Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1805 / Man kan undra hur det skulle ha gått för Leica om Zeiss... (Och så är det Twang i morgon!)

 


Men så här är det alltid, saker händer som sätter käppar i hjulet för spännande tekniska utvecklingar. I det här fallet så att Leica fick jobba i lugn och ro med att utveckla sin M-kamera, men hade Zeiss anläggningar också fått arbeta i lugn och ro efter andra värlskriget, så kanske utfallet blivit aningen annorlunda!?

 

Men först några bilder från sammanslutningen Contax Kiev Club, som jag nämnde i förra bloggen! Nostalgitripp alltså!

 

Vi va fyra medlemmar i klubben, vi tyckte det va ett lagom antal! ;)  Joakim Milder, Peter Hennig, Lasse Wigren och jag.

 

 

Joakim håller koll på Peter.  Vi träffades med ojämna mellanrum för att hålla oss informerade vad de andra höll på med! 

 

 

Det va nu inte bara Contax och Kiev som avhandlades, utan även en del annat, tex Contax-kopian Nikon!  ;) Nåja, slutaren och sökaren va nog kopierat mera från Leica!  :)

 

 

 

 


Vid ett tillfälle träffades vi hos Peter och fick titta på några intressanta "mässingsgrejer". Peter hade fått en sändning från en samlare, och samlaren ville försäkra sig om att han inte köpte grisen i säcken, så därför bad han Peter titta på de här sakerna. För det va även en del pengar inblandat. Så där satt vi och fick känna på den här intressanta och mycket spännande mekaniken i ett antal delar! 

 






Några år senare kom det en artikel om de här "mässingsdelarna", eller om  Contax IV som kameran hette, i Zeiss Historica Journal.  Och om Zeiss hade fått "jobba i lugn och ro" efter kriget, som Leitz fick, och inte fått stora delar av sin produktionsanläggning "flyttad" till Sovjet, och inte hade behövt starta om i Väst, så kanske vi hade haft helt andra mätsökarkameror i dag!  ;)

 


Ok, de va de om det, och har även hittat en del andra bilder bland mina positiv/negativ, så egentligen skulle jag nog inte behöva fota mer, för jag har nog tillräckligt med bilder redan! :)
Har fortfarande två eller är det tre banankartonger fulla med dia som jag i stort sett bara kollat ytan på!  :)

Men just nu är det är kul att fota svartvitt med Zorki 1,5/5 cm,  för Zorkin är ju en Zeissoptik från Jena, och sedan lägga det oframkallade i kylskåpet så länge! ;) 

Slut för idag!

/Bengan

 

Ps. Och så är det Twang i morgon, från c:a 15.00. Väl mött!

 

 

 

Inlagt 2012-10-23 09:15 | Läst 3587 ggr. | Permalink
Efter kriget hamnade ju Zeiss i den ryska zonen som senare blev DDR. Men i Västtyskland utvecklades samtidigt en modern Zeissfabrik i ny tappning.
Jag undrar om fotoindustrin i Västtyskland kunde utvecklas i lugn och ro efter kriget. Det var ju så att segermakterna upphävde alla tyska patent efter kriget, och det hjälpte ju japanerna att utveckla sin egen fotoindustri, medan Rollei, Voigtländer och västtyska Zeiss fick svårigheter på grund av japanernas konkurrens och DDRs billigare produkter (Praktika, Edixa etc).
Västtyska Zeiss klarade sig ju bra, eftersom man satsade på andra optiska produkter och genom att leverera gluggarna till Hasselblad.
Mvh
Wolfgang
gosta52 2012-10-23 12:36
Var Edixa verkligen en DDR-kamera? Jag undrar för min första spegelreflexkamera var en Edixa mat Reflex. En ganska omodern konstruktion som snabbt blev passerad av Pentax Spotmatic, som för en tid var "inne-kameran" hos alla dem som inte hade råd med Leica.
Wolfgang 2012-10-23 17:57
Du har rätt, Lars, Edixa var en västtysk kamera.
Jag menade egentligen Exakta och Exa som var östtyska kameror.
Sorry!
Historien om Zeiss är på många sätt historien om det moderna Tyskland ...

Ser vi till vad som hände från 1945 och framåt så hamnade själva anläggningarna och delar av personalen i det som blev Östtyskland eftersom staden Jena ligger där den ligger. Men mycket av personalen (liksom många tyskar över huvud taget) flydde till den västra delen och där uppstod det företag vi idag känner som Zeiss, i Oberkochen.

Den östtyska delen av Zeiss levde ju vidare och existerar idag under namnet Jenoptik som huvudsakligen arbetar med indurstrioptik, laser och liknande. Jenoptik fick vitt jag förstår en stor skjuts i samband med att Öst- och Västtyskland blev ett land igen och man gjorde stora satsningar på att utveckla företagen i öst.

Intressant det Wolfgang påpekade om patenten, det är ofta den typen av beslut får ganska otippade följder - som att kameraindustrins hjärta kom att flytta från Tyskland till Japan. Nu kanske den utvecklinfen var ofrånkomlig med tanke på att mycket elektronikindustri har hamnat i Asien och kameror med tiden mer består av elektronik än mekanik. Men det har säkert påskyndat utvecklingen.
syntax 2012-10-23 15:50
Det gamla östtyska VEB Carl Zeiss JENA delades upp i två huvudenheter. Dels Jenoptik och dels Carl Zeiss Jena GmbH. Carl Zeiss Jena Gmbh ingår i den nuvarande Zeisskoncernen direkt under Carl Zeiss stiftelse, Heidenheim/Jena. Carl Zeiss stiftelse som håller Carl Zeiss AG i Oberkochen (100% av aktierna). Carl Zeiss Jena GmbH, JENAer Glaswek, samt Schott u. Genosse, har delat säte i Jena och Heidenheim.
Carl Zeiss Jena GmbH har på sin lott viktiga produktionsdelar som mikroskop och rymdteknologi. Jag tror att spegeln till Hubbleteleskopet, samt korrigeringslinsen efter amerikanernas felmontering, tillverkades i Jena.
Den första bilden på Jocke och mig är suverän! Här ser man dom riktiga nördarna: Ahhh... Carl Zeiss Jena, och Praktina!!
ojanson 2012-10-23 16:45
Hubble-teleskopets huvudspegel var inte felmonterad. Perkin-Elmer slipade den, men monterade ihop mätutrustningen felaktigt, så den blev slipad till fel konicitet, och därmed form, i slutpoleringen. Resultatet blev något överkorrigerad sfärisk abberation. Däremot var den mycket exakt slipad till fel form :-), vilket gjorde det möjligt att konstruera en korrigeringsoptik.
syntax 2012-10-23 18:23
Tur att jag skrev "jag tror" - har tydligen gått på en hörsägen:-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg