer blyerts/kolteckningar eller svartvita grafiska blad , medan andra målar i olja eller akvarell?
Snygg bild f.ö. hade säkert inte varit lika snygg i färg.
Men är världen verkligen i färg? Det är väl snarare så att det är ljuset som får den att framstå som att den är det? En gräsmatta t ex är ju svart och inte grön, på natten då dess färgpigment ej träffas av några ljusstålar. Och sen, är färgerna som färgfilm och sensorer fångar särskilt verklighetstrogna? Eller rättare sagt, stämmer de överens med hur våra ögon uppfattar färgerna? Väldigt sällan, va? ;) Så det är ju inget argument för att fota i färg. Gillar man färg så kan man fota i färg, och gillar man svartvitt så fotar man i svartvitt. Det kan väl vara argument nog, vad man gillar? Samma med analogt vs digitalt. En fråga om smak där med.

Fint svartvitt (analogt?) portätt, Bengan!
Jag kanske inte har svaret på din fråga men själv gillar jag både färg och sv/v. Jag gillar också både digitalt och analogt. Jag ser det sköna i alla former så att säga. Det är tur att man inte måste välja en enda väg för då skulle i alla fall min kreativitet och bildskapande slockna. Samma sak tycker jag om skärpa och oskärpa. Vi behöver både och :).
Ett bra svartvitt foto är bättre än ett dåligt i färg och tvärtom. Och så bestämmer motivet vilket som gör sig bäst.
Det finns mera koncentration på form, ljus och skuggor i ett svartvitt foto. Ditt porträtt här bevisar detta. Det är ansiktet och blicken som drar till sig betraktarens uppmärksamhet och den störs inte av klädernas och bakgrundens färg.
Det är svårare att fotografera i färg och få det bra. Ska färgen tillföra något måste det vara genomtänkt. Och för snapshots t.ex blir det ofta ett virvarr av färger helt utan tanke och därför också förvirrande för betraktaren. Färgen kan då ofta ta udden av bilder och slå ut dom. I svartvitt har du bara ljus och skugga att ta hänsyn till, och några färger som kan förvilla behöver du inte bry dig om.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Wolfgang 2012-10-24 21:42
Nils, jag tycker tvärtom, att färg är förlåtande. Det kräver mycket kunskap och många försök att skapa perfekta svartvita negativ och utmärkta kopior.
/Vänligen Wolfgang
En fråga utan svar.
Vissa bilder kan bara göras i färg och andra kan bara göras i svartvitt, när jag tar bilderna så bestämmer jag om det skall bli färg eller svartvitt, sedan tar jag bilderna utifrån detta.

Leica Monocrome är en våt dröm.
Fast när jag verkligen känner efter så vill jag även ha möjlighet att ta färgbilder och då behöver jag i alla fall två kameror.

Svart-vitt har en del fördelar vad gäller hanteringen.
Det är lite enklare att processa svartvitt än färg som förutom gråskalan även kräver handpåläggning vad gäller färgskala och intensitet.
Förutom detta så är det lättare att skriva ut svart-vita bilder, vilket kan vara en fördel.
Jag vet i alla fall vad jag gillar, om än inte enbart...
Fortsätt du. :-)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg